Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118126
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida
ocenił(a) film na 8
pepek0206

Szkoda, że widzisz w tym paszkwil. Normalny film.

ocenił(a) film na 1
jak45

Ja tu nic nie muszę widzieć. To po prostu jest szmira.

ocenił(a) film na 8
pepek0206

Szmira zdobyła wiele międzynarodowych nagród? Niemożliwe.
Może przyłożyłeś do filmu kryteria "pozaartystyczne"?

ocenił(a) film na 1
jak45

Możliwe. Szmiry zdobywają wiele międzynarodowych nagród, bo ocenia je bezmyślne jury, a nie społeczeństwo. Ciekawe jak wypadłby ten film gdyby zrobić ankietę wśród ludzi na ulicy. Zresztą ocena tutaj- 6,8 mówi sama za siebie.
Dzisiejszymi nagrodami włada bezmyślne polityczne lobby a nie profesjonaliści.

ocenił(a) film na 8
Carlito78

Szmiry czasem, fakt, dostają Oscary (jak "Titanic" czy "Gladiator"). Gdyby "ulica" decydowała o nagrodach i wartości filmów, to mielibyśmy na pierwszym miejscu "Skazani..." a już niedługo potem pojawiałyby się superprodukcje rozrywkowe, włącznie z "Transformersami". To, o czym mówisz, to tylko ranking popularności; rankingi wartości są inne. W muzyce by wyszło, że doscopolo jest lepsze od bitelsów i Mozarta razem wziętych.
Społeczeństwo w masie woli popkulturę od kultury wysokiej. Społeczeństwo ma IQ około 100 (z definicji), ale elity umysłowe powyżej 150. Chcesz rządów pajdokracji ?

ocenił(a) film na 1
jak45

Jeśli Titanica, Gladiatora i Skazanych na Shawshank uważasz za szmiry no to nie mamy o czym dyskutować...Myślałem, że aż tak źle z Tobą nie jest. Myliłem się.

Carlito78

Titanic przy całej swej widowiskowości, jednak o kicz trąca, niestety (tak na marginesie).

ocenił(a) film na 8
Carlito78

Szmiry może nie, ale marne; gdzie im tam do nagród (chyba, że za jakieś walory techniczne), "Skazani..." to bardzo dobry film, ale też do pierwszej "setki wszechczasów" mu daleko.

ocenił(a) film na 7
pepek0206

Paszkwil- artykuł, utwór lub jakakolwiek inna publiczna wypowiedź szkalująca lub zniesławiająca kogoś, czasami także ubliżająca komuś (http://sjp.pl/paszkwil ). Słowo raczej nieadekwatne

ocenił(a) film na 1
mati8877

Polecam satyrę-paszkwil MOSZKOPOLIS 3333, Juliana Ursyna Niemcewicza z r. 1817 (tak, tak). Ten tekst jest w necie, tylko troche poszukać. W tym tekscie jest pokazana cała istota zydów, polecam...

ocenił(a) film na 7
seamen

Dziękuje za sugestie, nie omieszkam przeczytać ;p

ocenił(a) film na 1
mati8877

chomik
ale są też inne źródła, pozdrawiam

tekst 100% autentyczny, notowany w Nowym Korbucie, wydanie w necie jest z 1917 r.

ocenił(a) film na 8
seamen

"W tym tekscie jest pokazana cała istota zydów". Wiem, co to za tekst Niemcewicza. Rozumiem, że jesteś skrajnym antysemitą? Zdeklaruj się...

ocenił(a) film na 1
jak45

Sam Żyd Słonimski stwierdził, że ...Termin "antysemityzm" został stworzony przez samych żydów, żeby stwarzać wokół nich poczucie zagrożenia i wynosić samych żydów na wyimaginowany piedestał". Nie cytuje in extenso, gdyż nie pamiętam dosłownie. Taka jest prawda.jeszcze jeden cytat "Antoni Słonimski (żydowski poeta) : "Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew, fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych . Naród ten ,narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata .Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych , są najmniej tolerancyjni .Naród, który krzyczy o nienawiści, jaka budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić ". Proste?

ocenił(a) film na 8
seamen

Słonimski nie miał racji, błądził. Podstawowy błąd: terminu "antysemityzm" użył po raz pierwszy niemiecki dziennikarz Wilhelm Marr w 1878, nie był wymyślony przez Żydów; posługiwali się nim chętnie, owszem, własnie w "poczuciu zagrożenia".
STPOP - "Ida" właśnie dostała Oscara !!! - STOP
... Drugi błąd: S. pisał to z punktu widzenia spolonizowanego Żyda - miał pretensje do tej części swoich wspólplemieńców, którzy nie/nie do końca czuli się lojalni wobec Polski i pomylił skutek z przyczyną (konsekwencja pierwszego błędu); szowinizm żydowski był SKUTKIEM otaczającej Żydów niechęci a nawet nienawiści. Zreszta ten mechanizm reakcji adekwatnej do akcji funkcjonuje zarówno w socjologii, psychologi jak i fizyce (trzecia zasada dynamiki). W większości przypadków tworzy to sprzężenie zwrotne, nakręcające spiralę wzrostu.

ocenił(a) film na 8
jak45

Problemem w tym jest: kto zaczął tę spiralę. Ja uważam, że to pytanie podobne do "jajko czy kura?".

ocenił(a) film na 8
jak45

Ale blamaż... to był Spirit Avard.

ocenił(a) film na 1
jak45

Niestety, powtórzę to chyba jako nowy temat: ostatnie trzy lata wstecz - złoty glob dla filmu nieangielskiego = oscar do filmu zagranicznego, wątpię, żeby w tym roku było inaczej, a zatem - Lewiatan, oby nas pogodził...

ocenił(a) film na 1
seamen

Kto wie, może podświadomie wytypowałeś prawidłowo

ocenił(a) film na 8
seamen

Ja tam, patriotyczne, stawiam na "Idę".

ocenił(a) film na 1
jak45

No dobra, niech ci będzie, poddaję się, życzę zdrowia i pogody ducha