PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=400680}
7,4 8,6 tys. ocen
7,4 10 1 8637
7,2 12 krytyków
Irina Palm
powrót do forum filmu Irina Palm

Gdyby Irina Palm to był mężczyzna to -Szczerze, bronilibyście jej? Myślę, że nie. Uwielbiam dramaty ale ten film jest WYŁĄCZNIE komiczny, mimo że od dramatu do komedii krótka droga to ten film przekracza tę granicę. Gdyby każdy tak myślał a w szczególności kobiety to połowa Polek pracowałaby w s.e.x biznesie. Spodobało jej się ciąganie fleta i nie robiła tego tylko dla wnuka. Taka jest moja opinia, dziękuję i pozdrawiam :)))

kochamkinoo

Mam tylko jedno pytanie: no i co z tego?

TheNaturat_2

Nie musisz tu pisać, Takie idiotyczne pytanie jak twoje można zadać do każdego tematu na tej stronie :)

kochamkinoo

Ale ja je zadałam akurat tutaj, zastanów się dlaczego.

ocenił(a) film na 8
TheNaturat_2

Bardzo dobre pytanie, niestety rozmówca wymiękł i nie potrafił podjąc dyskusji. Ciekawe dlaczego ?

ocenił(a) film na 8
kochamkinoo

Dlaczego uważasz, że każda Polka pracowałaby w sex biznesie, a już nie Polka to nie? Czy jej to sprawiało przyjemność, czy tak druga dziewczyna pracowała tam bo jej się to podobało?? Obie musiały jakoś zarobić nie dla siebie, przecież obie były zmuszone do takiej pracy przez sytuację życiową. Nie każda kobieta ma taki talent jak Irina, a przede wszystkim nie każda jest w takiej sytuacji. Pewnie nie każdy jest wstanie do poświęceń ale Maggie mogła nic nie robić i pozwolić umrze wnukowi albo za wszelką cenę zdobyć pieniądze.
Nie ma znaczenia czy to była kobieta czy mężczyzn, choć uważam, że mężczyźni mają mniejszą skłonność do poświęceń.
Zastanawiam się co cię w tym tak śmieszyło,jaki tu komizm (?), albo jesteś dzieckiem albo dziecinny/a, choć stawiam że na -y. Owszem były tam jedna czy dwie scenki dość śmieszne ale nie zmienia to jednak ewidentnie dramat.

sylbow

Napisałem 'Polek' bo znam sytuacje ludzi w Polsce (przeciez mieszkam tu) i wiele ludzi ma podobne problemy co bohaterka filmu i nie idą od razu robić ręką. Wiec co do poświęcenia to nie przesadzajmy... nie jestem dziecinny ani dziecko ale komizmem jest dla mnie m.in. 'dramat' bohaterki ktora tak na prawde polubila swoja "prace" ktora miala byc rzekomo jej poswieceniem i o tym tak naprawde jest ten film, (nie rozumiem gloryfikacji tej postaci) oraz mówienie o tym że "Nie każda kobieta ma taki talent jak Irina" albo "były zmuszone do takiej pracy przez sytuację życiową" to kolejny powod do usmiechu z resztą moje pierwsze zdanie jest komentarzem do tego oraz przed ostatnie w 1 poście. A to co powiedziales/as "choć uważam, że mężczyźni mają mniejszą skłonność do poświęceń" jest dla mnie kompletnie niezrozumiale, skad te wnioski? bo mezczyzni nie ida od razu pod latarnie, bo o mezczyznach zwykle sie nie mowi? Z reszta ciekawe ile kobiet walczylo o Polske a ilu mezczyzn... - wniosek? Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
kochamkinoo

Przecież była bardzo popularna i mówiono o niej, że ma najlepsza prawą rękę w Londynie. Więc chyba miała talent, skoro jej koleżanka przy okazji nie miała klientów. Moim zdaniem były zmuszone, choć faktycznie nie musiały tego robić, ale Maggie chciała zdobyć pieniądze dla wnuka. Owszem nikt ją do tego nie zmuszał ale czy ktoś inny zdobyłby te pieniądze? To nie były pieniądze na kolejny samochodzik czy rowerek.
Ta dziewczyna owszem mogła znaleźć inną pracę ale może mniej płatną z innymi godzinami pracy. Była samotna z dzieckiem i jakoś nie radziła sobie, może nie miała żadnych kwalifikacji i chwyciła się pracy pierwszej z rzędu ale może innej nie mogła znaleźć.
Czy ja wiem czy polubiła? Powiedziałabym raczej, że przyzwyczaiła się. Gdyby polubiła to pracowałaby dalej. Wstydziła się nie chciała nikomu powiedzieć ale skoro pseudo przyjaciółki przymusiły do zwierzenia się do im wywaliła. Może to była jej obrona na atak z jakim się miała się spotkać.
Wniosek co do poświęcenia wyciągam z obserwacji, może nie jest to adekwatny przykład ale pierwsze co mi przyszło do głowy to, że większość dzieci niepełnosprawnych wychowuje się bez ojców. Może to zbieg okoliczności a może coś więcej... Powiesz, że to nie poświęcenie tylko brak miłości do żony?
Co do poświęceń dla ojczyzny to inna sprawa tu zdecydowanie górują mężczyźni ale nie można też uwzględnić faktu, że taką przypisano mężczyznom rolę od początków dziejów. Czy chcą czy nie maja taki obowiązek. Tyczy się to również poboru do wojska, w niewielu państwach na świecie dostają takie pobory kobiety. Kolejna sprawa warto przemyśleć kto wywołuje te wojny....Ile procentowo wojen zostało wywołanych przez kobiety? Również pozdrawiam.

sylbow

Dalej twierdzę, że pieniądze można zdobyć na wiele innych sposobów ale to tylko film. Co do "talentu" to mogłaby robić to najlepiej na świecie nie tylko u siebie w mieście ale to żaden powód do dumy czy nazwania takiej czynności uprawianej nawet w najlepszy sposób talentem :] to dla mnie trochę śmieszne. Co do tych samotnych matek i ich dzieci - często jest tak, że mężczyzna opuszcza taką kobietę zanim ta urodzi dziecko, zanim się planuje dziecko można przez ten czas poznać partnera więc można też było się domyśleć że niekoniecznie jest to odpowiedni człowiek (to się tyczy i kobiet i mężczyzn), kobiety także częściej dostają prawa (mimo sytuacji finansowej itp) do dzieci niż mężczyźni. Poza tym częściej mówi się o samotnych kobietach niż mężczyznach a o żadnych statystykach na ten temat nie słyszałem.

ocenił(a) film na 8
kochamkinoo

Jeśli uważasz że kobieta w wieku w którym trudno o sensowną pracę może zarobić 6 tysięcy funtów w parę tygodni to naprawdę to zazdroszczę optymizmu. No i gratuluję, biedy nigdy nie zaznasz, a jak będzie potrzeba to zdobędziesz tyle kasy by polecieć z cała rodziną do Australii lub gdziekolwiek indziej.
Nadal twierdzę, że to nie była duma ale samoobrona, koleżanki pruderyjne ale też zakłamane snobki, zjadłyby by ją żywcem. A tak jak powiedziała im to tylko kopary im opady.
Maggie nie przeistaczała się w kogoś innego w nocy ona zwyczajnie podeszła do swojego zajęcia jak do każdej innego zajęcia, stąd przyniosła sobie wygodny stój, zdjęcie, a nawet książkę zachowuje się zwyczajnie jakby nie dopuszczała albo nie dostrzegała jaką pełni rolę.
Owszem dokonała się w niej pewna przemiana pokonała uprzedzenia i nie oglądając się na nikogo zyskuje poczucie własnej wartości. okazało się że może być w czymś dobra, wcześniej raczej nie wyglądała na dowartościowaną osobę. Jednak nie przekroczyła granicy, cały czas pamięta, że pracuje po to, aby zarobić pieniądze na leczenie wnuczka.

sylbow

Co do tych poświęceń, obalę twoją teorię

"Wśród tych, którzy nie chcą niczego poświęcać dla ojczyzny, aż 53 proc. to kobiety. Mężczyźni stanowią tylko 29 proc."

aktualne dane,
źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,opage,2,title,Patriotyzm-w-Polsce-nie-jest-w-ce nie,wid,16397300,wiadomosc.html

ocenił(a) film na 8
kochamkinoo

Cóż nie przeczytałeś tego co wcześniej napisałam więc muszę przytoczyć swoje słowa z minimalna zmianą --- co do poświęceń dla ojczyzny to inna sprawa tu zdecydowanie górują mężczyźni ale nie można też uwzględnić faktu, że taką PRZYPISANO mężczyznom ROLĘ od początków dziejów. Czy chcą czy nie maja taki OBOWIĄZEK brać udział w działaniach wojennych. Tyczy się to również poboru do wojska, w niewielu państwach na świecie dostają takie pobór kobiety. Kolejna sprawa warto przemyśleć KTO WYWOŁUJE te wojny....Ile procentowo wojen zostało wywołanych przez kobiety?
Inaczej proporcje wypadają w przypadku poświęceń dla bliskich zwłaszcza dla dzieci. Oczywiście nie chcę uogólniać bo znajdą się wyjątki w obu przypadkach ale piszę tu o przeważającej większości.

ocenił(a) film na 8
kochamkinoo

Nie bez znaczenia jest tu również fakt, że mówi się o dzisiejszej Polsce i to, że deklaracja to tylko słowa które nijak ma się z rzeczywistością,
Kolejna rzecz, potocznie od kobiet specjalnie nie wymaga się tego typu poświeceń, a jednak mężczyźni mogą czuć się pod presją, dlatego by nie wypaść na tchórza, 25 proc. mężczyzn zadeklarowało, że oddaliby za ojczyznę swoje życie.