Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118119
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Nie wiem, dlaczego nagle "świat kina zwariował" na punkcie tego filmu, może mi to ktoś wyjaśni, bo nie łapię, naprawdę. Dla mnie to zwykły film, nic szczególnego, a w dodatku oczywiście musi być wspominka o jakichś "złych Polakach"... żenada

ocenił(a) film na 8
alert_fur_Cobra

Bo to film niebanalny (twierdzę, że z powodu braku reżyserskiej tezy, postawienia widza wobec niejednoznaczności faktów, sytuacji, postaci - zmuszającej go do własnej interpretacji filmu) i świetnie artystycznie nakręcony.
Czyżbyś twierdził, że nie było "złych Polaków" i że teraz też ich nie ma?

ocenił(a) film na 4
jak45

Tylko było ich duuuużo mniej, dlaczego nie robi się o tej większości? Powinno być proporcjonalnie - 9 o dobrych Polakach, 1 o złych

ocenił(a) film na 8
alert_fur_Cobra

Na dwa filmy o psychopatach, mordercach, celebrytach, superbohaterach i innych mniejszościach społecznych przypada jeden o normalnych ludziach (no, może przesadzam, ale proporcja jest wyraźnie zakłócona). Stara zasada; to, że pies pogryzł człowieka to normalne - przypadek pogryzienia psa przez człowieka to nius!

ocenił(a) film na 8
jak45

polecam"czlowiek pogryzl psa"

ocenił(a) film na 8
hubo84

Alfred Harmsworth

hubo84

Tak, "Człowiek pogryzł psa"... miodzio. Też czarno biały jak Ida, też o złych ludziach ale jakże gęsty, emocjonujący i rewelacyjnie zagrany... (można się nabrać że to prawdziwy reportaż)

MCmagenta

Dokładnie!

ocenił(a) film na 2
MCmagenta

Fakt...

ocenił(a) film na 4
jak45

Tak, ale one nie ukazują skrzywionej prawdy historycznej... jak ktoś nie zna Polski, to po takich filmach ma jej fałszywy obraz

ocenił(a) film na 8
alert_fur_Cobra

"skrzywionej prawdy historycznej". Twierdzisz, że nie było mordów Żydów przez Polaków o motywach etnicznych i/lub ekonomicznych (także jak w "Idzie", prawdopodobnie ze strachu)?

"po takich filmach ma jej fałszywy obraz". Po pierwsze - licz jednak na wiedzę widzów, bo "niekumaci" albo w ogóle na taki film nie pójdą, albo wyjdą z kina po parunastu minutach; po drugie - tylko dureń z incydentalnych zdarzeń wyciąga wnioski uogólniające (chyba, że uznamy kłamstwo, iż Polacy W OGÓLE Żydów nie mordowali); po trzecie - "Ida" to film fabularny i nie jest po to, aby przekazywać wiedzę o stosunkach polsko - żydowskich w czasie II w. ś. i po niej (od tego są filmy historyczne, dokumentalne i pisane monografie "na temat"); po czwarte - tematy filmu sa indywidualne: poszukiwania tożsamości, skutki wyborów życiowych i motywy wycofywania się z życia, pokazane tylko na tle problemów polsko - żydowskich; po piąte - nic w tym filmie nie jest stereotypowe, jednoznaczne, włącznie z tym tłem historycznym.

ocenił(a) film na 1
jak45

Mord Polaków na Żydach o motywach ekonomicznych nie jest mordem na tle antysemickim, rasistowskim itd. jakby taki mord mial miejsce to krecac o tym film zrobili by jakas akcje antysemicka.. Zas fakt faktem, ze 99%Zydów zabitych w Polsce (wykluczajac wojne swiatową i dzialania niemcow) to mord na tle rabunkowym, bardzo czesto ewentualny morderca, gwalciciel itd. mogl nie wiedziec, ze jego ofiara jest nawet Żydem.

Zas na motywach etnicznych nie bylo w prawie w ogole, to byly przypadki jeden na milion, moze jesli zsumujemy wszystkie razem to okaz sie, ze w XX w. na terenach Polskich zabito 60 Żydów przez Polaków.

Zas fakt faktem, Żydowscy agenci NKWD, żydobolszewiccy sedziowie itd. zabili wiecej Polakow, nie bylo filmu Polskiego w ktorym Żyd zabilby Polaka ze wzgledu na etnicznosc.

Jacys Polacy kiedys tam zamordowali ilus tam Żydów, ale nie bylo to gorsze niz zabijanie Polakow przez Polaków.

Poza tym panstwo Polskie nigdy tego nie dokonywalo a sami Polacy wiecej Żydow uratowali.

Zreszta mordy Zydow na Polakach tez sie trafialy.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Nie tłumacz się tak gorliwie i nieporadnie, ciebie jeszcze nikt o nic (poza prymitywnym antysemityzmem) nie oskarżył. W arytmetykę śmierci też ci nie radzę wchodzić, bo zaraz wymyślisz jakiś rachunek poróżniczkowy, będziesz kilotrupy przeliczał na hektozwłoki i jak wyjdzie ci inaczej niż zero, to zwalisz wszystko na Żydów.

ocenił(a) film na 1
jak45

Ty zas uwazasz, ze zabicie Zyda jest gorsze od zabicia innych narodowosci (w sumie to to jedynie Cyganie, Ukrainci, Litwini, Czesi itd. wsrod mordowanych mieli mniejsza wartosc), i zakladasz, ze nei bylo Zydow mordercow.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

"zabicie Zyda jest gorsze od zabicia innych narodowosci". Oczywiste, że tak nie uważam. Człowiek to człowiek.
"jedynie Cyganie, Ukrainci, Litwini, Czesi itd. wsrod mordowanych mieli mniejsza wartosc". Tak uważasz? To jesteś nie tylko kiepski, ale głupi.
"zakladasz, ze nei bylo Zydow mordercow". Co ci, kiepściuchu, przyszło do głowy? Mordercy byli, są i będą wszędzie. Aż medycyna nauczy się takie skłonności w mózgu likwidować.

ocenił(a) film na 1
jak45

NIe jestem kiepski, zacznijmy od tego, że tylko idiota łączy ŚWK do ŚWB, to zupelnie różne seriale, z zupelnia różna fabułą, zupełnie rożnymi postaciami itd.

TO nie głupota, Żydzi nie byli bardziej wartościowi nie tylko od Polaków ale i od NIemców.

Aczkolwiek o Żydowskich mordercach, Żydowskich agentach NKWD, Żydowskich komendantach sowieckich obozów koncentracyjnych, Żydowskich bolszewikach itd. sie nie mówi, nie kreci sie filmów o tym, jak Żydzi mordowali Niemców w 1919 r.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Czyli tak: najbardziej wartościowi są Polacy, potem Niemcy, dalej Żydzi a na końcu Cyganie, Ukraińcy, Litwini, Czesi (w tej kolejności, czy równolegle?)?
Bardzo mnie zaintrygowało, co to ŚWK i ŚWB. Znam tylko ŚWG. Co to jest? Ja, widzisz, seriali nie oglądam, to nie wiem...

ocenił(a) film na 1
jak45

Dzielac na narody (nie jednostki, bo Żydzi Polscy, Austriaccy i Niemieccy Żydzi byli by w czolowce) to Polacy > Rosjanie > Węgrzy > Finowie >... >Czesi > Anglicy > Francuzi > Niemcy > Żydzi > Cyganie > Litwini > Ukraincy

Świat Wedlug Kiepskich
Świat Według Bundych

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Dałeś się podpuścić... Nie słyszałeś nigdy, że "Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem i powinni postępować wobec innych w duchu braterstwa."?

"Świat wedlug Garpa".
Ergo - Bundy to Kiepski.

ocenił(a) film na 1
jak45

Czytałem tą smieszna deklaracje, aczkolwiek prawa człowieka to idiotyzm, człowiek ma takie prawa jakie ustanowi sie w danym panstwie, to, że w innym ktoś sobie ustanowil inne i naciska żeby ten je respektował to jest idiotyzm. Zresztą prawa człowieka to nie tylko prawo do wlasnosci prywatnej itd. to m.in. idiotyczny prawa jak prawo do demokracji, prawo do pomocy socjalnej, jak sie odpowiedznie zrozumie niektóre to wyjdzie sytuacja w której pracodawca musi kogoś zatrudnić nawet jak nie chce bo tamten ma "Prawo do pracy"

Bundy i Kiepski (swoja droga kiepski to tylko nazwisko) to 2 skrajnie oddmienne postacie, trzeba być idiotą by porównywać te 2 osobowy, nie mówiac o tym, ze Ferdek jest znany z tego, że jest Alkoholikiem i kompletnie nic nie robi (nie pracuje itd) a Al nie dośc, że rzadko pił serialu to jeszcze pracował 7 dni w tygodniu w najgorszej pracy jaka może być.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

"prawa człowieka to idiotyzm". Dzięki prawom człowieka możesz tu wygłaszać swoje idiotyczne i nieludzkie poglądy. Dzięki daleko posuniętej tolerancji nikt ci konta jeszcze nie zamknął i nie wysłał do kicia: Ustawa z dnia 06 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997, Nr 88, poz. 553 z późn. zm.), zakazuje nawoływania do nienawiści oraz znieważania z przyczyn różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość.

ocenił(a) film na 1
jak45

Nie dzieki prawom człowieka tylko dzieki prawu III RP, żadne panstwo na świecie nie musi respektować praw człowieka, to jest dobra wola poszczegolnych panstw, ze podpisują różne konwencje itd. Zaś o tyle o ile pierwsza deklraracja byla w miare rozsadna o tyle druga i trzecia zawiera zbyt duzo idiotyzmów, dosc prosocjalistycznych.

Twoim zdaniem są może idiotyczne i nieludzkie, co mnie to obchodiz.

Tolerancja nie ma tu nic do rzeczy, to pojecia istnialo w starozytnosic, na wiele lat przed powstaniem praw czlowieka.

Ja nie nawołuje do nienawiści, chcesz to sobie kochaj Żydów, co mnie to obchodzi.

Czy ja zniewazam to inna kwestia, na pewno uznaje naród Żydowski za historycznie mniej wartościowy od Polaków itd. Jak kogos to zniewaza to trudno, ale na tej zasadzie, za zniewage można uznac porownanie Ukrainca do Zyda, Ukrainiec jest gorszy od Żyda pod kazdym mozliwym wzgledem.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Teraz poważnie: Zdajesz sobie sprawę, że jesteś tu traktowany, jak ćwierinteligent? Ośmieszasz się w każdym poście. Stratyfikację narodów sobie wymyślił, nawet ją podał po podpuszczeniu!

ocenił(a) film na 1
jak45

Nie obchodzi mnie za kogo uważa mnie wiekszośc.

To ty sie ośmieszasz, twoje odpowiedzi nie posiadają żadnych argumentów, walniesz jakis idiotyzm i chcesz by to przyjąc jako fakt.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Już wiem - większość nie ma racji, narody można ustawić w kolejności ważności, prawa człowieka to bzdura, itd.. Jeszcze uznaj może, że najlepszą formą rządów jest totaltarna dyktatura?

ocenił(a) film na 1
jak45

Zakwestionujesz to, że wiekszosc nie ma racji? A niby jaki masz dowód na to, że gdy coś twierdzi większość to jest prawdą? NIe istnieje żaden by potwierdzić ta smieszne teorie, zresztą przypominam, że Adolf HItler byl wybrany przez 92% Niemców w wyborach powszechnych, znienawidzony Wladimir Putin ma 87% poparcia w spoleczeństwie Rosyjskim itd.

Zresztą tu nie chodzi o to, sprawowanie wladzy to jedno, tu można sie kłócić, zaś w kwestiach historycznych zdanie 100 mln. robotników ma mniejsze znaczenie, niż zdanie jednego historyka.

To jak sobie ustawiasz narody to twoja sprawa.

Prawa człowieka to bzdura głównie dlatego, ze jedyne potrzebne kwestie z nich może zawierąc każdy kodeks karny, zaś żadne panstwo nie musi sie stosować do nich, konwencje o prawach czlowieka mozna wypowiedzieć itd.

Totalitaryzm = Socjalizm, Ja socjalistą nie jestem i nie zamierzam być...

Ale sama dyktatura rzecz jasna jest lepsza od demokracji, najlepsza pozostaje jednak monarchia.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Mężczyźni też są lepsi od kobiet?

ocenił(a) film na 1
jak45

Zależy pod jakim względem, kobiety mają zwykle lepszą pamieć i są lepszymi socjologami, a mężczyzni maja zwykle wyzszą inteligencję i są lepszymi inzynierami itd.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Skoro nie przejawiasz inteligencji i z pamięcią krucho, to czy jesteś "trzecia płeć"?

ocenił(a) film na 1
jak45

Pamieć mam bardzo dobrą, na inteligencje tez nie narzekam.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Kazdy głupek myśli, że jest mądry.

ocenił(a) film na 1
jak45

Może i tak, aczkolwiek każdy kto osobnik który uporczliwie broni Zydow i potepia przypominanie im ich historii jest głupi.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

"każdy kto osobnik który uporczliwie". Naucz się pisać...
"Uporczliwie" epatujesz głupotą.

ocenił(a) film na 1
jak45

Ty również.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Papugujesz. Na tylko tyle cię stać?

ocenił(a) film na 1
jak45

Nie chce mi sie z toba pisać.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Ja piszę samodzielnie. jak ci potrzebny pomocnik, to polecam "robocopo". Macie równy poziom, zerowy.

ocenił(a) film na 1
jak45

Won

jak45

Chyba go usunęli...

ocenił(a) film na 8
bazant57

On znika na pewien czas; chyba serię elektrowstrząsów przechodzi...

ocenił(a) film na 1
jak45

idź i zakapuj, żydzi to lubią, donosić, schlebiac, płaszczyć sie przed panami, spiskować... idź i donoś...

ocenił(a) film na 8
seamen

Łapki cię swędzą? Każdy sądzi wedle siebie.

ocenił(a) film na 4
Al_Bundy

Sama racja! Mam już dosyć pokazywania historii tylko z jednej strony! 3 miliony ich tu żyło, więc chyba tacy źli ci Polacy nie byli, a teraz nas opluwają jakieś k... Grossy... i jemu podobni wykorzystując kilka incydentów i to w zmanipulowany sposób. Więcej Żydzi w mundurach NKWD naszych wymordowali niż jacyś pojedynczy Polacy Żydów. Pozdrawiam1

ocenił(a) film na 4
jak45

Widocznie w takim razie 70% ludzi na świecie to durnie, bo niestety tak właśnie odbierają filmy, które tylko znawcom wydają się quazi historyczne - reszta przez takie filmy wyrabia sobie o danym zdarzeniu opinię faktu! Po drugie inne narody same wysyłały Żydów do gazu tysiącami, ale jakoś filmów o tym nie robią, tylko my robimy - dlaczego nie ma filmów o Żydach, którzy współpracowali z NKWD??? Myślisz, że taki był dostał nominację do JAKIEJKOLWIEK nagrody? Może zróbmy film o Rumkowskim, jak wykorzystywał 14-15 latki w łódzkim gettcie, bo decydował kto pojedzie do gazu, a kto nie? Dlaczego jakoś tego tematu nie podejmuje? Albo o brutalności żydowskiej policji w gettach? I pamiętaj, że ja nie mam nic do Żydów, ale do zakłamywania historii i pokazywania jej tylko z 1 strony już tak!

ocenił(a) film na 8
alert_fur_Cobra

Coś ci się porąbało - znawcy nie widzą w "Idzie" filmu quasihistorycznego ani historycznego; to dramat psychologiczny, w którym historia jest tylko w tle.
Patrzcie go - "nie ma nic do Żydów" a cały tekst ocieka antysemityzmem! Nie myśl, że jak twoi "wspólwyznawcy" to ciemniaki, to ich przeciwnicy tym bardziej.

Z tym, że spory procent ludzkości to durnie ostatecznie mogę sie zgodzić - inaczej nie byłoby nie tylko rasizmu, szowinizmu, homofobii, fanatyzmu religijnego, seksizmu i innych rodzajów nietolerancji czy aberracji umysłowych, ale też wojen, głodu i innych plag.

ocenił(a) film na 4
jak45

Nie rozumiesz mnie chyba - nie chodzi co to za film, chodzi o to, że znowu gdzieś musi się przewinąć motyw "zabijania Żydów przez Polaków" jakby to była k... jakaś norma!!! nie łapiesz? straciliśmy 60 tys km kraju, 6 milionów ludzi, tysiące zginęło pomagając Żydom i szkoda, że AKURAT o tym nie wspomniał! i to jest wk... !!! Jeżeli tobie nie przeszkadza, że za publiczne pieniądze robimy z siebie oprawców to gratuluję. Mnie przeszkadza

ocenił(a) film na 8
alert_fur_Cobra

Tylu jest porządnych bogobojnych obywateli w Ameryce, a ci wredni filmowcy nic, tylko kręcą filmy o psychopatach! Przecież na przykład ciemni ludzie w takiej np. Polsce będą nas mieli za naród seryjnych morderców!
Widzisz paranoiczność swego toku myślenia?

> motyw "zabijania Żydów przez Polaków" < będzie dopóty "gorącym" tematem, dopóki nie przestaniecie histerycznie tym faktom zaprzeczać bądź próbować je "zamiatać pod dywan". Dajcie się wreszcie uczciwym Polakom rozliczyć z brzydszą częścią (niewielką) naszej historii. Prawda oczyszcza...

ocenił(a) film na 1
jak45

na Kresach w 1918-19, żydostwo stawiało triumfalne bramy powitalne dla armii bolszewickiej, i dawało NKWD spisy polskich intelektualistów, duchownych, urzędników, pisze o tym m.in Józef Mackiewicz (Lewa wolna), a także inni pamiętnikarze (w: Karta, różne numery). Prawda oczyszcza...

ocenił(a) film na 2
seamen

Ale o tym już niestety filmu nie zrobią, bo reżysera by zaszczuto

ocenił(a) film na 4
seamen

Prawda! Poza tym dokładnie to samo robili jak sowieci wkroczyli do nas w 39

ocenił(a) film na 4
jak45

To nie historia, to incydenty! za wydanie Żyda była kula w łeb od polskiego państwa, bo państwo podziemne było legalnym państwem! To jest ta "drobna" różnica, przez takie coś zmienia się środek ciężkości i za 50 lat dojdzie do tego, że wojnę wywołali Niemcy, żeby Żydów przed Polakami chronić. Jesteś widzę kolejnym masochistą narodowym, który będzie tylko przepraszał, szkoda, tylko, ze nas nikt nie chce jakoś przeprosić, a jest za co! Ja nie reaguje "histerycznie" tylko jestem tym najzwyklej w świecie poirytowany