Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118128
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Film świetnie zagrany, daję mu 8 na 10. Stonowany, delikatny, przejmujący przy tym. Rewelacyjna ostania scena Agaty Kuleszy - REWELACYJNA. Najlepsza chyba scena w tym filmie, choć szczęśliwie są w nim obecne również ciche niedopowiedzenia, nieoczywistości.
Ale ja, przyznam, analizuję ten film nie tylko jako dzieło kultury, ale rozliczenie z historią. I mam już dość. Należę do tej grupy Polaków, którzy mają pewność, że zawiniliśmy wobec Żydów w czasie wojny i też po niej przepotężnie, ręce mamy ich krwią ubabrane po pachy. Równie wielu było takich, którzy Żydów ratowali, i im za to chwała, ale nie można pominąć milczeniem tych, którzy zabijali, donosili, rabowali, zawłaszczali. I dlatego nikt nie musi mnie co do tego przekonywać.
Musimy o tym pamiętać, nie wolno nam tego lekceważyć, zapomnieć. Ale już mam dość tej kolejnej odmiany czy warstwy polskiej martyrologii. Jestem już tym zmęczona. Pokłosie, wstrząsające i jak dla mnie do bólu prawdziwe powinno zamknąć cykl filmów fabularnych na ten temat. Dużo więcej przekazują dokumenty, a tym więcej są one warte, że wymierają już świadkowie tej historii. Dlatego uważniej wsłuchuję się w ich głosy, prawdziwe i przejmujące, niż w najbardziej nawet przemyślany i świetnie zrobiony i zagrany film.

agnieszka_mo_ka

A propos historyczności Pokłosia i Idy zresztą też. Wyobraź sobie, że Żydzi w Polsce nie mieli gospodarstw, nie zajmowali się uprawą roli. Żyli w miasteczkach i zajmowali się rzemiosłem, handlem. Polscy chłopi nie mogli więc ich mordować w celu zabrania im ziemi. Nie znaczy oczywiście, że ich nie mordowali, zdarzało się (biorąc pod uwagępropocje, to jednak rzadko - najczęściej ich odpędzali, bojąc się donosicieli i zresztą ich nie lubiąc). Powody niechęci są ciekawe, ale żaden film, czy książka nigdy ich nie analizowała (podobnie zresztą nigdy nie pokazano głębiej powodów ratowania Żydów). To zaś byłoby ważne. Myśleć się nie chce po prostu scenarzystom. A że w sumie w obu filmach skopano historię i że są one anypolskie (zdejmujące winę z Niemców), to oczywista oczywistość. Gra aktorów świetna i tu i tam ale wymowa banalna i fałszywa.

ocenił(a) film na 8
Alior01

Naprawdę uważasz, że Polacy mordowali Żydów tylko pod wpływem Niemców??? Mój stosunek do tej historii opiera się na przekonaniu, że znakomicie częściej moi - Twoi, nasi - przodkowie robili to z własnej i nieprzymuszonej woli. NIektórzy, jak zastrzegłam wcześniej. Było wielu takich, którzy ich ratowali, ale i na pewno tacy, którzy donosili ze strachu, który rozumiem. Ale Polaków na pewno wybielać nie będę, choć Polką jestem. I dlatego na sto procent nie dojdziemy do porozumienia w kwestii oceny tego filmu.

agnieszka_mo_ka

Moje "uważanie" nie ma tu nic do rzeczy. Żaden zbiorowy mord na Żydach dokonany przez Polaków nie obył się bez udziału władz okupacyjnych. To oczywiste, tak było w Jedwabnem, Radziwłowie, Bzurach... Ja tak nie uważam, ja to po prostu wiem: jestem historykiem. Nie znaczy to oczywiście, że zbrodniarze z naszego narodu na własną rękę nie pozbywali się Żydów, których zobowiązali się chronić i żywić w zamian za ich kosztowności. Trzeba tu wyraźnie zaznaczyć, że do haniebnych mordów doszło na obszarach zajęctych wcześniej przez Związek Radziecki. Tam żydowscy komunistyczni aktywiści na wielką skalę polowali na funkcjonariuszy państwa polskiego. Potem ci zbrodniarze oczywiście ucielki z Armią Czerwoną a zemsta dotknęła innych Żydów. Po prostu masowe prześladowania bolszewii złamały moralnie tamtejsze społeczności. Tego należy się wstydzić. Ale nie dajmy do cholery sobie wmówić, że my jako naród jesteśmy wspóluczestnikami Holocaustu, do czego dążą Niemcy i Żydzi amerykańscy (nie wszyscy), którzy mają moralnego kaca (i słusznie !) z powodu totalnego olania raportów Kraskiego. Poza tym idzie oczywiście aspekt finansowy, bo ci amoralni gnoje (ich spatkobiercy), którzy nic nie robili, żeby pomóc swoim krewnym w Polsce, teraz chętnie upominają się o zwrot ich majątków w Polsce. Już idzie w świat informacja za informacją, jak to Polacy mordowali Żydów. A Ty temu kłamstwu wierzysz!? My generalnie jako naród nie mamy się czego wstydzić, jesli chodzi o II w św. - co byłoby z Żydami, gdybyśmy się zachowali jak Czesi??? Nie znaczy to oczywiście, że w naszym kraju nie ma haniebnie głupawego antysemityzmu. Ale pomiędzy antysemityzmem a chęcią mordowania Żydów była i jest granica.

ocenił(a) film na 8
agnieszka_mo_ka

ale jestes GŁUPIA. Jesteś jedną z tych osób, które w imię walki z rasizmem przespałaby się "dla zasady" z kimś o innym kolorze skóry. Poczytaj trochę o historii prawdziwych stosunków pomiędzy Żydami i Polakami. Prawda jest jak zwylkle pośrodku. Nie byliśmy jako Naród w większości bohaterami (ci zresztą zostali zabici w walce przez Niemców lub później przez przez aparat bezpieczeństwa), natomiast nie byliśmy również masowo donosicielami na Żydów. Żydzi na przestrzeni dziejów nie traktowali nas nie traktują jak partnerów. Mylisz niechęć lub strach z anysemityzmem, żyjąc w bezpiecznych czasach. NIE BOJĘ SIE PRZYZNAĆ, ŻE PIERWSZY ODWRÓCIŁBYM WZROK od zabijania, gdyby śmierć groziła mnie i mojej rodzinie. Może to tchórzostwo, może antysemityzm, może odpowiedzialność za swoich bliskich... pewnie, co człowiek to inna opinia. NAPISZ ,CO TY NAJBRADZIEJ SPRAWIELIWA ZROBIŁAŚ DLA INNYCH? JAKOŚ NIE ODDAŁAŚ NA RAZIE ŻYCIA ZA INNYCH... Film super, choć nie bez wad.

ocenił(a) film na 8
Piotru33

No nie. Ktoś, kto zaczyna wypowiedź od inwektyw nie zasługuje na dyskusję. Jedno zdanie tylko: zupełnie nie zrozumiałeś tego, co napisałam. Koniec. Więcej komentarzy nie będzie.

ocenił(a) film na 8
agnieszka_mo_ka

Czasem trzeba użyć ostrych słów, żeby kim potrząsnąć. Natomiast wypowiedź Twoja zrozumiałem, tylko, czy rozumiesz sesn i wymowę swojej wypowiedzi?

ocenił(a) film na 8
Piotru33

Masz zadatki na belfra. Powiedziałam: z ludźmi, którzy zaczynają od inwektyw nie dyskutuję. Ciebie to właśnie dotyczy.

ocenił(a) film na 8
agnieszka_mo_ka

Ja natomiast nie życzę sobie, stwierdzeń, że jako Polak mam ręce ubabrane krwią po pachy. Uważaj bo zahaczasz o kłamstwo oświęcimskie. Może obozy też były polskie? Pewnie jeszcze napiszesz, że Niemcy (przepraszam Naziści) lokowali je w Polsce ponieważ tu panował antysemityzm? Możesz ze mną nie dyskutować, ale poczytaj trochę to nikt nie będzie atakował Ciebie (może raczej ignorancji). Bez odbioru!