Polacy sami nie potrafią docenić dobrego filmu. A film zbiera genialne recenzje za granicą
film sie podoba za granica bo jest malo napisow do czytania...
i dobrze robi żydom a to gwarantuje dobre recenzje.
Będąca Żydówką stalinowska prokuratorka o przydomku "Krwawa", w dodatku alkoholiczka dająca d*py co dzień innemu facetowi, "dobrze robi Żydom"? To ciekawe...
obejrzlem ten film jeszcze raz tym razem po trzezwemu i mniej zarzucam formie a wiecej tresci...
to kolejny film po "poklosiu" (dalem 8*)w ktorym polacy szlachtuja zydow dla pieniedzy
ten wysyp romantycznego kina moze nie byc przypadkowy
niemcy z kasy zostali wydojenii przez zydow za ii ws do granic argumentow.
a zyc trzeba dalej i poszukac kolejnego koryta
i NIE nie jestem antysemitą
W tym filmie powód, dla którego Polak zabił żydowską rodzinę nie jest jasny; osobiście patrząc na tę postać i słuchając jej odniosłem wrażenie, że zrobił to raczej ze strachu. Ponadto jego ojciec owym Żydom pomagał, absolutnie zatem nie ma tu mowy o jednoznacznie złych Polakach. No i... Naprawdę sądzisz, że jeśli już ktoś chciałby ten film oglądać jako film "o Polakach i Żydach", to zwróciłby uwagę bardziej na ten drugoplanowy, jakby nie patrzeć, wątek, a zupełnie zignorował wspomniany przeze mnie wątek (większy) stalinowskiej kariery "Krwawej Wandy"? Przecież niektórzy podnosili głosy, że ten film jest wręcz antysemicki!
Dwa takie filmy na przestrzeni dwóch lat to już jest "wysyp"? Ponownie: to ciekawe... Zwłaszcza że przecież kilka miesięcy przed "Pokłosiem" mieliśmy "W ciemności", gdzie polski bohater ratował Żydów, mocno przy tym siebie narażając. A i takie "W ukryciu" o tym przecież opowiada, tyle że ponoć to kiepski film jest (nie widziałem). No i "Biegnij, chłopcze, biegnij", gdzie również Polacy są "tymi dobrymi". Nie zauważyłeś tych filmów?
I jeszcze jedno: jak tu już gdzieś pisałem, oskarżanie tego filmu o bycie jakąkolwiek propagandą (czy antypolską, czy antysemicką) uważam za śmieszne. Z prostego powodu: propaganda musi być w miarę łatwa i przystępna, tymczasem ten film zdecydowanie taki przecież nie jest! No chyba że to jakaś ultrasprytna podpucha...
wiesz ja tez za dzieciaka nie rozumialem dlaczego ludzie z taka niechecia i dystansem podchodza do zydow
moze ty tez powinienes dorosnac...
pierwsze z brzegu..
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/swiatowy-kongres-zydow-wzywa-do-bojko tu-polski,166102.html
poza tym kolejny drobiazg...wizy do usa mamy zalatwione NIE przez gorali a dzieki koszernemu towarzystwu
zmieniam ocene filmu na 7 bo dobrze mi sie ogladalo za drugim razem
poza tym zostaje przy swoim zdaniu
Co ma moje zdanie na temat Żydów wspólnego z tym co wyżej napisałem? Przedstawiłem przecież kilka filmowych faktów i (na koniec) moją opinię na temat kinowej propagandy, niezależnie od tematyki. Co tu niby, twoim zdaniem, wynika z mojego stosunku do Żydów?
Cieszę się, że zmieniłeś ocenę, jakiś pożytek z tej rozmowy jest :)