Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Tzn. ja wiem jaki był, a wy strzelajcie. :P

ocenił(a) film na 5
ma4eusz

No proszę, nikt nie wie...

ocenił(a) film na 7
ma4eusz

Stawiam, że ok. 600 000 zł. Tak strzelam, bo nie sprawdzałem.

ocenił(a) film na 5
Andy2008

Nie trafiłeś nawet w tarczę. ;-)

ocenił(a) film na 7
ma4eusz

Mniej?

ocenił(a) film na 5
Andy2008

Więcej.

ocenił(a) film na 7
ma4eusz

1 500 000?

ocenił(a) film na 5
Andy2008

PLN? Nadal obok tarczy.

ocenił(a) film na 7
ma4eusz

Co tam tyle kosztowało? Efekty specjalne :-)

Może 3 000 000 PLN?

ocenił(a) film na 5
Andy2008

Przynajmniej w tarczę. :)

ocenił(a) film na 3
ma4eusz

"Około dwóch milionów euro. Gdyby była robiona w Polsce, kosztowałaby mniej. Ale jeśli pozyskaliśmy środki w Danii, to musieliśmy właśnie tam je wydać. Tam robiliśmy postprodukcję, głównie dźwięku. Postprodukcja obrazu robiona była w Polsce, podobnie montaż. W przypadku filmu Ani Kazejak już cała postprodukcja odbywa się w Kopenhadze."

Nie jest sztuką wydac wielkie pieniądze na tani film. Gorzej odwrotnie. Film IDA za 10mln euro też dałoby się zrealizowac.

ocenił(a) film na 3
przemez2

"Polska jednak znacznie się zmieniła od lat sześćdziesiątych, kiedy rozgrywa się akcja filmu. Scenografowie musieli się natrudzić, by znaleźć odpowiednie plenery i wnętrza. Wymagało to sporych środków potrzebnych na adaptację"

:) chyba żart :)

ocenił(a) film na 7
przemez2

Ja bym zrobił taki film za 200 000zł ... tylko kto by to chciał oglądać :-)

ocenił(a) film na 3
Andy2008

no, może 200tys+wynagrodzenie aktorów+wartburg:)

ocenił(a) film na 7
przemez2

Mój tata miał takiego wartburga, ale sprzedał go chyba w 1982, czy jakoś tak...

ocenił(a) film na 7
przemez2

Jeśli robili postprodukcję dźwięku w Danii to lepiej niech już więcej tego nie robią... Efekt jak na starym Grundigu.

ocenił(a) film na 5
Andy2008

Udźwiękowienie nie takie złe, gorzej z dykcją aktorów. (Nie, moja ocena to nie efekt przyzwyczajenia do lektora).

ma4eusz

Dzisiaj oglądając tego gniota uznałem, że lepiej by mi się go oglądało z napisami. Mimo, że rzekomo po polsku.
Tło i wstawki muzyczne wydzierającej się Joanny Kulig (która notabene wygląda pięknie) były tak głośne, że musiałem ściszać do min, by chwilę później złapać się na tym, że nie usłyszałem nic kwestii dialogowej.

Techniczne dno. Inna sprawa, że aktorzy i tak mówili na tyle niewyraźnie tak jakby "pospiesznie" i zdawkowo, że nawet polski "native speaker" nie jest w stanie nadążyć.

ocenił(a) film na 6
ma4eusz

no to ile w koncu kosztował ? :)

ocenił(a) film na 5
stahoo14

Wg wywiadu z producentem ok. 2 000 000 Euro.
Wg PISF 6 201 057 PLN (z czego 3 000 000 dofinansował PISF).

ocenił(a) film na 7
ma4eusz

Cóż tu się dziwić jak spot z okazji 10-lecia w Uni Europejskiej kosztował 7 milionów złoty, a trwał 1,5 minuty ?

Mekador

2 000 000 Euro jak na produkcję filmową to nie jest dużo. Boszzzzzz.