Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118128
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Spodziewałam się czegoś, co - jak zapewniają recenzanci - głęboko wzruszy i nie pozwoli
prędko o sobie zapomnieć. Dawno się tak nie wynudziłam i nie rozczarowałam...
Film składa się z kadrów i dłużyzn, podczas których nie dzieje się kompletnie nic. Cały wątek
naszej grzecznej zakonnicy z łatwością dałoby się zamknąć w połowie godziny. Niestety - Bóg
nas opuszcza w kinowej sali, ponieważ perypetie Idy zajmują o wiele więcej czasu. I nużą. Ktoś
miał pomysł, ale moim zdaniem kompletnie chybiony. Nie dałabym temu czemuś żadnej
nagrody, bo zwyczajnie ja, osóbka raczej entuzjastycznie podchodząca do wszelkiej kinowej
sztuki, nie dostrzegłam ani jednego pozytywu. Nic mnie nie zafascynowało. Fabuła jest
dziurawa jak ser, to właściwie przybłyski czegoś, co udaje ambitne dzieło.
I to ma być refleksyjne? Przy takim głupiutkim ''American Pie'' można było chociaż się pośmiać i
dobrze spędzić czas, śledząc z ciekawością bohaterów. Przy ''Idzie'' to nie przejdzie.

Nie polecam. Chyba pierwsza jedynka ode mnie na filmwebie. :I

Zbora

Droga Zboro ja również jak byłem słuchaczem trzeciej klasy szkoły podstawowej to tylko "Zorro", "Miś Colargol", czy niezapomniane przygody psa Cywila.
Ale z czasem poprzeczka moich estetycznych poszła wyraźnie górę i dzisiaj jak pomyślę o sobie z tamtych lat to się nie mogę wprost nadziwić ,że miałem takie filmowe fascynacje.

Tak więc Zboro mam nadzieję , że Ty również z czasem..

Trzeba tylko cierpliwie czekać.