PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=493609}

Inwazja: Bitwa o Los Angeles

Battle: Los Angeles
2011
5,6 48 tys. ocen
5,6 10 1 48339
4,8 18 krytyków
Inwazja: Bitwa o Los Angeles
powrót do forum filmu Inwazja: Bitwa o Los Angeles

Ogólnie film mi przypadł mi do gustu, gdyby nie ta końcówka.. Ogólnie film dla mnie już się skończył w momencie, kiedy ten sierżant sztabowy postanowił wysadzić centrum dowodzenia Obcych... Potem już wszystko było przewidywalne, patetyczne i sztuczne..Choć wpierw myślałem, że poświęci swoje życie za któregoś z żołnierzy.. I ta "dziwna" scena, próby zabicia nożem Obcego (posterunek policji)...

ocenił(a) film na 8
vassago_83

Zgadzam się końcówka niszczy wszystko.
No ale w końcu to Amerykański film, więc patos musi być.
Ale to że 5 osób znowu ocala świat, gdzie całe armie legną, i trzeba dodać że to zwyczajna piątka ludzi... to nieco przegięcie.
Tak samo kretynizmem jest to że śmierć statku-matki niszczy wrony, które bezwładnie roztrzaskują się o ziemie.

Film ma duży plus za "realność" obcych. Za sam cel ich wyprawy (przypomina avatara - ale widzimy to z drugiej strony, albo Skyline tylko że woda zastępuje mózgi).
Inwazja, 1 raz widzę desant obcych z wody a nie z powietrza, więc coś nowego. Nie rozłupują też miast jakaś super bronią, tylko powoli staczają kolejne bitwy, by przesuwać front.
Kolejny plus - obcy są na podobnych poziomie technologicznym przez co walka jest stosunkowo wyrównana.
Za ciągłość akcji, widź się nie nudzi, efekty też w oczy nie kują.

ocenił(a) film na 4
unpxre

jeśli obcy są podobnego poziomu technologicznego, co my, to jakim cudem dotarli na Ziemię?

ocenił(a) film na 8
stadnicki82

obcy są na podobnych poziomie technologicznym -> PODOBNYM != takim samym

Gdyby człowiek nie potrzebował do istnienia tylu materiałów do konsumpcji również byśmy mogli latać we wszechświecie.

ocenił(a) film na 7
unpxre

To, że te małe statki spadają jest akurat wyjasnione w filmie i całkiem relane - po prostu to zdalnie sterowane maszyny, bezzałogowe. Dla mnie jest wiele innych rzeczy nie do przyjącia, ale akurat ta jest ok.

ocenił(a) film na 8
ronin29

Jest wyjaśnione, ale to durne.
Uważasz że ktoś zrobił by coś, co można zneutralizować niszcząc jeden element ?

ocenił(a) film na 7
unpxre

Oczywiscie ze tak. Przyklad z zycia - zniszczenie bazy Andrews w maryland spowodowaloby zneutralizowanie wszystkich dronow (Predatorow) nad Irakiem i Afganistanem. Tak wiec to nie taka fikcja jak sie wydaje....

ocenił(a) film na 8
ziouu

spowodowaloby spowodowaloby spowodowaloby spowodowaloby
To znaczna różnica do spowodowało...
W co i tak wątpię.
Nikt w wojsku nie robi czegoś co jest centralnie dowodzone z jednego miejsca. Choćby spójrz na strukturę internetu. To że niszcząc jeden element jego odpowiedzialność przechwytuje drugi. A to powstało jeszcze w fazie gdy "internet" był robiony pod wojsko i dla wojska.

ocenił(a) film na 7
unpxre

Najbardziej podobała mi się scena z udziałem Obcych podczas walki na autostradzie.. Kiedy to jeden kosmita wynosi ze strefy ostrzału drugiego rannego "aliena"...

ocenił(a) film na 6
vassago_83

Zgadzam sie końcówka partaczy filmik, wszystko było by ok gdyby ukazali jeszcze dalszy ciąg akcji no i efekty mogły by być lepsze jak na tego rodzaju film jeszcze z 40 min filmu i jakies 2-3 zwroty akcji i było by ok fabuła może być w końcu to strzelanka a nie jakiś tam dramat psychologiczny.