mam takie oto zapytanie: co oni za sos dodają do tej herbaty???!!! Aż się chce spróbować,a sos sojowy byłby zbyt oczywisty..Macie jakieś typy?:-)
Dodają po prostu sos brązowy czyli w oryginale "brown sauce". To taki inny ketchup, który w Irlandii często nazywany jest nie ketchupem, a "sosem czerwonym" - red sauce.
W skład sosu brązowego wchodzą zazwyczaj: pomidory, ocet słodowy, daktyle, melasa. Sos ten uzywany jest głównie do mięs, zazwyczaj wołowiny, czasem zwany jest "steak sauce", gdyż dodawany jest do steków.
Nie praktykuje się natomiast dodawania go do herbaty :))
Rany :-) ketchup do herbaty :-)) ..majonez-to rozumiem, ale ketchup?...;-)
dzięki za info!
Dodają dokladnie ten sosik:
Chef Brown Sauce gives real taste to all dishes, but it is most famous as an accompaniment to grilled and fried foods. The unique blend of spices used in Chef Ketchup & Brown Sauce gives Chef a spicy flavour. Czy tam jest melasa? Nie sądzę, aczkolwiek jest lekko słodkawy z początku, potem zaczyna lekko palić ;) tu składniki:
Spirit Vinegar, Sugar, Apples, Malt Vinegar, Water, Tomatoes, Modified Maize Starch, Acetic Acid, Oranges, Salt, Spices, Colour (E150d), Flavouring
Do kupienia tutaj: http://wholesale.foodireland.com/merchant.mvc?Store_code=FIW&Screen=PROD&Product _Code=w581312
Może tylko nadmienię że piosenkę na końcowych napisach wykonuje sam Farrell...
Ja mam napisane na opakowaniu, ze jest zrobiony na bazie koncentrat pomidorowego z pastą z daktyli. Oprocz tych skladnikow, ktore wymieniles jest jeszcze ekstrakt z tamaryndowca, suszona cebula, czarna melasa trzcinowa, ocet ze słodu jeczmiennego, sos sojowy i kilka innych przypraw.
Z wywiadu z Cillianem Murphy:
"We didn't actually use brown sauce—it was chocolate syrup. I do love it but I've never tried it in tea. After that movie in Ireland a lot of people would come up to me and say 'Man. Brown sauce in tea. [Air kisses his fingertips.] Beautiful.' But I never fucking did it."
brown sauce nie ma nic wspolnego z ketchupem, nieliczac konsystencji. nie dodaje sie go do zadnych steakow. najczesciej uzywa sie go do sniadania angielskiego lub do tostow z maslem i bekonem. nie nazywa sie go red sauce'em z jednej prostej przyczyny - jest brazowy. z jednym sie zgodze, nie uzywa sie go do herbaty.
http://en.wikipedia.org/wiki/HP_Sauce tutaj macie, jak ktoś jest ciekaw a nie chce kupować niech wbije do jeffsa - zwykle stoją na stolikach:) jednym zdaniem jest to super film o brązowym sosie i świetnym żartem o kupie na zakończenie.