Infiltracja

The Departed
2006
8,0 350 tys. ocen
8,0 10 1 349819
7,7 67 krytyków
Infiltracja
powrót do forum filmu Infiltracja

Nie pojmuję

ocenił(a) film na 8

Jak można dostawać oskary za rzecz ponownie nakręconą i według mnie słabiej niż
pierwowzór ?? Ktoś mi odpowie sensownymi argumentami ??

ocenił(a) film na 9
Stronger

Nie odpowiem Ci, ale Cię troche naprowadze. Kluczem do odpowiedzi na zagadke jest "według mnie" w Twoim pytaniu. Pomogłem?

ocenił(a) film na 8
Deemer

Coś w tym jest ;)

Stronger

Niestety nadal jest to kopia... i nic tego nie zmieni.

ocenił(a) film na 10
El_Draque

ludzie przywykli, ze orginal zawsze musi byc najlepszy, a covery zawsze zostana w tyle i czesto tak jest. sa jednak wyjatki i takim wyjatkiem jest inflirtacja. nie rozumiem jak mozna lubic filmy i nie doceniac kreacji di caprio, nicholsona, damona, winstona, whaleberga i baldwina. ponadto soundtrack sie swietnie wpasowuje w film. na szczescie sa ludzie, ktorzy mnie rozumieja..., krytycy timesa, the independent, gurdiana, observer, time out, newsweeka itd.

Ibrah

Ja nie zaprzeczam, ze remake moze byc lepszy. Ty natomiast nie doceniasz orginalu, bo graja tam azjaci, a nie pierwsza liga holywood?

ocenił(a) film na 10
El_Draque

wlasnie nie. nie mam nic przeciwko azjatyckim aktorom (procz tego, ze sa do siebie bardzo podobni i ciezko jest czasami ich odroznic). inflirtacja jest zagrana po prostu fenomenalnie.

Stronger

Oskar to amerykańska nagroda. Nie przytoczę konkretnych statystyk, ale niemal zawsze statuetkę za najlepszy film, otrzymuje produkcja amerykańska lub chociaż anglojęzyczna.
Osobiście nie uważam tego za coś, jakoś szczególnie złego - tym bardziej, że kino jest zdominowane przez U.S.A. a Oskary dają nam dobry obraz panujących tam trendów. Niemniej jednak, taka jest ich natura i trzeba to brać pod uwagę. Kino światowe sporadycznie się pojawia, wprawdzie, ale jest ono tam... niedoceniane :).

Stronger

Przecież najsłynniejsze amerykańskie filmy ostatnich lat to remaki azjatyckich produkcji.
Np:
-"Kill Bill" to przecież "Lady Snowblood"
-"Wściekłe Psy" to kradziony klasyk kina azjatyckiego "Płonące miasto"
-"Dom nad Jeziorem" to remake "Il mare"
-"Matrix" to chyba każdy wie na podstawie czego
-:"Bangkok dangerous....
...Dark water,Nieodebrane połączenie,Ringi,Klątwy,Oko,Widmo,Opowieść o dwóch siostrach Lustro,. i dziesiątki horrorów
Generalnie polecam książkę doktora Kletowskiego "Kino dalekiego wschodu".Bardzo ciekawe pozycja.
Pozdrawiam miłośników dobrego kina.

ocenił(a) film na 8
LechKaczynski

Dzięki i pozdrawiam również :)

ocenił(a) film na 8
LechKaczynski

Mógłbyś mi powiedzieć, na podstawie czego powstał Matrix ?? Szczerze, nigdy się nad tym nie zastanawiałem :/

użytkownik usunięty
Stronger

Ghost in the Shell.

ocenił(a) film na 9

KOPA, DUPA, SIKU, SRAKA

użytkownik usunięty
napruto

Na podstawie tego powstała "Kac Wawa" ;)

LechKaczynski

Nie tylko azjatyckich, np. Amerykańska kwarantanna to hiszpański Rec. Pozwól mi wejść - remake szwedzkiego horroru o tym samym tytule, generalnie mam wrażenie ze Amerykanom brakuje pomysłów i ściągają jako swoje scenariusze z innych filmów ( z różnym skutkiem).

ocenił(a) film na 9
monikar504

Mylisz się, bo widzisz Polacy do obcojęzycznych filmów wstawiają dubbing/lektora, natomiast Amerykanie wolą nakręcić cały film od nowa z zrozumiałych dla siebie języku.

Shambler

Być może. Nie zmienia to jednak faktu, ze takie produkcje są tylko ściągniętymi scenariuszami i nie wnoszą wielu nowości do świata kina.

Stronger

Dla mnie odrobine lepsza jest wersja amerykanska ze wzgledu na lepiej napisany scenariusz, co nie zmienia faktu ze, japonska tez jest swietna.

ocenił(a) film na 9
Stronger

jak widać wystarczy mieć właściwe nazwisko }-\

ocenił(a) film na 7
Stronger

Po oglądnięciu nie zależnie od tego czy jest to kopia czy nie bo nie wiedziałem że to remake zastanawiałem się jak taki film mógł dostać 4 Oskary choć przywykłem do tego że Oskary dostają filmy które często na nie niezasługują a dostają je tylko dlatego że mają gwiazdorską obsadę,mega budżet czy też znanego reżysera i możliwe że też wtyki podczas tej niby gali dla najlepszych filmów.Temu filmowi co najwyżej można dać ósemkę ja daje zasłużone 7/10 jest to film dobry ale dzięki grze aktorskiej DiCaprio oglądało mi się go całkiem dobrze a nie jestem wielkim fanem Leonarda ale on chyba zawsze nie zawodzi dla tego warto oglądać filmy z jego udziałem.Co do fabuły jest ona dobra ale to co się tutaj dowiaduje nie jest własna tylko skopiowana,no a za 90 mln dolców film nie mógł być zły w odbiorze dlatego jest wart poświęconego czasu ale aż 4 Oskary to ogromna przesada ale dobra niech se dają komu chcą te statuetki które i tak nie decydują o tym jakie filmy zostaną na przyszłość kultowymi klasykami.Pozdro