O! Dziękuję, szczerze. Bycie nazwanym nienormalnym to w dzisiejszym świecie ogromny komplement :)
-> Sqrchybyk: Widzę, że jesteś jednym z największych miłośników Idy. Udzielasz się praktycznie w każdym temacie, a Twoja 10tka, do której masz pełne prawo, razi po oczach na tle innych osób.
Prawda o filmie wyjdzie po czasie, kiedy na oceniających nie będzie miała już wpływu wielka medialna promocja i rozdmuchana obietnica wielkich nagród, których Ida nie otrzyma. Wtedy ludzie odkryją,że zostali odrobinę oszukani i zamiast np. na 4/5 (ujdzie/średni) ocenili film na 7/8 (dobry/b.dobry), bo przecież taki doceniony film, musi byc sztuką i mimo, że mi się nie podobał, nie mogę ocenic go nisko.
Za rok, dwa średnia filmu spadnie z 6,9 do np.5,5 i zostanie zwykłym przeciętniakiem, jakim dla mnie jest.
Przykłady polskich filmów z wg. mnie niesłusznie notą niższą od Idy:
Testosteron 5,9
Sala samobójców 6,6
Ogniem i mieczem 6,8
Wymyk 6,8
i przykład filmu, z którego kiedyś też robiono w mediach nadzieję
i artystyczną sensację polskiej kinematografii, obsypany nagrodami:
Essential Killing 5,5 !!! :)
Nie "praktycznie w każdym", a w tych, w których coś mnie zainteresuje. "Idę" widziałem już dwa razy, w odstępie ok. 13 miesięcy, i jestem raczej pewny swej oceny.
Może będzie tak jak piszesz, ale... Jakoś wątpię. Może się założymy? :)
Rozumiem, że skoro zapewne jesteś normalny, nie obejrzałeś ale oceniłeś... Najwyższa pora nauczyć sie mysleć samodzielnie a nie polegać na ocenach starszych kolegów.