Po obejrzeniu trailera moje zmysły były pobudzone tym że oto pojawia się nadzieja dla Polskiego kina, że będę miał do czynienia z kinem które chce przekazać emocje. Chce pokazać zwycięstwo ludzkiej natury nad kanonami, szablonami i innymi dziwactwami narzucanymi nam przez otoczenie, że będę oglądał historię kobiety która otrząsa się z tego co nie prawdziwe na rzecz tego co leży głęboko w jej naturze. W naturze kobiety i mężczyzny, w naturze człowieka. Mamy żyć, rozmnażać się, przeżywać miłość i dbać o dobro Świata jaki Nas otacza. Ale... tak się nie stało. Przemiana głównej bohaterki to TYLKO TEMAT POBOCZNY, a zdecydowana większość czasu jest poświęcona przedstawianiu obrazu Żydów jako osób cechujących się inteligencją np. Pani Sędzina-pijaczyna .... która jak rozumiem stoczyła się na samo dno gdyż nie była w stanie znieść czarnej przeszłości jaka Ją spotkała od tych podłych, bezmózgich "polaczków". Film przedstawia kilkanaście takich kontrastów np: Pani Sędzina vs chłop w gumofilcach, głupi, nie umiejący zrozumieć jej dramatu... Dalej Pani sędzina oraz jej polscy kochankowie ... głupi, służący tylko do jednego. Dalej ... Pani sędzina na własnym pogrzebie czyli Ona już pod ziemią ale cały tłum głupich Polaków dalej nie rozumie tego "całego dramatu" gadając coś o "wielkiej kobiecie która poświęciła się na rzecz PARTII", a z boku młoda ocalała żydówka zakonnica która tylko patrzy z boku jak te głupie polaczki dalej Swoje robią niczego nie rozumieją. Na koniec Ida ma tego wszystkiego DOSYĆ tak jak miała dosyć jej ciocia. Nie chce żyć w takim Świecie ... wraca do zakonu. PRZECIEŻ TO PROPAGANDA ŻYDOWSKA JEST jak to inaczej nazwać. Cały ten obraz psychologiczny, "Pani sędziny na depresji", "Idy" jest ROZBUDOWANY daje do myślenia... człowiek jest w stanie zrozumieć ich tragedię, to całe czarne piętno, to skrzywienie ich psychiki jakie wywołała WOJNA i relacje między ludźmi do jakich ludzie byli zmuszani w czasie wojny. A GDZIE MIEJSCE I ROZBUDOWA OBRAZU POLAKÓW... NIEMA! To Są ludzie bez głębi, bez żadnych przemyśleń. To ludzie prości zachowujący się jak zwierzęta ! To chcą mi autorzy filmu przekazać ale mi tego nie przekazali bo ja wiem że nawet MAŁPA MA SWOJĄ HISTORIĘ I POWÓDKI JAKIMI SIĘ KIERUJE. Tak więc gdzie jest obraz chłopów którzy pomagali żydom i w zamian zabito nie tylko ich ale następnie spalono całe wsie. GDZIE i pytam jeszcze raz GDZIE >>> OBRAZ oczu chłopa który boi się Niemców, boi się by nic nie stało się jego bliskim, który musi wybierać czy ma zginąć jego najbliższa rodzina czy mają zginąć, być może ludzie... którzy śmieli się z niego tak samo jak twórcy tego filmu z Polaków. OCZEKUJE PRAWDY nie wieże w tą przedstawioną w tym filmie gdzie duszę, piękno i głębie mają tylko żydzi a Polacy to jacyś statyści bezmyślni. TO KŁAMSTWO. TO PRZEKŁAMANY OBRAZ. OBRAZ KTÓRY JEST JEDNOSTRONNY I POGARDLIWY DLA POLAKÓW. Być może wielu Polaków nie chciała pomagać żydom gdyż właśnie tak Ich traktowali z taką pogardą i wyższością. Gdzie jest prawdziwy obraz WOJNY która zmusza do szybkich wyborów ... intuicyjnych. Gdy walczysz o życie kierujesz się instynktem nie masz czasu na przemyślenia. Jak widać tak przykro przedstawieni chłopi w tym filmie mieli do wyboru albo ich Niemcy zakatrupią albo żydzi po wojnie Się nimi zajmą. Być może, a raczej na pewno żydzi powinni Sami zastanowić się nad Swoją postawą by żyć z ludźmi w zgodzie prowadzić jak najlepsze relacje a nie traktować ich jak podludzi, "GOJÓW". I może wtedy w dobie gdy nadchodzi zło razem z tym złem będziemy walczyć bo w przeciwnym razie na co można liczyć jak traktujesz kogoś jak ŚMIECIA a potem masz pretensje że ON wybrał życie Swoje i Swojej rodziny a nie Twoje. Są żydzi którzy Sami wysuwają ten problem na wierzch że żydzi Są podli dla innych że patrzą na nich z góry że za dużo "knują", kombinują przeciwko "GOJĄ" i to jest powodem ich cierpień.
Ps: Powtarzam jedynie post który napisałem prawie 2 lata temu tuż po wyjściu z kina po przed premierze tego filmu... Jak się okazało zwykły amator-kinoman ma większą ilość zmysłów niż ludzie z telewizji, gazet, radia, największych portali WWW ... zapraszam wszystkich do szukania odpowiedzi, na dręczące pytania w wielu debatach na internecie. Do czytania wielu źródeł i .... obserwowania mainstream jedynie w celu sprawdzenia ... Co oni tam kombinują ;) Pozdrawiam i pamiętaj NIGDY NIE JESTEŚ SAM !
Jak45 >>> merytoryka. Podważ tekst i się do niego odnieś. W przeciwnym razie wyzwalane przez Ciebie emocje i ogólniki nic nie znaczą. Rysują jedynie obraz osoby która się nie zgadza ale ... z czym ?
Ps: czy nie uważasz za śmieszne używanie słów antysemita. Przecież to już dawno zostało uznane za najśmieszniejszą i najbardziej poniżającą cechę ludzi którzy nie umieją się wysłowić słowa antysemita, homofob, faszysta, nazista, hitlerowiec, islamofob i tak dalej to już nie ta epoka ... One odnosiły sukcesy w minionej dekadzie a teraz używając tych słów objawisz się ludziom jako osoba która nie umie walczyć na fakty i argumenty i nawet jak się jej to przedstawi to ona i tak i tak z niczym się nie zgodzi i skończy na tych hasłach jakiego się już dopuściłeś. Odnieś się do tekstu proszę.
Do tekstu nie ma co się odnosić, bo tenże twój tekst niijak się ma do treści i zarysu postaci w "Idzie", jest żenująco tendencyjny i właśnie... śmieszny, w treści i formie.
Stosowanie terminologii o ściśle zdefiniowanym zakresie jest jak najbardziej właściwe. Zgodnie z definicją jesteś antysemitą - wypełniasz kryteria tej postawy. Epoka używania "zaplute karły reakcji" itp. określeń opisowo-propagandowych już się skończyła - ale dla ciebie widać nadal trwa..
Co to jest "GOJĄ"?! Ogólnie - może byś tak stosował regułu polszczyzny (zwłaszcza w używaniu majuskuł oraz pisowni z zaprzeczeniem "nie" na początku)?
No tak. Ewidentnie brak ci argumentów. Nie dziwi mnie też agresywna postawa z twojej strony i jednoczesne uczenie kultury i poprawności innych. Żenada. Degrengolada ludzka. Ufff.
Argumentem jest kompletna nieprzystawalność twoich dywagacji do treści i wymowy filmu oraz ich komiczna, napuszona stylistyka. Nie mam zamiaru odpowiadać na kolejne ustępy twojego tekstu, bo szkoda na to czasu i uwagi; nie da się racjonalnie odpowiadać na intelektualny i faktograficzny bełkot.
Srednio. Szkoda, że mi się nie chciało szczegółowo przejechać po wszystkich aspektach twoich tekstów. Jeden przykład:
"zdecydowana większość czasu jest poświęcona przedstawianiu obrazu Żydów jako osób cechujących się inteligencją".Po pierwsze, domniemanie, zawarte implicite w twoim tekście, że Żydzi nie "cechują się inteligencją" jest kuriozalne; po drugie, co każe ci domniemywać, że w filmie "zdecydowana większość czasu jest poświęcona" pokazywaniu inteligencji Żydów? - bo ja nic takiego nie widziałem.
Wystarczy? Prawie każda myśl (?) z twoich tekstów to perełka bełkotu...
W sumie - zobaczyłeś w tym filmie to, czego w nim nie ma a co chciałbyś, jako antysemita, widzieć, lub co ci wrzucili do łepetyny Rydzyk, Braun, Michalkiewicz, Piłka, Jerzy Nowak, Kolonko,
"prawica.com.pl", "PCh24", "Fronda" czy kto tam jeszcze.
Jaką wartość mają Twoje wypowiedzi skoro ... Jesteś tu do pojawienia się filmu czyli od DWÓCH LAT ! ! !, piszesz miliony tekstów i walczysz z każdym nawet najmniejszym głosem sprzeciwu w stosunku do tego filmu. Czy jesteśmy świadkami idealnego filmu czy LOBBOWANIA ...
Nie protestuję, jeśli komuś się ten film nie podoba jako film, zwalczam tylko jego hejtowanie ze względów "ideologicznych" - co ty czynisz niewątpliwie.
Inna sprawa, że świetnie się tym bawię...
Nie przejmuj się, on zawsze hejtuje tych którym się Ida nie podoba, wszelkie argumenty podciąga pod ideologię (bo jak ci się nie podoba, to z automatu jesteś antysemitą) głosząc jednocześnie fanatycznie i jedynie słusznie, że Ida to film wybitny pod wszelkimi względami
Przyjęłam Cię do grona znajomych żeby Ci pomóc wydobyć się z matni, w którą wpadłeś, piszesz: 'OCZEKUJE PRAWDY nie wieże w tą przedstawioną w tym filmie gdzie duszę, piękno i głębie mają tylko żydzi a Polacy to jacyś statyści bezmyślni.'. Żeby dostrzec prawdę najpierw trzeba być samemu niezakłamanym, a przecież Ty kłamiesz, bo po pierwsze wszyscy w Idzie są Polakami mają tylko różne geny (zbadaj swoje), a nawet jakby oceniać po rodowodzie to Wanda Żydówka ma parszywą duszę i to w filmie jest akcentowane, przyznała się do mordu, do porzucenia dziecka, chleje, puszcza się, a na koniec skacze z okna jak ostatni tchórz, z kolei Skiba ojciec ma piękna duszę, ratuje Żydów narażając własną rodzinę, a później jest gotów wziąć winę syna na siebie, jest wyraźnie powiedziane, że Skiba nigdy nie donosił, że był odważny.
Dość mataczenia proszę Pana:)
"a przecież Ty kłamiesz"
" Dość mataczenia proszę Pana:) "
Nieraz gdy czytam Twoje wypowiedzi widzę że postanowiłaś walczyć ze złem, oszustami, zakłamaniem tak jak gdybyś miała monopol na to co tym złem jest a co nim nie jest. Będąc tylko człowiekiem. Często piszesz o złych ludziach z internetu którym nie pozwolisz niszczyć "Idy". Nie pochylasz się nad żadnym argumentem ... Jedynie walczysz z nim by zbić każdą nie pochlebną opinie o Idzie. Tak jak gdyby zjawisko oburzenia tylu milionów Polaków było dla ciebie jedynie efektem zawistnych i złych ludzi którzy za pomocą "telepatycznej łączności" uknuli wielki spisek i postanowili szerzyć czarny piar dla "Idy". To mnie najbardziej przeraża Twój monopol na to kto jest zły a kto dobry :/
W sumie jako jedyna osoba byłaś w stanie odwołać się w jakiś "w miarę konstruktywny" sposób do mojej wypowiedzi ale i tak za dużo z niej nie podważyłaś.
Nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę że każdego należy w tym filmie traktować jako Polaka choć postacie o których pisze bardziej chcą się czuć Żydami niż Polakami to WYWAŻENIE EMOCJI dobra i zła jednej i drugiej strony w tym filmie jest bulwersujące. Tak Sędzia Wanda stwierdziła że była Katem Sądowym ale ta scena to zaledwie kilka sekund. Tym czasem obrazy Złych i Głupich Polaków są nad wyraz długie i nasycone emocjami, muzyką, scenerią itd. Wyważenie emocji w tym filmie jest nie uczciwe ...
... Zwłaszcza kiedy dodamy że Polska i Polacy w czasie II Wojny Światowej obdarzyli Żydów największą opieką spośród wszystkich Narodów (no może jeszcze Rosjanie też) . Jest na to olbrzymia ilość dowodów których przytaczanie tu zajęło by mi dużo czasu (musiał bym wszystko skompletować na google). Tym czasem jedna to Polacy według Żydów są tymi złymi. Ściąga się z nich haracze Bronisław Komorowski zgodził się na wypłacanie renty "krewnym" poległych w wysokości na razie 100 Euro. Teraz każdy kto udowodni że kogoś znał może ubiegać się o 100 Euro w Polsce. Zmusza się Rząd Polski do sprzedaży Lasów Państwowych by opłacić kolejne roszczenia... Wszystko dzieje się bez wiedzy Polaków za ich pieniądze i za nie zrozumiały oraz nie tłumaczony im problem. Problem który przypomnę nie opisuje się ani w TV ani w Radiach i Gazetach... Dodaje to kolejnej barwy nieuczciwości dla tego procederu. . .
... Czy oburzenie środowisk Żydowskich nie powinno być bardziej nasilone na Państwa Alianckie i Żydów Amerykańskich ? Czy po drodze powrotnej gdy ich samoloty wracały z misji bombardowania Niemieckich Miast oraz innych regionów Europy na których stacjonowały Punkty Oporu Hitlerowców ... Czy te samoloty nie mogły "zbombardować torów po których jechały pociągi z milionami Żydów do Obozów Zagłady" ... Przecież wiedzieli o tym procederze ... Nie był on na litość Boską tajemnicą ... A samo bombardowanie było by o MILIARD razy prostszym zadaniem niż zacięte walki powietrzne z Luftwaffe by tylko Bombowce Aliantów doleciały nad Niemieckie skupiska i zbombardowały setkami tysięcy bomb owe skupiska oporu. Zabrakło tych nie wiem 30-40 bomb by zbombardować kolej która wiozła Tych Biednych Ludzi na taką gehennę ?
... Dlaczego nie powstają o tym filmy ? Tylko powstaje IDA w momencie kiedy trwają zacięte targi o to kiedy i ile mają płacić Polacy ? Każdy fan kinematografii dostrzeże w tym "fałsz" Świat w momencie Oskara dla Idy miał na prawdę poważne filmy które były bardziej wyjątkowymi.
... Oskarżasz miliony ludzi o nieuczciwość, zawiść, mataczenie, Jak45 powyżej oskarżył mnie o antysemityzm ... i mało w tym wszystkim jest rozmowy akceptacji argumentów (bo mi się podobał Twój argument że wszyscy na tym filmie są Polakami) ... Tak jak by ktoś miał monopol na dobro i monopol w mówieniu kto jest zły ... Ta metoda jest najstraszniejszą z metod bo nikogo się do takiego monopolu nie przekona a jedynie "kompresuje się w kimś złość" że jego argumenty są pomijane, jego emocje zbywane a na koniec zostaje nazwany ... No już tam nie będę przytaczał kolejny raz ile Ja tu wyzwisk dostałem.
Ja nie mam monopolu na wyrokowanie kto jest dobry, a kto zły, na podstawie samych wpisów, i przecież nie oceniam osób, bo ich nie znam, a tym bardziej nie oceniam milionów osób, oceniam wpisy kilkudziesięciu FWebowiczów, oraz marne prowokacje celebrytów, jak choćby ta Maxa Kolonki, co napuszczał ludzi na Idę i Pawlikowskiego ze zwykłej zazdrości. Późno jest więc podam jeden przykład, jak bardzo nie starasz się dotrzeć do prawdziwych danych. Piszesz, że 100 euro to renta i jakiś ewenement, a to jest tzw. dodatek kombatancki, ale nie dla żołnierzy, a dla cywilnych ofiar, które były pokrzywdzone w czasie wojny na terenie Polski i były Polakami, dotąd nie mogli jej dostawać, bo był przepis w ZUS-ie, że muszą mieć polskie konto, a oni nie mieszkali i nie mieli meldunku w Polsce i dlatego nie mogli mieć konta, a tym samym nie mogli z ZUS dostać dodatku, Zmieniono przepisy, bo to było nierówne traktowanie polskich obywateli, to taka sama renta, a właściwie dodatek, jak dostają chociażby ludzie, co jako dzieci doznali uszczerbku na zdrowiu na Syberii, będąc ze swoimi rodzicami więźniami stalinowskimi, to wypłaca ZUS, a przecież tak jak w wypadku ofiar hitleryzmu, jak i w wypadku ofiar stalinizmu nie Polska jest winna i odszkodowań nie płaci, płaci tylko dodatki kombatanckie i można dyskutować czy powinna, ale zauważ, że płaci wszystkim, Żydzi to żaden wyjątek. O innych zagadnieniach też da się dyskutować, ale trzeba poczytać literaturę naukową i to poszukać obiektywnej, a wierz mi, istnieje taka.
" jak choćby ta Maxa Kolonki, co napuszczał ludzi na Idę i Pawlikowskiego ze zwykłej zazdrości."
Nie ma czegoś takiego jak zwykła zazdrość wszystko jest czymś spowodowane wszystko jest wytłumaczalne ... Znając wypowiedzi Maksa Kolonko wiem ze w jego filmach pojawia się bardzo szybka mowa tak by odwołać się do jak największej ilości problemów w ograniczonym czasie a więc On coś stwierdza i to trzeba wyłuszczyć i podważyć.
Sprowadzanie rozmowy do haseł antysemityzm, homofobia, zawiść, zazdrość ... powoduje jedynie konflikty między ludźmi.
Osobiście uważam że w TV powinny być debaty na Żywo w których obie strony np. poszkodowani Żydzi i czujący się wykorzystywanymi Polacy siadają do "rozmowy" i debatują ... Tym czasem takich rozmów nie ma a dużo dzieje się po za głównym eterem. To złe podejście tym bardziej że na chwile obecną jesteśmy świadkami tego jak największe kiedyś źródło Opinio Twórcze czyli Mainstream przegrywa z Internetem. Także można się ukrywać z pewnymi sprawami a i tak ludzie na internecie robią śledztwa a inni ludzie wierzą im bardziej niż Mainstreamowi i w tej sytuacji jedynym sposobem na odnalezienie się w tym wszystkim jest rozmowa a nie zmuszanie kogoś do jednej słusznej racji. Gdyż takie zachowanie jest Faszyzmem.
Ludziom nie spodobało się wiele kwestii w filmie IDA która Ja opisałem powyżej a jest to opis tuż po przed premierze. Uważam że Środowiska Żydowskie za o wiele mniej dosadne pokazywanie ich w złym świetle atakowały wiele Narodów i nie ma się co dziwić że Polakom nie spodobał się wykreowany obraz. Chwała im też za to że ich inteligencja jest nie wzruszona na nagrody, trofea i Światowej Sławy nazwiska którymi markował się ten film. Czy jak New York Times napisze jeszcze raz o Polskich Obozach Śmierci to my tu w Polsce mamy uwierzyć no bo przecież taka zasłużona redakcja ...
Jeżeli film wywołał oburzenie tak olbrzymiej ilości osób, bo wystarczyło popatrzeć jak reagowały fora wszystkich portali jak pękał w szwach od oburzenia internet a nawet środowiska filmowców były oburzone to czy nie wypadało znaleźć w telewizyjnych debatach choć kilka minut dla osób które chciały się wypowiedzieć czemu im się nie podoba ... Uważam że to jest nie uczciwe, zamknięcie komuś buzi i stwierdzenie że jest zły i ma siedzieć cicho. To rodzi coś złego.
Uważam że Środowiska Żydowskie powinny więcej rozmawiać z Polakami i Rodakami. Zamykanie tematu tym że ktoś jest głupi a ktoś mądry jest poniżej normy. Tym czasem ta relacja wygląda nad wyraz dziwnie. Jestem z Warszawy np tu na Zamenhofa przy Pomniku Bohaterów Getta jest bardzo dużo wycieczek z Izraela w momencie ich wizytacji ochrona spycha przechodniów by szli inną ścieżką, wycieczki młodzieży które przyjeżdżają nie mają dostępu do rozmowy z Polakami, Polacy nie mają dostępu do rozmowy z wizytorami. Po oczach widać że owi wizytorzy patrzą się z dostrzegalnym napięciem z jakąś nie zrozumiała obawą żę o to idą Ci po drugiej stronie przed którymi musi bronić ich ochrona. Niesamowite. Niemcy tak nie robią a robią tak wycieczki z Izraela.
Ehh temat jest długi jak aaaamaaaazoooniaaa i długo tak można ale moje zdanie jest takie Żydzi przeszli gehennę w czasie II Wojny Światowej natomiast to co teraz robią to z kolei Neo-Nacjonalizm z ich strony. Żyli w Gettach przeżyli Holokaust a dziś potrafią Palestynę trzymać w Gettcie i wywoływać wojny za jednego zabitego obywatela Izraelskiego ginie 3000 Palestyńczyków bo i taka interwencja miała miejsce. Ludność napływowa w Izraelu jak np Afrykańczycy nie ma żadnych praw. Prawo ich nie broni. Można ich pobić i nie mają prawa szukać pomocy na terenie Izraela. Nie w moim interesie jest wtrącanie się w to co kto robi w domu. Tak mnie bynajmniej nauczono ale nieraz czuje się sprowokowany.
Proszę bardzo, oto wypowiedź Kolonki http://www.youtube.com/watch?v=LbXmE7GD-ek#t=178
Mówi on, że szefowa Instytutu Sztuki Filmowej odpowiedziała negatywnie na jego projekt, a przecież ona ma tylko 15% puli na dofinansowanie, o reszcie decyduja komisje eksperckie i dofinansowały one przez lata tak odmienne filmy, że słowa Maxa o koniecznej 'koszerności filmu' brzmią jak u 'chorego z urojenia', ale owszem wiele osób zamiast zapoznać się z faktami słucha takich głodnych kawałków. Tutaj jest strona Instytutu, można poczytać co, kiedy, jak i kto dofinansowuje od 10 lat http://www.pisf.pl/
Pewnie projekt filmu Kolonki był słaby i tyle, coś na kształt Bitwy pod Wiedniem, można było zrobić arcydzieło, bo temat nośny, a powstał kicz.
W kwestiach lobbowania wypowiadał się bluescreens w moim temacie, więc nie będę powtarzać jego argumentów, oczywistym jest, że trwa jedno wielkie lobbowanie w swoich interesach, robią to Żydzi i inne nacje oraz grupy interesów, jasne jest tez, że polityka Izraela nie jest kryształowa, a może mi powiesz, którego państwa jest?
Tylko co to ma do Idy, niszowego, artystycznego filmu, który mimo zdobycia Oscara wciąż jest w ogonie oglądalności? W jaki sposób ten film robi zły pijar, skoro pokazał że Polacy chronili Żydów, a syn Skiby zabił ze strachu przed Niemcami, natomiast morderczyni Polaków była Żydówką?