Duze rozczarowanie. Glowny motyw filmu skopiowany z Poklosia i to obniza ocene filmu o kilka punktow. Dla publicznosci europejskiej (oraz polskiej, ktora jakims cudem nie widziala Poklosia) faktycznie jednak obraz moze byc ciekawy, gdyz nalezy docenic naprawde swietne zdjecia, scenografie i gre aktorska.
Doceniam tez ogolny klimat filmu, jednak bylo w nim trcohe dluzyzn.
i nie do konca rozumiem ciag przyczynowo-skutkowy Wandy od Zydowki, ktorej Polacy zamordowali rodzine do prokuratorki SB, ktora skazywala na smierc Polakow z AK.
Ogolnie 6 za walory artystyczne, choc scenariusz w duzej mierze rozczarowal (lepiej chyba mogla takze zostac pokazana zmiana w postaci Wandy, ktorej przemiana ("uczlowieczenie") jak sadzilem ma byc glownym watkiem filmu
"i nie do konca rozumiem ciag przyczynowo-skutkowy"
A zemsta Ci nie pasuję ?
Mnie jak najbardziej.
"OKO ZA OKO, ZĄB ZA ZĄB"
oko za oko zab za zab ??czemu wszystkich wsadzasz do jednego wora zydzi to zydzi a polacy to polacy ??......
chodzi mi o ta twoja zemste ,,dlaczego mscic sia na wszystkich zydach bo jacys zydzi gowna narobili,,to tak jak bym miala sie mscic na niemcach za hitlera???
Chodzilo mi o to, ze Ci Polacy, ktorzy zamordowali jej rodzine nie mieli raczej nic wspolnego z Polakami z AK, ktorych skazywala na brutalne kary
Ty myślisz współcześnie . Zapewne Niemców dzielisz na faszystów i Niemców itp.
W czasie wojny i po niej podziały były znacznie prostsze.
A Żydzi mieli/mają jeszcze prostszy podział goje i oni.
Myślę że raczej nie można myśleć współczesnymi kategoriami i oceniać ówczesne postawy tzn można ale wtedy raczej z tego filmu niewiele zrozumiemy, i nie zrozumiemy wyborów tamtych ludzi.