Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Mówiąc wprost... mam głęboko w czterech literach koszerne "oskary" tak samo jak ten propagandowy paszkwil. Gdyby nie był o żydach nikt by na to nawet nie zwrócił uwagi, bo film jest po prostu słaby. Zresztą w Polsce i tak garstka ludzi miała ochotę zobaczyć to "arcydzieło". To, że media tak nachalnie i na siłę promują ten paszkwil to akurat mnie nie dziwi.

Wystarczy przytoczyć wypowiedź Rogera Watersa gwiazdy zespołu Pink Floyd:

"Żydowskie lobby jest tu niesłychanie potężne, zwłaszcza w przemyśle, w którym ja pracuję, to znaczy w przemyśle muzycznym i rockowym. Trudno jest z tym walczyć tu, gdzie żyję, w Stanach Zjednoczonych."

Zapomniał dodać przemysł filmowy i Hollywood (nie będę mówił, która nacja ma tam największe wpływy, bo to chyba oczywiste).

glov00

Zapomniał dodać - cały świat

ocenił(a) film na 1
glov00

No właśnie tak się zastanawiam czy tak słaby film byłby nagradzany wtedy, gdyby nie Żyd był zabijany, tylko Żyd zabijałby innych.
Pytanie wydaje się w zasadzie retoryczne.
Jeśli komuś podoba się ten film, bez względu na te kwestie to musi mieć wypaczony gust.

Carlito78

Jakby to był film o np Albance pochodzenia albańskiego to usłyszelibyśmy co najwyżej o tym, że był w kinach niszowych. I tyle.
Jak o żydach to zawsze jest bardzo wazny film. Nawet jak jest gniotem i paszkwilem.