Jak widać, u nas film został chłodno przyjęty przez widzów (ok. 330 tys. $ zarobionych do dnia
dzisiejszego), natomiast w ten weekend odbyła się premiera w Stanach Zjednoczonych i w 3 kinach
film zarobił w weekend 50 tys. $, co jest 3 najlepszą średnią na kino w ten weekend :)
W sumie "Ida" zarobiła już na świecie ok. 5 mln $ : http://www.boxofficemojo.com/movies/?
page=intl&id=ida.htm
Bardzo cieszy taki sukces :)
Wcale ten film nie został u nas chłodno przyjęty, kwota 330 tys. $ to wynik co najmniej dobry biorąc pod uwagę jak trudny i "niemasowy" jest to film.
A wynik w USA i ogólnie na świecie faktycznie bardzo cieszy. Masz może jakieś dane jak "Ida" wypada na tle innych naszych filmów z ostatnich lat w skali światowej? Bo na tym boxofficemojo widzę tylko dane z USA.
Mam do ciebie 2 pytania: po1 gdzie wyczytales ze na swiecie poza USA 'IDA' zarobila blisko 5 mln.dolarow? po2 orientujesz sie jaki budzet ma ten film bo jakby nie bylo 5 mln.dolarow zarobku to ponad 15 mln.zlotych wiec zysk ogromny...
@punisher822_filmweb - wkleiłem link w temacie do boxofficemojo.com, film zarobił łącznie ok. 5,4 mln dolarów, w tym zawrotne 3 mln we Francji. Niestety nie posiadam danych do budżetu, ale wydaje mi się, że nie kosztował więcej niż 1 mln zł plus ewentualny drugi milion na promocję, więc na pewno zysk jest potężny :)
@sqrchybyk dane do Katynia tutaj : http://boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=katyn.htm
A i trochę niejasno się wyraziłem, Katyń był sukcesem frekwencyjnym w Polsce, ale na świecie zarobił ok 2 mln $, więc słabiutko ;)
danych do Pokłosia nie mam, ale czytałem kilka recenzji, m.in.w New York Times, pochlebne recenzje, jednak film gdy wszedł do kin w Stanach w listopadzie 2013 został totalnie zlekceważony. Przynajmniej nie znalazłem żadnych danych na boxofficemojo.com, a wg rottentomatoes premierę miał właśnie 1 listopada 2013 - http://www.rottentomatoes.com/m/poklosie/
Nie wiem czy dobrze kojaze ale filmem POLSKIM ktory za granica najwiecej zarobil to KILER i SEKSMISJA? Kiedys mi sie to obilo o uszy a na boxoffice tego nie ma... A jesli chodzi o zachodnie filmy ktore u nas najwiecej zarabialy to serie WLADCY PIERSCIENI bily wszelkie rekordy. Jedna czesc zarobila u nas ponad 14 milionow dolarow co na skale biednego kraju wynik masakrycznie duzy.
Właśnie seksmisja bardzo możliwe, ale boxofficemojo ma stare dane. Kiler nie wiem, ale wiem, że wykupiono prawa w Hollywood do niego i... od 15 lat cisza :)
A wydaje mi się, że najwięcej jednak zarobił chyba Avatar z zagranicznych filmów, ok 28 mln $
Calkiem mozliwe ze AVATAR ale pamietaj tez ze chole...nie wysoko jest seria SZREKOW a SZREK 3 ponad 18 mln.dolarow w POLSCE zarobil. Pewnie kolejnym rekordem bedzie za 2 lata AVATAR2 no i bylbym zapomnial... Wielu Polakow przeciez masowo poszlo do kin na TERMINATORA2 i pamietny kultowy TITANIC.
Zerkam sobie teraz na rekordy zachodnich filmow w polskich kinach i rekordy wygladaja nastepujaco i jesli jakis rekord pomylilem mozna mnie poprawic: 1/AVATAR $28,337,868, 2/SHREK3 $18,014,551, 3/SHREK4 $17,262,308, 4/TITANIC $14,078,241, 5/HOBBIT $13,575,296, 6/HOBBIT2 $12,908,529, 7/SHREK2 $12,862,625, 8/PIRACI Z KARAIBOW4 $10,110,633,
Te sumy to i tak kropla w oceanie :) a ja mam cicha nadzieję,że Ida dobije do 10 mln $
Nawet gdyby 'IDA' nie dobila do sumy ktora podales to i tak jest wielkim sukcesem finansowym tworcow tego filmu. Jak sobie zerkniesz na to co wyzej napisalem to wyraznie widac jak polscy widzowie sa podatni na typowo komercyjne filmy. Wiem jedno kolego ze to ze kina szczegolnie do godzin 17-18tej swieca pustkami jest tylko i wylacznie wina pazernosci wlascicieli MULTIPLEKSOW ktorym totalnie od dawna odwalilo. Jak moze normalny bilet kosztowac 23-24 zlote a zwykly duzy popcorn 15 zlotych a o litrze coli za 8 zlotych nie wspomne. Ceny sa absurdalne szczegolnie jak do kina ma isc jakas rodzina przykladowo mama tata i 2 dzieci... Koszty biletwo razem a do tego zarcie ktore dzieci lubia i napoje zamykaja sie w niezlej sumce jak na zwykle rodzinne wyjscie. Niech palanty sie nie dziwia ze ludzie sciagaja filmy z neta lub wola poczekac kilka miechow by sobie kupic film na dvd ktory obejzec mozna mnostwo razy a do tego jest lektor. Nie ukrywajmy miliony Polakow slabo zarabiaja a sam wiszisz jakie sa ceny paliwa jedzenia pradu i czynszow mieszkaniowych... Ludzie poprostu zyja z dnia na dzien wiec logiczne ze dla takich ludzi bilet na zwykly syfny film bez lektora za 23-24 zlote to spory wydatek. NA SWIECIE KINO TO JEDNA Z NAJTANSZYCH NAJZWYKLEJSZYCH ROZRYWEK A U NAS KOSZT 1 BILETU NORMALNEGO JEST ZA DROGI. NIE JEST TO PAZERNOSC ALE STWIERDZANIE FAKTOW... Z naszymi chu...mi wyplatami bilet do kina normalny powinien kosztowac 5 max 8 zlotych a bys sie zdziwil jaka masa ludzi by zaczela z przyjemnoscia chodzic do kin i jakie by rekordy frekwencyjne byly. TO TAK JAKBY W USA GDZIE JEST 4 TYS.KIN BILET NORMALNY KOSZTOWAL 23 DOLARY. NAWET NIE WIESZ JAKBY ICH TAKA CENA ODSTRASZYLA. U NICH CENY BILETOW KRAZA W ZALEZNOSCI OD KIN I Z TEGO CO CZYTALEM NAJDROZSZE BILETY SA ZA 5,6 DOLAROW. DLA NICH TO PESTKA SKORO NA GODZINE ZARABIAJA 8/10 DOLAROW... Dzieki za uwage i sam pomysl ile racji napisalem
Niestety, jak to gdzieś już przeczytałem i przytoczę tutaj : mamy europejskie ceny, ale polskie zarobki... To tak samo, jak u nas para dobrych nike'ów kosztuje 500-600 zł, a w takiej Holandii np. 60-100 €, lub macbook na zachodzie 1050 € - nowy, lepszy model, a w Polsce... 4900 zł :/ No litości, więc do kina też mało kto chce chodzić. Podejrzewam, że tendencja odwrotna nastąpi w kwestii kina, jak bilety na SUPERMAN VS. BATMAN 3DHD itp. produkcje będą kosztowały 40 zł, a na takkie kino jak "Ida" będzie można iść za 15 zł i to one będą odnosiły sukces :)
To co napisales o butach i elektronice jest prawda a najbardziej wkur...a mnie tez temat sprzedazy nowych aut w POLSCE... KAZDA MARKA W POLSCE NOWA KOSZTUJE PRAKTYCZNIE TYLE SAMO CO W NIEMCZECH, AUSTRII, HOLANDII, FRANCJI ITP. JEST TEN DURNY PRZELICZNIK EURO I WYOBRAZ SOBIE ZE ZWYKLY SZCZUR NIEMIEC PRACUJACY NP.JAKO SPRZATACZ LUB KELNER KUPUJE SOBIE NAJZWYKLEJSZEGO OPLA CORSE Z WBUDOWANYM RADIEM I CZESTO KLIMA I PLACI DOKLADNIE TO SAMO CO POLAK TYLKO ROZNICA JEST TAKA ZE U NAS CORSA ZA TE SAMA CENE NIE BEDZIE MIALA KLIMY I MOZE RADIA NIE BYC. Ja sie pytam gdzie tutaj jakakolwiek europejska uczciwosc? Dlaczego ktos zarabiajacy 4,5 razy wiecej od nas za te sama robote kupuje sobie auto za te sama cene co my. Nie jest to uczciwe i jak tylko slysze te glupie pierd...enie o UNI EUROPEJSKIEJ podzielonej na kraje rozwijajace sie i bogate i kraje 2 kategorii w ktorej jest Polska. SORY ALE DO DU...Y Z TAKA UNIA JAK MA TAK WYGLADAC CALY TEN RYNEK I PRZEMYSL. SKORO PODZIELILI SOBIE UNIE NA BOGATA I TE 2 KATEGORII TO NIECH TE BIEDNE KRAJE W UNII MAJA TANSZE USTAWOWO AUTA ELEKTRONIKE I INNE RZECZY.
To chyba jednak nie Unia ustala polskie ceny.. jakoś Czechy czy Słowacja wchodziły w tym samym momencie do Unii, co my, i żyje im się lepiej niż u nas ;) ale trochę zboczyliśmy z tematu :))
I już jest 350 tys. dolarów,ida na razie puszczana jest w 21 kinach, ale skoczyła o 10 pozycji w porównaniu z zeszłym tygodniem :) http://boxofficemojo.com/weekend/chart/
sam film kosztowal około dwóch milionów euro co powiedzial Piotr Dzieciol z Opus Film ktory wspolprodukowali film (moza ta informacje latwo znalezc w google wpisujac "Jaki byl budzet "Idy".
Gratuluję zdolności wyszukiwania w google! :) Mogła się koleżanka również postarać wkleić link, jeśli już mowa o budżecie. http://www.audiowizualni.pl/index.php/aktualnosci/polecane-wywiady/wywiady-spis- alfabetyczny/7538-piotr-dzieciol-wywiad-o-filmie-ida-opus-film
Pytanie, czy producent podał koszta już razem z kosztami marketingowymi, jeśli tak, to film nieźle zarobił, 250-300 % nieźle; )
http://www.boxofficemojo.com/intl/france/yearly/
we Francji IDA jest na 41 miejscu w zestawieniu rocznym tuż po 39-miejsce "Jack Ryan: Teoria chaosu" 37 -Need for Speed a przebiła
56- I, Frankenstein 60 -47 Ronin 62 - Lone Survivor i zmiotła Nimfomankę 79 pozycja
Super :) Ida w Hiszpanii na 45. miejscu, w Stanach w ten weekend przebiła już "Katyń", mając 194 tys. $. Producenci pewnie nie mogą uwierzyć w taki sukces :)
Ja nie mogę uwierzyć... No to nic tylko "Idę" do wyścigu oscarowego wystawiać! Szkoda trochę "Chce się żyć", ale cóż...
A nie jest tak, skoro "Ida" miała premierę w sierpniu 2013 na świecie to nie może się ubiegać o Oscary?
Nie, bo rozmaite pokazy festiwalowe się nie liczą. Liczy się data pierwszego dnia płatnych, otwartych pokazów trwających co najmniej 7 kolejnych dni. To raz. Dwa: w kategorii obcojęzycznej rok "trwa" od października do września, zatem do Oscarów 2015 będą wystawiane filmy, które takie pokazy miały między 1 października 2013 a 30 września 2014. "Wałęsie" specjalnie zorganizowano pokazy przedpremierowe w Multikinie w Krakowie (byłem na jednym z nich) we wrześniu 2013, by mógł być wystawiony do Oscarów 2014. To całkiem częsta praktyka, podobnie było z "W ciemności".
ha! Wstępne szacunki z tego weekendu dają 954 tys. $, czyli w przyszłym tygodniu pęknie milion! Bravo ;)
Od miliona lat żaden Polski film tyle nie zarobił na świecie.
W USA w tym tygodniu na 21 miejscu
Właśnie, ciężko znaleźć jakieś zestawienie najlepiej "zarobionych" polskich filmów za granicą. Ktoś coś wie, gdzie takie dane można odnaleźć? Mam nadzieję, że "Ida" wejdzie jeszcze do 100 kin i dobije do 2 mln $ :) I za rok Oscar!