Kiedy w końcu przestanie się w Polsce kręcić żydowskie filmy oczerniające Polaków? Ciekawe, że żydzi nie kręcą filmów o prawdzie, o tym jak mordują niewinne dzieci w Palestynie przez bombardowanie ich szkół !!! Tylko w Polak pozwala się upadlać żydom w swoim kraju.
Odgrzewany kotlet. Nie przestanie się kręcić filmów rozliczeniowych, dopóki szerzy się antysemityzm - taki jak twój. Opamiętaj się...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Strefa-Gazy-20-Palestynczykow-zginelo-w-i zraelskim-ataku-na-szkole-ONZ,wid,16786835,wiadomosc.html?
Pewnie ta gazeta też jest antysemicka?
Typowy błąd twojej strony sporu o "Idę": Walka z antysemityzmem i obrona "Idy" nie zakłada żydofilii czy popierania polityki Izraela. Akurat ja ją generalnie potępiam - jakkolwiek Palestyńczycy i w ogóle przeciwnicy Izraela też są obciążeni, np. terroryzmem. Popierasz zamach na Charlie Hebdo i żydowski market?
Oczywiście, że nie. Problem w tym, że wszędzie widzisz antysemitów. Jeżeli zosiah czy ja nie zgadzamy się z Twoją interpretacją "Idy" to znaczy, że palimy Żydami w piecach.
Czytam. Jeden użytkownik logicznie argumentował swoje odmienne stanowisko, a ty mu zarzuciłeś że chce zabijać Żydów i podpalać kina.
Aha. zosiah, po jednym wpisie na forum też została nazwana przez Ciebie antysemitką ironicznie?
Wracając do sprawy Szarli Ebdo, co ma wspólnego z Palestyńczykami napad francuskich obywateli na redakcję francuskiego szmatławca?
Jesli ktoś pisze "żydowskie filmy oczerniające Polaków", to zasłużył na takie miano. Film jest polski i nie ma w nim nic oczerniającego Polaków.
Naiwne (lub "wciskaniem kitu", jak to próbujesz robić) jest twierdzenie, że napad na redakcję i sklep koszerny to sprawa wewnątrzfrancuska i nie ma nic wspólnego z arabskim terroryzmem. Generalnie chodzi o to, że Izraelczycy z Palestyńczykami zwarli sie w klinczu i obie strony są winne.
Ty patrzysz jednostronnie, ja staram się obiektywnie. Podobnie wiem, że zarówno Polacy mordowali i donosili na Żydów, jak i odwrotnie; że Ukraińcy mordowali Polaków, jak i odwrotnie; że zarówno PIS jak i PO posługują się "mową nienawiści", że zarówno niesmaczne jest demonstrowanie seksualności na paradach LGBT jak i hejtowanie tych parad czy podpalanie tęczy przez katoprawicową młodzież, itd..
Warto mieć wyważony obraz świata zamiast czarno-białego, powodowanego nienawistną ideologią.
Sorry, ale ośmielę się mieć inne zdanie. Film jest polski w takim samym stopniu, jak arabscy bandyci są Francuzami. Wiadomo, że Pawlikowski ma żydowskie korzenie, scenarzystka również. Po drugie inaczej odbieram przesłanie Idy. Po trzecie może nie powinieneś tak pochopnie szafować wyrokami kto jest antysemitą po jednym wpisie?
Co, może "do trzech razy sztuka"? Chyba "zosiah" wie, co pisze - a pisze jednoznacznie.
"Ida" jest filmem polskim - jako Polak deklaruje się reżyser, polski jest koproducent, polski instytut filmowy dotował ten film i, co najważniejsze, do wszystkich konkursów startował jako film polski; może twierdzisz, że "Hair" czy "Amadeusz" to czeskie filmy a wszystkie Polańskiego, to filmy polskie... czy może żydowskie?!
Ciekawe, jak można "inaczej" odebrać przesłanie "Idy"? Pozwól, że przytoczę wpis "nan_s", z którym się zgadzam:
> Film bardzo skromny, ale ujmujący czarem, klimatem, naturalnością. Opowiadający o rzeczach strasznych, ale bez epatowania przemocą. Okrutny do granic wytrzymałości, ale stonowany, nieśpieszny, liryczny. Poruszył mnie i z ostrością przypomniał, że to decyzje ludzkie tworzą świat! <.