osobiście sie nudziłem oglądając ten film, to nie była rozrywka. film przereklamowany przez polskie telewizje, ostatnio zaczoł dostawac coraz wiecej nagród wiec zaczelo byc o nim u nas glosno. nie polecam tym ktorzy chca przed telewizorem sie odprężyć, zrelaksowac. na oskara napewno nie zasluguje. nie polecam. kinomatografia schodzi na psy. forest gump, zielona mila, znachor, itp. to są filmy na oskara. a nie to dno. bardziej mi to przypominalo teatr telewizji.
No tak, niby ciekawe zdjęcia, montaż, gra aktorska ale film jako całość nie zrobił na mnie efektu WOW, raczej czekałem, czekałem, czekałem kiedy nadejdzie ten moment, nie nadszedł...
TO nie miała być ROZRYWKA...
Filmem oskarowym nie jest tylko film gdzie jest duzo akcji nie można skupić na niczym uwagi non stop coś się dzieje, a tak na prawdę nie dzieje się nic.
Wg. mnie film świetny, aczkolwiek trudny. Na pewno nie dla każdego widza - nie dziwi mnie Twój bulwers - ten film trzeba zrozumieć, a żeby go zrozumieć to trza się interesować tematem żydowskim i realiami panującymi w kraju w latach 50 - 80 XXw....