Zobaczyłem ocenę na filmwebie i pomyślałem "pewnie ostry horror i strasznie bedzie brrr" i się w sumie zawiodłem. Przed chwilą skończyłem oglądać samemu, po ciemku, przy świetnym nagłośnieniu i nie tego się spodziewałem. Troszkę mnie tam ruszyło kilka razy, ale chociażby film pokój 1408 jest ze 20 razy straszniejszy i "idzie się baaardzo przestraszyć" bo strachu i skrajnych emocji szukam właśnie w tego typu gatunku. No,ale nic... Mam kolejną nauczkę,żeby nie sugerować się opiniami i ocenami, tylko po prostu oglądać, oglądać i jeszcze raz co popadnie to oglądać:-)...Pozdrawiam.
Ja zobaczyłem film w telewizji. Nie miałem wobec niego wielkich oczekiwań, ale bardzo mnie pozytywnie zaskoczył. Świetny klimat i zakończenie... Niedawno postanowiłem go obejrzeć jeszcze raz i się rozczarowałem. Za drugim razem nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. ;)
hm... chyba wiem, dlaczego się tak zawiodłeś.
bo to nie jest horror, tylko thriller.!
wiesz, jaka to różnica?
Witam
Wpadłem podziękować za Twój post. Przez przypadek wtargnąłem do tego tematu i natknąłem się Twoje słowa związane z różnicą pomiędzy Horror'em a Thriller'em. Osobiście nie wiedziałem że takowa występuje. Więc pozwoliłem sobie zajrzeć do Wikipedii i znalazłem obydwie definicje. Nie zgodzę się z Tobą że jest to tylko Thriller wg tego co udało mi się wyczytać to ten film jest raczej mieszanką tych gatunków.
Poniżej pozwoliłem sobie wkleić obie definicje:
Dreszczowiec (ang. thriller) – rodzaj utworu sensacyjnego, powieści, filmu lub serialu telewizyjnego, mającego wywołać u czytelnika bądź widza dreszcz emocji. W odróżnieniu od horroru tajemniczość i niesamowitość w thrillerze nie mają jednak cech nadprzyrodzonych; zagrożenie jest realne, często tkwi w psychice głównego bohatera, toczącego walkę wewnętrzną, choć ostatnimi czasy coraz częściej można spotkać się z dziełami (zwłaszcza filmowymi) zawierającymi w sobie mieszankę horroru jak i thrillera. W zależności od podgatunku fabuła thrillera opiera się zwykle na obronie jakiegoś dobra - życia ludzkiego, państwa, społeczności; zaskakujące rozwiązanie akcji następuje pod koniec utworu. Prekursorem thrillera w filmie był Alfred Hitchcock (Ptaki). W literaturze elementy thrillera pojawiają się od lat 60. XX wieku (m.in. u Fredericka Forsytha, Alistaira MacLeana).
Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Zadaniem horroru jest wywołanie lęku i niepokoju u odbiorcy utworu. Pojawiające się w świecie utworu zjawiska fantastyczne podważają ustalone na początku i akceptowane przez bohaterów prawa świata. Różnica między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma charakter realny (np. przestępca, epidemia).
Pozdrawiam
Ja natomiast w przeciwieństwie do autora tematu nie jestem rozczarowany filmem. Element zaskoczenia występujący w tej historii zasługuje na duży plus. Chyba, że wszyscy wiedzieli od razu, że oni nie żyją...?
Errata:
- przed "Twoje" powinno być "na"
- zamiast "nie jestem rozczarowany filmem" powinno być "po filmie nie spodziewałem się niczego więcej"
Przytoczone przez Ciebie definicje niewiele mają wspólnego w praktyce z podawaniem gatunków filmowych. Podaje przykładowe linki:
http://www.filmweb.pl/f30692/Teksa%C5%84ska+masakra+pi%C5%82%C4%85+mechaniczn%C4 %85,1974
http://szosty.zmysl.filmweb.pl/
Na marginesie zauważę, że z elementami nadprzyrodzonymi często mamy także do czynienia w fantasy i sci-fi. Jeśli chodzi o "Inni"(2001) to dla mnie to bardziej horror, aniżeli thriller.