Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118133
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Podchodziłem do filmu ostrożnie,z dystansem ,ale i ciekawością,bo tak dużo dobrego przez kilka dni sie słyzało,i na całym świecie trąbią...myśłałem,może to przez tematykę żydowską,która zawsze się teraz sprzeda,a może jadnak nie ,i film rzeczy wiście okaże sie "piękny" jak to określił sam Liam Nesson.
Niestety jedyne dobre akcenty fimu jak dla mnie to muzyka i zdjęcia,ale czy pianino,czerń i biel i czasem fajne kompozycje to cos nowego,co wystarczy ,żeby oczarowac widza,dla mnie nie,bo poza tym film nie przedstawia nawet ciekawej historii. Nie będę streszczał ,ani wprowadzał w tandetną prostotę hisorii o młodej ,biednej zakonnicy pochodzenia żydowskiego ,która sie dowiaduje jak to Polacy zamordowali jej rodzinę ,bo robiąc pro żydowski film postarał bym się o ćoś jednak więcej...Moim zdaniem to pretensjonalny ,wydumany i jaknajmniej oryginalny film jaki ostatnio widziałem w grupie tych "ambitnych...aaaa,no i dzwięk,wydawać by się moglo ,że czasy polskiego"szeptania i seplanienia minęły,a może autorzy nie przykładali wraz z aktorami do tego większej wagi ,bo przecież to film na rynek światowy i napisy załatwią sprawę,no ale nie dla mnie....