Mimo dużych walorów estetycznych Idy, Lewiatan ma znacznie ciekawszą fabułę. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj http://gamonia.pl/lewiatan-wyplynal-festiwalu-kamera-akcja-2/
Oby nie został, film naprawdę ma potencjał. W przeciwieństwie do promowanego przez Rosjan filmu "Gorzko".
Zgadzam się, "Lewiatan" jest rewelacyjny, podobnie jak turecki "Zimowy sen" i kanadyjska "Mama", które rywalizowały wcześniej z "Lewiatanem" w Cannes. Życzyłbym sobie, żeby te trzy filmy, wraz z "Idą", znalazły się wśród nominowanych.
Super że wspomniałeś o tych dwóch filmach, bo nie miałam pojęcia o ich istnieniu. Chętnie obejrzę oba:)
Oprócz wymienionych widziałem siedem - kandydatów Węgier, Estonii, Filipin, Australii, Argentyny, Rumunii i Szwecji. Większość na Nowych Horyzontach. Do naszych kin, obok "Zimowego snu", wszedł właśnie "Kapitał ludzki" - kandydat Włoch. Też wypada obczaić...
Kapitał ludzki zbiera dość niskie oceny, chyba nie będę na to szedł do kina, może wybiorę się na Zimowy sen.
Nic nie wiadomo o tych propozycjach azjatyckich, a możliwe, że coś ciekawego nakrecili.
Na "Zimowy sen" idź koniecznie, na film nagrodzony Złotą Palmą bardzo kinomanowi wypada :)
Ponieważ podobno nie był wyświetlany do końca września w żadnym kinie na terenie Rosji przez co najmniej 7 kolejnych dni. Podkreślam: podobno. Jeśli to prawda, to powinien, niestety, zostać zdyskwalifikowany, ponieważ regulamin Akademii wymaga takich pokazów...
Hm, to by zależało przede wszystkim od tego czy ten film kiedykolwiek w rosyjskich kinach będzie :) Nie wiem... Tak czy siak nie będzie rywalizował z "Idą".