Jak rozumiecie ten fragment :
"...Nocą, gdy znowu czuję głód, taki sam jak ten na plaży, wiem, że i tak by do tego doszło."
Znajduje sie on na ostatniej stronie książki (369). Pytanie zadaje, ponieważ strasznie mnie to gryzie, nie wiem co to oznacza choć przeczytałam całą trylogię..
Prosze o odpowiedź i dziękuje ;)
Ostatnia strona to epilog, to pojawia się strona wcześniej... Zwróć uwagę na zdania towarzyszące temu cytatowi... O ustach Peety, o tym że to jego potrzebuje, a nie ognia Gale'a... O owym "głodzie" już wcześniej mogłaś przeczytać.. Katniss bowiem na plaży nie całowała Peety tylko dlatego bo kamery były na nich skierowane.. Zrobiła to bo pociągnął ją do tego "głód", pragnienie jego dotyku, ciała, pocałunku. Ich wcześniejsze pocałunki były różne - albo Katniss próbowała tym czynem zmusić sponsorów do pomocy rannemu Peecie, albo ciągnęli grę przed widzami, którzy musieli uwierzyć w ich miłość. Były też i takie pocałunki gdy jedno z nich nie było w pełni świadome... Wtedy na plaży było inaczej - oboje zdrowi, świadomi, spragnieni pocałunku jak głodny posiłku... Taka metafora..
Nie wiem.. Dotychczas Katniss odrzucała od siebie głębsze relacje, szczególnie z facetami, do tego zbudowane na czymś więcej niż przyjaźń. Może chodzi tu o to, że uświadomiła sobie, że w końcu, prędzej czy później, zrozumiałaby swoje uczucia, przestała je od siebie odrzucać, byłaby z kimś, pozwalając na jego pocałunki.
Chodzi, że głód (specjalnie tak nazwany, bo to książka dla młodzieży) to takie pragnienie miłości, Wtedy na plaży pragnęła, pocałunku, tego żeby pokazał jak ją kocha. To jak Ty kogoś kochasz, to chcesz być u jego bokum przytulaćm dotykać całować itp. chcesz żeby on ci też okazywał miłość. Napewno tego doświadczyłaś :)
hmmm myślę że odpowiedź jest bardzo prosta :) głód o którym mowa to pożądanie :) z fragmentu na plaży można od razu wywnioskować co czuła w tedy Katniss, a jeśli chodzi o podane przez Ciebie zdanie które jest poprzedzone w książce słowami o pocałunkach z Peeta to można wywnioskować że co "do czego i tak doszło" kiedy Katniss poczuła głód (pożądanie) to "zbliżenie cielesne" z Peeta :) w końcu przecież nie było po od razu po wygraniu wojny z Kapitolem tylko zdarzyło się dopiero po jakimś czasie i Katniss z Peeta mieli już gdzieś po 18-19 lat :)
Witam ja mam inne pytanie:
Czemu Katniss Everdeen i Haymitch Abernathy głosowali za igrzyskami dla dzieci z Kapitolu i czy one się odbyły ?
Żeby przechytrzyć Coin. Katniss glosowała na "tak" dla prim. Haymitch od razu wiedział, że coś jest nie tak, że to zasłona dymna.
Szkoda, że książce nie zostało wyjaśnione jak doszło do zamachu Coin i czy odbyły się igrzyska.
To chyba oczywiste, że się nie odbyły. A zamach na Coin jest opisany dość dokładnie jako inwencja Katniss.