Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Czy ktos może mi wytłumaczyć na czym polega fenomen tego filmu??? W dodatku na skale
nominacji do Oscara??? Bo albo czegos sie nie dopatrzyłem, albo po prostu film przekracza granice
mojego "umysłu".

Pozdro

azrael_fw

Jestem świeżo po i też nie rozumiem tego fenomenu. Jedyne co podobało mi się w tym filmie to zdjęcia i mistrzowska praca ze światłem. Gry aktorskiej na próżno się tu doszukiwać, a jedyne co się wybija to twarze bez wyrazu głównych bohaterek. Szkoda, że potencjał tej historii został tak zmarnowany.

ocenił(a) film na 7
giovanna_filmweb

Uważam, że Kulesza nie zawiodła i jak zwykle była dobra, ale Ida była zagrana na jednej minie, bez wyrazu, bez jakielkolwiek emocji. Po filmie, gdy go wspominam to widzę tylko tą bezpłciową kompletnie minę Idy. Rozumiem, że była w jakimś zakonie, ale chyba po takim zderzeniu z własną historią, po tylu wrażeniach nie można mieć ciągle tej samej miny.
Spodziewałam się po tylu zachwytach krytyków jednak czegoś lepszego, co zostanie w pamięci.

azrael_fw

Zupełny przerost formy nad treścią. Scenariusz (przewidywalny do bólu) na 3 minutowy klip. Rozciągnięty i nudny jak flaki z olejem. Dialogów prawie nie słychać. I jeszcze ta ciągła kwestia żydowska. Ile można? Później się dziwimy, że postrzegają nas jako antysemitów. Szanse oscarowe - ŻADNE. Kulesza i Ogrodnik nie uratują tego "dzieła". Kto? Pytam kto nominuje do Oscara takie słabizny jak "Rewers", "W ciemności", "Ida"? Przecież powstają dobre polskie filmy jak choćby "Zero", "Wymyk", a obecnie "Bogowie".