Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118126
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Czy nikt z Was nie zauważył, że Ojciec (postać grana przez Trelę) UKRYWAŁ I POMAGAŁ rodzinie Idy? Nie on ich zabił, ale jego syn, ratując przy tym samą Idę. Nigdzie nie ma słowa, że zrobił to z żądzy zysku (co mógł ukraść ukrywającej się w lesie rodzinie żydowskiej?), raczej właśnie ze strachu przed wykryciem pomocy przez Niemców. Gdzie tu jednostronność, gdzie antypolska propaganda? Ludzie, wy macie jakąś anty-anty-polską obsesję!!! (chyba na zasadzie - "uderz w stół, nożyce się odezwą"). Na marginesie, zgodnie z tym rozumowaniem, to Amerykanie robią prawie same "antyamerykańskie" filmy i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Natomiast jeśli chodzi o sam film (niezależnie od kontekstów), to widocznie jestem za mało "wyrobiony", ale na kolana mnie rzucił.

ocenił(a) film na 5
wek_2

miało być: "na kolana mnie NIE rzucił" :)

wek_2

Kłopot jest właśnie w tym, że o tym strachu jako motywie - nie ma nawet sugestii.

ocenił(a) film na 7
neutrico

po co komu sugestia? wystarczy ruszyć głową. zgadzam się z autorem postu.

CzegoNieWidac

Problem, że wobec braku sugestii o zagrożeniu ze strony Niemców - każdy widz nie znający realiów raczej do wiadomości przyjmie inną "sugestię" zawartą w filmie. Mianowicie motyw rabunkowy. Zabił, żeby przejąć dom i ziemię. Wręcz jasno później mówi: nikt mi tego nie udowodni a wy zapominacie o sprawie i przepisujecie na mnie formalnie własność, żeby "zaklepać sprawę".

ocenił(a) film na 5
neutrico

Jest oczywista, "wyoślona" sugestia. Mówi przecież, że zachował małą przy życiu, bo nie było widać, że jest Żydówką...

oczywazki

Ale nie powiedział/zasugerował, że zabił tych co było widać, że są Żydami z powodu jakiegoś zewnętrznego zagrożenia. Zagrożenie, że strony Niemców istnieje tylko w domyśle polskiego widza znającego historię, znającego konsekwencje dla rodzin ukrywających Żydów itp.

W filmie to wprost nie jest nawet powiedziane, że zabił ich w czasie wojny. Równie dobrze mógł zabić "po" a motywem, który nasuwa się widzom nie znających uwarunkowań historycznych jest raczej motyw rabunkowy. Zabił, żeby przejąć dom i ziemię.

ocenił(a) film na 7
neutrico

ale do cholery mowa jest wyraźnie o "ukrywaniu"! jeśli się ukrywa to przed kimś! wysil mózgownicę i nie zaśmiecaj forum bzdurami bo krzywdzisz film.

CzegoNieWidac

wiesz, niektórym to wszystko na tacy trzeba podać

CzegoNieWidac

Tylko dla ukrywających się to co za różnica, że zabili ich ci przed kim byli ukrywani czy ukrywający? I tak leżą pod dwoma metrami piachu.

A i w tym tkwi największe oskarżenie Polaków przez społeczność Żydowską - tak oni oceniają rzekomy "współudział" w zagładzie.

ocenił(a) film na 8
neutrico

"Kłopot jest właśnie w tym, że o tym strachu jako motywie - nie ma nawet sugestii."

W scenariuszu Pawlikowski napisał scenę, w której tłumaczy przesłanki działania tych Polaków, ale w filmie tego nie zamieścił, gdyż nie chciał robić filmu o sprawie polsko-żydowskiej. - To mu się akurat (nie) udało :). Mi także wydaje się, że aż takie didaskalia widzowi nie są wcale potrzebne...

"All of the characters in this film seem to have a lot of baggage. I was fascinated by the character of Szymon, who hid Ida’s parents for part of the war but who had a very complicated relationship with the family. Yes. I had a whole back story about him that I ended up dropping because it would have been too much. What I first had in the script was that Szymon took them in — and remember there was a death penalty for anyone who was hiding Jews — and he was clearly in love with Ida’s mother. His son was furious that he was risking the lives of his family members for the sake of this Jewess."

Źródło: http://www.youtube.com/watch?v=Aqw0FBpBYCs (nie wiem która minuta - nie chce mi się sprawdzać).

ocenił(a) film na 8
creep_

No dobra: 35:30 (a konkretniej 36:50). Film jest tak przegadany, że na wszystko można znaleźć odpowiedzi wprost, wręcz cytaty ,a ludzie i tak się czepiają...

ocenił(a) film na 7
wek_2

Strach wynika z kontekstu i jak ktoś pomyśli, chociaż chwilę, i skojarzy fakty to zrozumie o co chodzi. Dobrze, że Pawlikowski nie obraża inteligencji widzów dodając bardziej wyjaśniające dialogi.
W tym filmie jest jasno i wyraźnie powiedziane, kto jest winien eksterminacji Żydów, i że działo się to podczas wojny, i że ze strachu stało się, co się stało, na dowód podaję kadry z filmu:

SPOILERY

17:44 początek istotnej rozmowy, Wanda mówi do Feliksa, że jego ojciec ukrywał rodzinę Lebensteinów, Feliks mówi, że jego ojciec nigdy nie donosił na Żydów do NIEMCÓW- zachodni widz ma napisane jak wół GERMANS

39:06 początek następnej rozmowy, Ida mówi do Szymona, że opiekował się podczas WOJNY Lebensteinami, Szymon mówi, dobrzy ludzie, ukrywałem ich, żywiłem ich. Wanda mówi, a potem ich zabiłeś, na co Szymon nie odpowiada.

42:42 Przychodzi Feliks, żąda zrzeczenia się domu za prawdę. Ida - spadkobierczyni się zgadza.

49:02 Widać rozpacz Feliksa, który wykopuje szczątki.

49:45 Ida pyta, czemu mnie tu nie ma, Feliks odpowiada, byłaś maleńka, nikt nie poznałby, że jesteś Żydówką, zaniosłem Cię do księdza. Czyli zabił tych, których Niemcy podczas wojny mogli rozpoznać, zabił ze strachu, uratował małą Idę, chociaż była spadkobierczynią.

Widać jak na dłoni, że to była WOJNA, że Niemcy eksterminowali Żydów, że Niemców bał się Feliks, że Szymon ukrywał i cenił Żydów. Jeżeli ktoś tego nie usłyszał w filmie, to nie chciał usłyszeć, albo nie słuchał!!!