Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118130
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Zdjęcia

ocenił(a) film na 6

Zdjęcia - suuper!! mój klimat. Inspirujące. Natomiast film...kiepski nie był, ale już gdzieś to widziałam, na pewno w podobnym klimacie coś czytałam, na pewno już takie dylematy, tematy rozkminiałam, dyskutowałam. Jakieś 10 lat temu pewnie byłabym zachwycona, ale teraz nie.

ocenił(a) film na 3
Messalina

Jaki może byc świetny klimat zdjęc, jeżeli operator obcina aktorce brodę, a nad głową jest 3/4 ekranu ściana? Gdyby ktoś nagrał Ci w ten sposób Twoje wesele to byś mu nie zapłaciła i była wściekła, ale wystarczy zrobic w erze 16na9 obraz 4:3, pozbyc się koloru, by zostac uznanym za artystę. Niestety do mnie nie przemawiają takie zagrania na siłę.

ocenił(a) film na 7
przemez2

Te ujęcia były celowo tak kadrowane. Może się podobać albo nie...

ocenił(a) film na 7
przemez2

Ja bym się raczej dźwięku czepiał. Tu się nie popisali niestety.

ocenił(a) film na 3
Andy2008

Dźwięku się nie czepiam, bo jestem przyzwyczajony, że Polska nie posiada dźwiękowców i trzeba z pilotem w ręku polskie filmy oglądac. To, że ujęcia były celowo tak kadrowane, to się domyslam, ale nie widzę w tym artyzmu i mi się absolutnie nie podoba, a w wielu momentach bardzo mnie to drażniło.

ocenił(a) film na 6
przemez2

Na pewno wolałabym takie zdjęcia i ujęcia ślubne niż przefotoszopowane, przekolorowane, na których bym samej siebie nie poznała. Na których odstawiają wciąz te same kadry i pozy. Dopiero bym była wściekła :)
Film tak samo.
Nie uważam, że były to zagrania na siłę. CZuć było, że nie, sama fotografuję amatorsko i się ciut tym interesuję, więc trochę tego widziałam i mam porównanie co kto na siłę a kto nie. Jednak tak, masz rację, że dużo "artystów" lubi tego typu zabieg jak odjęcie koloru żeby nadać swym pracom wartości. Właśnie zdaję mi się, że tu reżyser na siłę postanowił zrobić film B&W żeby podnieść wartość swego filmu. W ogóle jak oglądałam to miałam wrażenie, że zdjęcia sobie a film sobie. Dwa osobne dzieła jakby, reżysera i operatora. I operator wygrał.
I takie zdjęcia to właśnie sztuka a nie photoshop i idealny kadrzyk.

ocenił(a) film na 3
Messalina

polecam film Artysta, którym jestem oczarowany i gdzie format 4:3 i brak koloru jest absolutnie wymagany. Poza tym nie trzeba było "obcinac" kadrem głów, by film się pięknie oglądało i został doceniony również przez krytyków.