pierwszy raz jest; Bardzo dobra inicjatywa. Przydałyby się informacje przed filmem o tym jak wyglądała historia II wojny światowej na terenie Polski. W wielu filmach takie informacje są udostępniane i przyczyniają się do lepszego zrozumienia filmu.
Na ogół udaje oryginalne wypociny autora postu. Nawer swoich okradają... 
Najlepiej dawać widzom tomiszcze pt. "Historia Polski według prawdziwych Polaków" z licznymi mapami, wykresami i fotografiami oraz przy pomocy wolontariuszy (znajdą się u miejscowych faszystów) dopilnować starannego przeczytania pred seansem.
Eee, przecież żadnego tomiszcza nie potrzebujemy. Wystarczy to co mamy: światowego formatu "historyk"-eseista Gross, specjalista od kina historycznego Pasikowski, ekspert od lirycznej strony psychiki stalinistów Pawlikowski. Ich przekaz przyklepie jednym, drugim przemówieniem Pan Prezydent - i szlus! 

Bo wiadomo, że treści nieautoryzowane przez władzę najpewniej są faszystowskie. 
Wszystko co oddolne, spontaniczne i nie z czekolady - jest niechybnie faszyzmem. 

Dlatego potrzeba zawsze jak najwięcej władzy państwowej, żeby nieczekoladowi faszyści już nigdy nie podnieśli łba od chodnika. 

Bo tak jak dobra pedofilia, jest też dobry faszyzm, który musi trzymać za twarz ten zły, co mu się swobody obywatelskie roją. 

O właściwą wolność, wolność władzy, można i trzeba walczyć kosztem wolności wszystkich tych nieodpowiedzialnych obywateli. 

Zwłaszcza takich, którzy głupio wychodzą przed szereg! 
I np. zajmują się zbędnymi lekturami profesjonalnych opracowań. Kto to słyszał, tak arogancko, sztucznie zawyżać statystyki czytelnictwa. To są dopiero fałszerze sondaży. Przecież wiadomo, że nowocześni Polacy nie czytają. 

Dzięki temu nie narażają na szwank polityki historycznej naszego państwa. Wszyscy, zwłaszcza młodzi, wykształceni, niech wezmą to sobie do serca.
Ja tez się usmiałem, zabawny ten Netanyahu... chce wojny z Iranem, będą headline njusy, he, he
Wszyscy jesteśmy zabawni. Świat jest pełen śmiesznych rzeczy. Taka np. nietolerancja, szowinizm, ciemnota...
Nietolerancja, ciemnota - u fanów antypolonizmu widoczne są bardzo, faktycznie. 
Szowinizm - masz na myśli te autobusy w państwie położonym w Palestynie, którymi mogą poruszać się jedynie ci z obywateli Izraela, którzy mają pochodzenie żydowskie?
Wybacz, ale nietolerancja i ciemnota w Polsce też jest ogromna. 
Nie bronię państwa izraelskiego, ale terroryzm w wielu państwach świata skutkuje ograniczaniem praw obywatelskich. To nie szowinizm (zresztą bardziej właściwym terminem byłaby "segregacja etniczna"), tylko logiczny sposób obrony przed "żywymi bombami". W powojennych pociągach w Polsce też zabronione było wchodzenie z bronią...
A może tak byśmy uzupełnili troszeczkę? Na przykład takim tekstem? 

Widzowie zagraniczni, którzy oglądają film "Ida" nagrodzony Oskarem i zbierający bardzo pochlebne recenzje, mogą odebrać fałszywe przeświadczenie o tym, że sprawcami wszystkich zbrodni systemu komunistycznego były osoby narodowości żydowskiej. Dlatego Reduta Dobrego Imienia-Polska Liga Przeciw Zniesławieniom zwraca się do Dyrektor Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, instytucji, która dofinasowała produkcję tego filmu, aby spowodowała, żeby film został opatrzony informacją, że: 
1. Założycielem Czeka, organizacji z której wywodzi się NKWD, która nadzorowała aparat bezpieczeństwa w czasach stalinowskich był Polak Feliks Dzierżyński. 
2. W takcie kiedy Niemieccy okupanci prowadzili politykę eksterminacji, zdarzały się akty mordów na Polakach narodowości żydowskiej, dokonywane przez Polaków narodowości polskiej. 
3. W okupowanej przez Niemców Polsce rozwinęło się zjawisko szmalcownictwa. 
4. Według raportu Delegatury Rządu na Kraj 5% mieszkańców Warszawy (według innych szacunków od 30 do 60 tys. ludzi) to ci, którzy zhańbili się współpracą z Niemcami. 
5. Szefem Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, uznawanej przez Aliantów, który bezpośrednio odpowiadał za zbrodnie systemu był Polak narodowości polskiej B. Bierut. W strukturach władz PRL ważną rolę odegrały osoby, również odpowiedzialne za zbrodnie, a które później prezentowały światopogląd nacjonalistyczny i antysemicki: M. Moczar, Z. Kliszko, W. Gomułka. 
6. Holokaust był wielką tragedią całej ludzkości, w tym też narodu Polskiego. W jego wyniku zostało zamordowanych wielu Polaków narodowości żydowskiej, którzy odegrali ważną rolę w polskiej kulturze: pedagodzy (J. Korczak), prawnicy (M. Allerhand), pisarze (B. Schulz). 
Tego rodzaju informacja wskaże widzom prawidłowy kontekst, w którym należy odczytywać fabułę filmu. Ocena artystyczna filmu jest zawsze subiektywna, jednakże nawet największe wysiłki artystyczne spełzają na niczym, jeżeli fałszowana jest prawda! 

No bo przecież TYLKO o prawdę tu chodzi, prawda?
Proszę nie obrażać inteligencji widzów i nie robić z nich debili. W tym filmie jest jasno i wyraźnie powiedziane, kto jest winien eksterminacji Żydów, i że działo się to podczas wojny, i że ze strachu stało się, co się stało, na dowód podaję kadry z filmu: 

SPOILERY 

17:44 początek istotnej rozmowy, Wanda mówi do Feliksa, że jego ojciec ukrywał rodzinę Lebensteinów, Feliks mówi, że jego ojciec nigdy nie donosił na Żydów do NIEMCÓW- zachodni widz ma napisane jak wół GERMANS 

39:06 początek następnej rozmowy, Ida mówi do Szymona, że opiekował się podczas WOJNY Lebensteinami, Szymon mówi, dobrzy ludzie, ukrywałem ich, żywiłem ich. Wanda mówi, a potem ich zabiłeś, na co Szymon nie odpowiada. 

42:42 Przychodzi Feliks, żąda zrzeczenia się domu za prawdę. Ida - spadkobierczyni się zgadza. 

49:02 Widać rozpacz Feliksa, który wykopuje szczątki. 

49:45 Ida pyta, czemu mnie tu nie ma, Feliks odpowiada, byłaś maleńka, nikt nie poznałby, że jesteś Żydówką, zaniosłem Cię do księdza. Czyli zabił tych, których Niemcy podczas wojny mogli rozpoznać, zabił ze strachu, uratował małą Idę, chociaż była spadkobierczynią. 

Widać jak na dłoni, że to była WOJNA, że Niemcy eksterminowali Żydów, że Niemców bał się Feliks, że Szymon ukrywał i cenił Żydów. Jeżeli ktoś tego nie usłyszał w filmie, to nie chciał usłyszeć, albo nie słuchał!!! 

Ja żądam dodawania moich wyjaśnień, przynajmniej dokładnie odzwierciedlają sens filmu w odróżnieniu od powyższego apelu, który sugeruje, że nie było w filmie odniesień do wojny, Niemców i zasług Polaków. 
Niestety marnujesz swój czas, bo to nie miejsce na solidne argumenty i próbę przemówienia do osób, które nawet nie oglądały/nie zrozumiały filmu, a już wydały na nim wyrok. Każdy myślący człowiek (a takich ostatnimi czasy brakuje) podejdzie trzeźwo do "Idy" i nie będzie patrzeć na wyimaginowany wątek antypolski, tylko skupi się na samym dziele. Ida to nie jest film wybitny, ale nie jest również zły. A to, że dostała Oscara, czyli odniosła światowy sukces boli najbardziej jej przeciwników, bo sądzą lub są wręcz przekonani, że to zaszkodzi interesom Polski i Polaków. Nie zaszkodzi, a jedynie może pomóc w rozwoju polskiego kina. Ba, może co niektórzy dzięki "Idzie" doczekają się upragnionego filmu w którym Żydzi mordują Polaków. Jeśli będzie dobry to z chęcią go obejrzę i wystawię swoją ocenę.
Znam ten ból. Ja udzielałem się trochę w tematach o Idzie przed z 2 miesiące przed tym jak dostała Oscara i mogę powiedzieć, że teraz jest ze 100x gorzej niż wtedy.
Być może trzeba zmienić taktykę. Nie wykłócać się z osobami nakręconymi ideologicznie, bo to nic nie daje, tylko wyciąga ich wątki. Być może trzeba wyłuskiwać tematy merytoryczne, gdzie analizowany, chwalony bądź krytykowany jest film, a nie awantura wokoło niego.
Teraz to jest już jakiś amok, jakby tabuny obżartych grzybkami halucynkami opisywały wizje syjonistycznego spisku zakodowanego w Idzie według znanego im schematu.
Swoje uwagi wkleiłeś jako odpowiedź na mój komentarz. Prawdopodobnie przez przypadek, chodziło Ci o skomentowanie wątku głównego. I tak na marginesie: uważam, że twórcom tej petycji nie chodzi o sprostowanie „fałszerstw” historycznych, bo – jak zważyłeś – treść petycji (nie mojej prowokacji, ale „oryginalnej”) i tak powiela treści zawarte w filmie. Powołanie jakiejś Ligii, sklecenie jakiejś petycji jest już pewnym pomysłem na zaistnienie w przestrzeni publicznej. Kto wie, może to początek drogi politycznej przyszłego radnego? Posła? Ba, może ministra? 

A mnie interesuje coś innego. Mnie interesują ludzie, którzy z takim zapałem udzielają się na forum „Ida”, oni to tak na poważnie z tym antypolskim filmem?Jakaś zbiorowa histeria? Konformizm? Licytowanie się kto większy patriota? Co tu się do cholery dzieje?????
Faktycznie przez przypadek, jak widzę petycje i ich uzupełnienia to już nawet nie czytam, co tym razem mnie kosztowało niezauważenie sarkazmu. Ale nic, w jakiś sposób nasze wypowiedzi się uzupełniają ;) 

Tu trwa wielka nagonka na wzór Maxa Beztalencie Kolonka, że Ida to film antypolski, a ja niosę kaganek oświaty w miarę wolnego czasu;)
1 Założycielem Czeka, był Dierżyński, zdrajca Polski, Morderca Polaków (i inie tylko). Komunista. 
2. wynika z apelu. Podziemne Państwo Polskie karało za wydanie Żydów śmiercią, podobnie za inne formy współpracy z okupantem. 
3. -zdanie to wskazuje, żę więszkość Polaków wspólpracowało z Niemcami (a przynajmniej pozostawia wątpliwości co do skali) Tymczasem 3 mln Polaków zginęło w obozach, w którym w każdej chwili każdy mógł wylądować. Można też było być rozstrzelanym lub w najlepszym razie wylądować na pracach w Rzeszy. 
4. wg tego co piszesz 95 procent nie. W Idzie historia dotyczy właśnie marginesu postaw ludzi w okupacji. W Francji i innych krajach zachodnich większość społeczeństwa współpracowała w takiej lub innej formie z Niemcami. 5 procent (biorąc pod uwagę, że nie tylko Polacy mieszkali w Warszawie), to bardzo dobry wynik (biorąc też pod uwagę, że Polacy byli sterroryzowani i często ratowali siebie lub swoją rodzinę od śmierci z rąk Niemców). 
5. 
Bierut to kolejny zdrajca. Sluga obcego mocarstwa. Morderca Polaków. 
Kliszko i Gomułka podobnie. 
Moczar to taki sam komunista jak Tito- własnego droga do komunizmu i walka o władzę w PZPR z grupą żydowską. 
6. Holokaust był wielką tragedią całej ludzkości, w tym też narodu Polskiego. W jego wyniku zostało zamordowanych wielu Polaków narodowości żydowskiej, którzy odegrali ważną rolę w polskiej kulturze: pedagodzy (J. Korczak), prawnicy (M. Allerhand), pisarze (B. Schulz). 
 -- spoko to sensowny punkt, z tym że dodałbym, że w tych samym obozach zginęły także kolejne 3 mln obywateli Polski - Polaków 
Myślę jednak, że środowisko żydowskie raczej źle przyjęłoby, że określasz Żydów z II RP jako Polaków narodowości żydowskiej. W bardzo wielu przypadkach było to prawdą. W wielu jednak nie. Oni sami często określali się tylko jako Żydzi. Nie byli przywiązani do żadnego narodu, a do miejsca gdzie żyli. W społeczności mającej pochodzenie żydowskie w II RP byli Żydzi, którzy czuli się Polakami i ginęli za Polskę. Byli też tacy, którzy czuli się Żydami. Byli biedni i bogaci, religijni i niereligijni,itp. Byli też tacy, którzy szanse dla siebie widzieli w komuniźmie i ZSRR. 

nie ważne Polacy, Żydzi czy Ukraińcy, komunistyczni oprawcy to jedna ekipa i taka jest prawda;
Zgadzam się, rany Boskie zgadzam się z wszystkim, oprócz tej histerii. Dobra, to już jest nudne, wszyscy okopani na swoich pozycjach, nikt opinii nie zmieni. 

Takie małe ad vocem. „Oni sami często określali się tylko jako Żydzi. Nie byli przywiązani do żadnego narodu, a do miejsca gdzie żyli”. Nie tylko Żydzi. Mieszkam na Podkarpaciu, u nas przed II wojną światową żyli: 
1. Polacy 
2. Ukraińcy 
3. Żydzi 
4. Łemkowie 
5. Bojków też trochę było 
6. Nawet jacyś byli 
7. i cholera Węgrzy jacyś 
8. a pierwszą dziewczyną która odrzuciła moje amory była potomkini załogi szwedzkiego oddziału który przypałętał się tu w czasie Potopu i osiadł. 

Wszystkie te narody, narodki, nacje, grupy etniczne określały się jako „tutejsi”. Do I wojny światowej wszystko w Galicji było „tutejsze”. Moja pra – prabaka był Greczynką, przylazła do Jarosławia aż z jakiejś wiochy na Peloponezie. Raz chodziła do cerkwi raz do kościoła, bo Pan Bóg też był „tutejszy”. Sielanki nie było, jednak spokój i traktowanie się „po ludzku”. Aż do momentu, gdy okazało się że Janek jest Polakiem, Mykoła Ukraińcem, Abraham Żydem. Historia XX wieku Galicji jest historią niszczenia przez różne – izmy (nazizm, bolszewizm, nacjonalizm) arcyciekawego świata, w którego resztach przyszło mi żyć. 

Dlatego bardzo, ale to bardzo nie lubię -izmów. Tak, nacjonalizmu też. 

Ostanie zdanie Twojej wypowiedzi bardzo mądre, i niech to będzie puenta.
nie można mylić patriotyzmu z nacjonalizmem, rasizmem. Dla wielu to pułapka.(to nie jest zdanie do Twojego posta, tylko ogólna obserwacja) 
Poza tym podpisuje się pod tym co napisałeś. Dodałbym, że na to nałożył się komunizm, nazizm. Wykorzystywanie i kształtowanie antagonistów między narodowościami przez ZSRR i III Rzeszę. Stąd też masakry na Wołyniu i inne okropne historie II wojny światowej na ziemiach polskich
"[..] dodałbym, że w tych samym obozach zginęły także kolejne 3 mln obywateli Polski - Polaków" 
Nie do końca, bo Żydzi ginęli w obozach śmierci takich jak Majdanek, Treblinka, Sobibór, Bełżec, Chełmno czy Birkenau dokąd Polaków raczej nie wywożono, bo trafiali do innych.
Miałem na myśli takich samych, czyli niemieckich. Oczywiście tak było jak piszesz. Dzięki za dopowiedzenie.
Pod tym powinno być też prawne zastrzeżenie reżysera": 
"Za nieprawidłowe odczytanie treści filmu oraz ewentualne zwiazane z tym skutki utraty zdrowia psychicznego i fizycznego nie biorę odpowiedzialności". Podobnej treści ogłoszenie winno się pojawić w opiniotwórczych mediach, zwłaszcza prawicowych.
Proszę nie obrażać inteligencji widzów i nie robić z nich debili. W tym filmie jest jasno i wyraźnie powiedziane, kto jest winien eksterminacji Żydów, i że działo się to podczas wojny, i że ze strachu stało się, co się stało, na dowód podaję kadry z filmu: 

SPOILERY 

17:44 początek istotnej rozmowy, Wanda mówi do Feliksa, że jego ojciec ukrywał rodzinę Lebensteinów, Feliks mówi, że jego ojciec nigdy nie donosił na Żydów do NIEMCÓW- zachodni widz ma napisane jak wół GERMANS 

39:06 początek następnej rozmowy, Ida mówi do Szymona, że opiekował się podczas WOJNY Lebensteinami, Szymon mówi, dobrzy ludzie, ukrywałem ich, żywiłem ich. Wanda mówi, a potem ich zabiłeś, na co Szymon nie odpowiada. 

42:42 Przychodzi Feliks, żąda zrzeczenia się domu za prawdę. Ida - spadkobierczyni się zgadza. 

49:02 Widać rozpacz Feliksa, który wykopuje szczątki. 

49:45 Ida pyta, czemu mnie tu nie ma, Feliks odpowiada, byłaś maleńka, nikt nie poznałby, że jesteś Żydówką, zaniosłem Cię do księdza. Czyli zabił tych, których Niemcy podczas wojny mogli rozpoznać, zabił ze strachu, uratował małą Idę, chociaż była spadkobierczynią. 

Widać jak na dłoni, że to była WOJNA, że Niemcy eksterminowali Żydów, że Niemców bał się Feliks, że Szymon ukrywał i cenił Żydów. Jeżeli ktoś tego nie usłyszał w filmie, to nie chciał usłyszeć, albo nie słuchał!!! 

Ja żądam dodawania moich wyjaśnień, przynajmniej dokładnie odzwierciedlają sens filmu w odróżnieniu od powyższego apelu, który sugeruje, że nie było w filmie odniesień do wojny, Niemców i zasług Polaków. 
dosyc już... juz wiemy, ze analizujesz, ze masz jakas prawdę do powiedzenia, ale mniej wklejania więcej inicjatywy intelektualnej.
Co wiecie? Dotarło wreszcie, że w filmie jest o tym, o czym wy mówicie, że tam tego nie ma, czyli są odniesienia do Niemców i do ratowania Żydów przez Polaków, do zabójstwa Żydów dokonanego przez syna, ze strachu przed Niemcami, a tych samych Żydów jego ojciec ukrywał z narażeniem życia, do Żydówki w komunistycznym aparacie władzy, i do jej paskudnych czynów i nędznego życia. 
 W związku z czym, w żaden sposób ten film się Żydom nie przysłuży do szerzenia ich martyrologii, bo jest tu tez martyrologia polska, POLACY SKAZANI NA ŚMIERĆ PRZEZ ŻYDÓWKĘ WANDĘ, więc sam włącz myślenie, może jak ci powtórzę tysiąc razy to coś w końcu dotrze do ciebie.
http://www.prawy.pl/z-kraju/8566-ida-wyprowadzi-z-polski-65-miliardow-dolarow-re zyser-juz-robi-z-polakow-pijakow
Cytat z powyższego: "65 miliardów dolarów (sic!). Tyle amerykańscy Żydzi żądają od Polski w ramach rzekomych odszkodowań. Za co? Za zgarnięte rzekomo mienie. Film „Ida” to najlepsza podkładka dla tych bezczelnych żądań."
"dzięki sprzedaży polskich lasów rząd chciał wypłacić Żydom odszkodowania. 

Read more: http://www.pch24.pl/wsieci--dzieki-sprzedazy-polskich-lasow-rzad-chcial-wyplacic -zydom-odszkodowania,33418,i.html#ixzz3SwKuFQQ9 
http://www.pch24.pl/wsieci--dzieki-sprzedazy-polskich-lasow-rzad-chcial-wyplacic -zydom-odszkodowania,33418,i.html 

Oczywiście nikt z was nie widzi związku.
Przepraszam. Chodziło mi o ta "fajną" część forumowiczów co to nigdzie problemów nie widzą i nawet jakby im ktoś na głowę będzie robił, to będą mówić że deszcz pada.
Nikt w Polsce, od lewa do prawa, nie ma zamiaru ani grosza zapłacić naciągaczom, którzy próbują obejść prawo spadkowe. Jeśli brak prawnych spadkobierców, mienie przejmuje Skarb Państwa. 
znajdź mi takiego Polaka, który jest gotów zapłacić. Zwrot mienia czy odszkodowania spadkobiercom i nic więcej. 
Nie używajcie więc tego argumnetu i nie powołujcie się na PCh24, bo to "gadzinówka" skrajnej katoprawicy, gotowa przytaczać "autentyczne fakty" w każdej sprawie, która może deprecjonować Żydow, nawet o wypiekaniu macy na krwi chrześcijańskich dzieci.
Bredzisz jak potłuczony lub celowo dezinformujesz. Oto, co na ten temat mówi prof. Norman Finkelstein (autor "Przedsiębiorstwa holocaust"): 

„Przedsiębiorstwo holokaust uzurpuje sobie rolę wyłącznego prawowitego spadkobiercy wszystkich komunalnych i prywatnych majątków tych, którzy zginęli w czasie hitlerowskiego holokaustu. „Ustaliliśmy z rządem Izraela, że NIE POSIADAJĄCE SPADKOBIERCÓW mienie powinno przypaść Światowej Organizacji d/s Restytucji Żydowskiego Mienia", powiedział Edgar Bronfman kongresowej Komisji Bankowości. Posługując się tym „mandatem", „przedsiębiorstwo holokaust" zażądało od państw byłego bloku sowieckiego zwrotu wszystkich przedwojennych żydowskich majątków lub wypłacenia odszkodowań.” 

Żydzi chcą nas więc w biały dzień, zuchwale ograbić. 
Ty tu znowu?! 
Nauczysz się wreszcie czytać czy działasz jak nakręcona katarynka? Napisałem, że nic nie dostaną, bo im się nie należy. 
Przestań się wreszcie kompromitować co post...
Brawo! Najpierw "Przestań się wreszcie kompromitować co post", by potem: "Napisałem, że nic nie dostaną, bo im się nie należy". I kto się tutaj NIEMOŻEBNIE kompromituje? Kto wygłasza takie naiwne do bólu sądy? Żydzi chcą nas bezczelnie, zuchwale ograbić. Dążą metodycznie, niezmordowanie do tego celu, a jakiś ostatni bałwan, szkodni radośnie konstatuje, że nie dostaną, bo im się nie należy... Ty myślisz poważnie, że ich to obchodzi? Oni chcą się obłowić. Nic więcej.
Nic nie dostaną, NAPISAŁEM, matole. Chcieć to sobie mogą oni, możesz i ty (np. żeby mieć choć trochę szarych komórek, albo żeby być królem Idoiolandii, albo świętym Imbecylim). 
Mogą "dążyć niezmordowanie", nawet zesrać się od tego - i tak n i c n i e d o s t a n ą ! ! ! 
Jeszcze raz, głabie: "chcą się obłowić", ale NIC NIE DOSTANĄ, bo im się nie należy. 

NIC NIE DOSTANĄ; 

NIE DOSTANĄ; 

NIC.
Niestety, twoje bohaterskie przemowy mnie w ogóle nie przekonują. Ja wiem, z kim mamy do czynienia. To, że ty jesteś ostatnim naiwniakiem, nie znaczy NIC. Żydzi chcą nas okraść. Zrobią to, jak im na to pozwolimy. Po to kręcone są takie paszkwile. Co więcej, ostatnia cisza wokół tej sprawy i pewne niedyskrecje sugerują, że sprawa jest drążona i ukrywana przez "polskie" władze przed polskim społeczeństwem. Jednak nie będą mieli tak łatwo. My patrzymy im na ręce i jak nas zdradzą, dadzą nas okraść, to ich rozliczymy.
Nie pozwolimy się okradać! Z tym, że rozliczymy ich i tak! 
Robokopo, prowadź wodzu!!!