Imigrantka

The Immigrant
2013
5,6 13 tys. ocen
5,6 10 1 13243
4,8 22 krytyków
Imigrantka
powrót do forum filmu Imigrantka

Historycznie bardziej pasowałoby, żeby główna bohaterka była Żydówką. Żydzi kupczyli własnymi kobietami ściągając je za ocean obietnicą pracy albo małżeństwa. Takich kobiet było tysiące. Opisuje to Martin Pollack "Cesarzu Ameryki.Ucieczce z Galicji": Polecam tez książkę "Ciała i dusze" Isabel Vincent, lekturę wątku Cwi Migdal na Wikpedii oraz http://gojka.blog.onet.pl/2010/08/04/wieza-jelenia-historia-czesc-1/ http://gojka.blog.onet.pl/2010/08/06/zvi-migdal-wieza-jelenia-historia-hanby-i-c ierpienia-czesc-2/

ocenił(a) film na 7
wawu

O, dzięki za tego "Cesarza.." na pewno kiedyś sięgnę po niego, bo interesuje się historią USA, a ta książka mi jakoś umknęła. Śledzę na bieżąco ofertę Czarnego, uważam, że to jedno z najlepszych wydawnictw na polskim rynku, zwłaszcza reportaże i literatura podróżnicza są na najwyższym poziomie... Polecam też z niego "Nowy Jork: Od Mannahatty do Ground Zero" gdzie autorka opisuje w jednym z rozdziałów historię Lower East Side, o którym wspominałam wątek niżej :)

A tak btw.. ostatnio skonstatowałam jak duża jest dysproporcja między Irlandczykami z Irlandii, prawie 4 mln, a ichną "polonią" ok. 56 mln (gł. z USA, Kanady, Wlk. Bryt, Australii) Jestem ciekawa czy choć połowa z nich ma nadal irlandzki choć akcent czy to raczej kwestia tylko "korzeni"...
I pomyśleć, że teraz Polacy w Irlandii to tacy polscy Irlandczycy, hehe masło maślane z tego wyszło, ale jakby nie patrzeć to nawet wiele nas łączy, bo i historia - też się musieli użerać z nadgorliwym sąsiadem i po części mentalność i tzw. charakter narodowy, czyli upodobanie w wyskokowych trunkach, od czasu do czasu swojska bitka i lanie po mordzie, a w niedziele wypad z całą familią do kościoła ( teraz to już pewno nieliczni)...

lena_777

Bardzo ciekawa książka, również gorąco polecam!

użytkownik usunięty
wawu

Ta jasne, bo Polki nie robiły i nie robią w burdelach na zachodzie... Pewnie to jakiś polonus hamerykański napisał. Dziwne że nie protestowaliście przed kinami jak była premiera

wawu

Jak czytam takie komentarze, to sobie myśle: "Polacy naród wspaniały, tylko ludzie chuj*wi". Stręczycielstwo i sutenerstwo w tamtych czasach nie było jedynie domeną Żydów, tego procederu dopuszczali się przedstawiciele wielu nacji, na pewno również Polacy. Zresztą takie historie rozgrywają się po dziś dzień w wielu zakątkach świata.
Dzięki za rekomendację Cesarza Ameryki, na pewno po niego sięgnę.