Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Nie idzie go oglądać. Tło muzyczne jest na cały regulator, gdy bohaterzy ledwo pod nosem mruczą cicho swoje teksty. Do dupy z takim fajansem

ocenił(a) film na 1
uln

Masz 100% racji!

ocenił(a) film na 3
uln

muzyka jak muzyka kadry są do kitu ;p

ocenił(a) film na 7
luckygirl23

Wat, zdjęcia i kadrowanie to chyba największe zalety tego filmu, jak mogą być do kitu? :)

G00N3R

Po prostu odechciewa się mi oglądania tak zrealizowanego filmu.
To bardzo przykre, że można przez taką głupotę zniszczyć cały film.
Dlaczego nie dostrzegają tego problemu realizatorzy filmu i naprawiają go? Oszczędzają pieniądze?
Szkoda...

ocenił(a) film na 7
uln

Piszesz o dźwięku, tak? Faktycznie jest z tym problem. Co prawda polskiego kina oglądam tyle co kot napłakał i ekspert ze mnie żaden, ale każdy film Smarzola jest fatalnie udźwiękowiony, "Obława" i "Plac zbawiciela" to samo. Problem zapewne musi leżeć w procesie post produkcji. Ciekawym jest to, że w kinie polskie filmy są raczej przyzwoicie udźwiękowione.

G00N3R

Film "Ki" jest niezły, ale ma ten sam problemy. Dźwięki jest do niczego, przez co trudno ogląda się i ten film. Podobno w "Ki" realizatorem dźwięku był hiphopowiec? Nie chce się mi tego nawet sprawdzać.
A propos "Idy" to jazz chyba był zakazany w tych czasach, ponieważ rzecz musi dziać się przed 1968 rokiem.
Element wywrotowy tj bikiniarze słuchali jakiś nieudolnych polskich wersji jazzowych. Wątpię, aby ktokolwiek znał dobrze w owym czasie twórczość Coltrane`a.

ocenił(a) film na 3
G00N3R

zalety?chyba zartujesz.Moim zdaniem to mialo byc cos nie standardowego a wyszlo strasznie amatorsko i tandetnie.Nie da sie tego ogladac.

ocenił(a) film na 7
luckygirl23

Z grzeczności napiszę tylko, że do zdjęć naprawdę nie ma sensu się czepiać. Kadry ładnie stylizowane, gra światłem też dobra. Nie wiem z której strony może to wyglądać na amatorkę.

ocenił(a) film na 5
uln

Ogólnie to jest problem wielu polskich produkcji, jeśli chodzi o udźwiękowienie to jesteśmy chyba dalej w latach 70. Ale co dziwne, już polskie seriale są udźwiękowione całkiem nieźle. Oglądałem niedawno "Zaginioną dziewczynę" i słychać tam było nawet mruczenie kota! Co z polskimi dźwiękowcami jest nie tak?

Rush_only

Wiem! Od lat to nie zmienia się :(
Nie ma studiów wyższych dla dźwiękowców w Polsce, czy głuchoniemych przyjmują na ten kierunek?
Może to jakaś przypadłość narodowa Polaków, że mamy problemy z tym?
Czyżby dźwięk w polskich filmach robili domorośli dźwiękowcy z utratą słuchu po znajomości z ekipą filmową?
Producent filmowy oszczędza pieniądze na normalnej realizacji dźwięku przez specjalistów?

uln

Ja w ogóle nie wiem, o czym był ten film, jak już poruszano ważne kwestie, bohaterowie zaczynali mamrotać...

Jeśli miałabym go obejrzeć drugi raz, to tylko z napisami.

ocenił(a) film na 6
uln

to jest duńska inwencja w tej produkcji - dzwięk pochodzi tylko i wyłacznie ze scen - jest brak muzyki, wszystko pochodzi od naturalnych odglosów bohaterów, gramofonu, etc, być moze stad taki odbiór - gdy jak ogladalem swoją kopie wszystko bylo słychac bardzo dobrze.nie wiem czy tak żle tez bylo w kinowej wersji.pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
uln

Nie wiem jak to brzmi w telewizorni czy na DVD, ale w kinie byłem na "Idzie" dwukrotnie i w obu przypadkach dźwięk był w porządku. Nie zrozumiałem tylko co mówił barman, ale to już raczej wina aktora...