O skali antysemityzmu w Polsce świadzczą wypowiedzi, wydawałoby się inteligentnych, użytkowników tego forum. Każdy, komu film się podobał zaraz jest tu nazywany Żydem, zdrajcą, agentem...
Szkoda słów.
I na forum wypowiadają się prawdziwi Polacy, patrioci... Zamiast gratulować to jest w większości fala obelg i krytyki.
"Naród wspaniały, tylko ludzie k.rwy"
Ja już dziś nazwany byłem przez Semitów (no bo skoro ja jestem "antysemitą", to wynika, że rozmawiam z Semitami, bo jesteśmy w poglądach w opozycji do siebie) na tym forum: "świnią, kudłaczem, kocmołuchem i durniem".
Skoro byłbyś antypatyczny, twój przeciwnik niekoniecznie byłby "patyczny".
Przytoczone inwektywy słabe, mam lepsze dla ciebie.
Na jakiej podstawie uważasz, że byłem antypatyczny? Ponieważ nie we wszystkim się zgadzam z "Semitami"?
Ok ale mi się film nie podobał i co jestem teraz ten "zły" ? "Ida" w moim przekonaniu nie powinna zdobyć złotej statuetki , mam dość na siłę robionych filmów jak to było kiedyś i jakie rozterki towarzyszyły bohaterom danego wydarzenia. Gdyby nie Holocaust i Hitler antysemityzm nie byłby używany za określenie obraźliwe, to własnie ten pan z wąsikiem doprowadził to obłędu który trwa do dziś. Chrześcijanie byli dziesiątkowani przez żydów i rzymian , później krucjaty i znowu chrześcijaninie opłacali za krzywdy popełnione, następnie Holocaust dostało się żydom i chrześcijanom teraz mamy znowu napór Islamu, za kilkaset lat kto wie znowu może może narodzi się nowa religia i od nowa tak "w kolo Macieju". Najlepsze jest w tym to, że każda religia monoteistyczna nie popiera agresji, a to własnie dzięki tym trojga wyznaniom mamy taki "burdel" na świecie.
Chrzescijanie byli dziesiatkowani przez Zydow? Naprawdę? Nie wiem czy wiesz, ale przez blisko dwa wieki chrzescijanstwo bylo religija zydowska, wyznawana prawie wylacznie przez Zydów. W pierwszych dwoch wiekach istnienia tej religii malo bylo chrzescijanskich Rzymian, Grekow, Germanow, Egipcjan czy Persow ;)
Wszyscy apostolowie byli Zydami, ani jeden z nich nie byl chocby Polakiem :D Wszyscy pierwsi chrzescijanie byli Zydami. Poza Maryja Krolowa Polski, ma sie rozumiec ;)
To zabawne, znamienne i symptomatyczne, ze ludzie majacy jakies obiekcje w zwiazku z tym filmem okazuja sie nalezec do tych, jakby to rzec, najgorzej wyksztalconych, majacych cokolwiek niewielka wiedze o czymkolwiek.
per333 widać znasz się na historii jak wilk na gwiazdach, gdzieś ty przeczytał że chrześcijaństwo to religia żydowska ? Takich bzdur to nawet na religii nie uczą, dla twojej informacji religią żydowską był jest i będzie Judaizm i jest o wiele starszą religią od Chrześcijaństwa o jakieś 2 tyś lat, nie uważam się za znawcę ale to są podstawowe rzeczy których bodajże w podstawówce uczą. Żydzi czyli wyznawcy Judaizmu nie tolerowali Chrześcijan i to też jest fakt historyczny, o ile się nie mylę to właśnie żydzi dołożyli cegiełkę do ukrzyżowania Jezusa "A cały lud zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze", nie wiem ale Pismo Św wypadało by przeczytać jak się już udziela w takim temacie .Doskonale wiem że pierwszymi chrześcijanami byli żydzi , proszę podaj mi przykład gdzie ja neguję taką tezę, to jest bzdura, to jest totalna bzdura. Chyba ktoś nie ma bladego pojęcia o czym pisze. Z tymi polakami to jakieś masło maślane, co ma piernik do wiatraka co z tego że pierwszymi chrześcijanami byli żydzi, nie pomyślała osoba że własnie dlatego żydzi nie tolerowali chrześcijan, przecież oni już mieli swoją religię więc zrozumiałe że odrzucali coś nowego. Każda religia ma gdzieś swój początek, Chrześcijaństwo kiełkowało w innej religii , więc siłą rzeczy pierwsi wyznawcy byli kiedyś wyznawcami Judaizmu. Radzę dokształcić się z historii bo kiepsko to wygląda.
tylko w rosji żydzi tacy jak bronstein, apfelbaum, rozenfeld, kaufman, fenigstein czy fiszman stojący na czele bolszewickiej zbrodniczej rewolucji zabili kilkadziesiąt milionów słowian, a resztę zniewolili, radzę douczyć się historii zanim, poza tym, pojawiły się dwa inne przekłamania, po pierwsze - apostołownie nie byli żydami tylko judejczykami, ponieważ nie było w tym czasie żadnych żydów, tak jak za króla popiela nie było polaków po drugie - jezus chrystus sam określa się tylko i wyłącznie synem bożym i jako taki żadnej narodowości nie posiada
"[...] pojawiły się dwa inne przekłamania, po pierwsze - apostołownie nie byli żydami tylko judejczykami, ponieważ nie było w tym czasie żadnych żydów [...]"
Określenie Żyd (jako narodowość) pochodzi właśnie od Judejczyk, a żydami nazywa się wyznawców Jahwe.
Zaraz. Antysemici to ludzie z reguły ze słabym wykształceniem. Czy możesz mi podać przykład inteligentnego człowieka z Polski, który jest antysemitą? Czy znasz jakiegoś mądrego człowieka, współcześnie żyjącego, który hodowałby w sobie uprzedzenia rasistowskie czy antysemickie?
Najbardziej antysemiccy są sami Semici i to z dwóch stron barykady. Samo określenie antysemityzm, przypisywane wyłącznie jako niechęć do jednego narodu semickiego już jest jednak dla mnie niejakim rasistowskim zawłaszczeniem sobie tegoż pojęcia przez tęże jedną nację będącą "tak blisko" Ameryki. Biorąc pod uwagę antysemityzm jako pojęcie obejmujące całość Semitów, jak powinno się to robić, to za antysemicką należałoby chyba uznać sporą część Świata, a na pewno większość świata semickiego.
Swoją drogą nie widzisz chyba różnicy między wykształceniem, a inteligencją. Szkoda. O Żydach i animozjach między Judejczykami, a Galilejczykami oraz o samym chrześcijaństwie w jego początkach też nie posiadasz szerokiej wiedzy, wytykając przy okazji innym ignorancję. Wiem, bo sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale i tak widzę, jak bardzo naginasz i upraszczasz historię.
Pozdrawiam, bez odbioru.
"pojęcie obejmujące całość Semitów, jak powinno się to robić". Nie powinno - termin odnosi się wyłącznie do Żydów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm
Nie zapomnij podziękować za wiedzę...
Intligentnych antysemitów nawet nie da się wymienić, niestety (sam znałem ludzi z tytułami naukowymi o IQ sporo wyższym od 100 a będących w poglądach głupcami); natomiast wśród mądrych ani jednego - z definicji.
nie znasz inteligentnych antysemitów? to bardzo ciekawe, bo tylko w historii były ich tysiące, począwszy od cesarzy, przez papieży, skończywszy na nakowcach