7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249168
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

jutro idę na Iron Mana z dubbingiem... Mam nadzieje, że jakoś to przeżyje i nie rozpłacze się z jego
beznadziejności. Film będzie genialny, czuje to.

ocenił(a) film na 8
MonikaFromComton

Jak ktoś przed seansem z góry nastawia się, że dubbing będzie kiepski (zwiastunami nie należy się sugerować) to nawet najlepiej zrobiony dubbing nikogo tutaj nie przekona.

Za Iron Mana 3 odpowiada ta sama ekipa co za Avengers, i kilka głosów w dubbingu pozostanie bez zmian m.in. Robert Downey Jr. oraz Gwyneth Paltrow. W Avengers się sprawdzili, to nie widzę przeszkód aby w IM3 było inaczej.

Lepiej nie sugerować się tym co piszą inni, i samemu sobie wyrobić obiektywną opinię, bo w internecie jest krytykowane dosłownie wszystko (taki naród).

Replo

Poniekąd też racja. Chociaż mnie ogólnie nie przekonują dubbingowane filmy.

ocenił(a) film na 8
MonikaFromComton

Nikogo nie mam zamiaru przekonywać do swoich racji, ale na udany dubbing składa się kilka czynników tzn. wybór studia dubbingowego (a trochę ich w Polsce jest), reżysera dubbingu tłumacza i aktorów (nie zapominając o wysokości kasy na dubbing). Najlepiej patrzeć na dorobek studiów dubbingowych i ekipy aby wyrobić sobie zdanie co do jakości. Kiepskie studio i kiepski reżyser dobrego dubbingu nie zrobi. W przypadku IM3 nad wszystkim czuwa Disney więc raczej powinno byc dobrze. Filmu jeszcze nie widziałem, ale dubbing nie powinien być gorszy niż w Avengers.

Replo

W Avengersach był całkiem znośny. Nawet przekonujący więc nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać się Twojego zdania. No i dziękuję za taką informację. Jutro na pewno podziele się jak było według mnie ;)

ocenił(a) film na 8
MonikaFromComton

Ja nie mam obaw do obsady powtarzającej swoje role z Avengers (swoją drogą Kumorek to naprawdę uzdolniona aktorka). Reszta to niespodzianka (pozytywna bądź negatywna) ale raczej w przypadku dubbingu do filmu tej miary główna obsada powinna być bez zarzutu choć to są tylko moje przypuszczenia bo filmu jeszcze nie widziałem. Na pewno nie będzie tutaj syndromu Fantastycznej 4 gdzie dubbing był fatalny (ten twór to dzieło innego studia dubbingowego i innej ekipy). Ciekawi mnie podkład pod Bena Kingsleya. Nie kojarzę głosów aktorów po nazwisku (z paroma wyjątkami) więc nie jestem w stanie ocenić czy aktor podkładający Mandaryna może być dobry. No cóż na razie muszę się zdać na relację osób które film zobaczą jutro. Ja sam wybiorę się najwcześniej w sobotę.

P.S
Byłbym wdzięczny gdybyś napisała także na jakim poziomie stoi 3D, choć przypuszczam, że będzie dosyć mierne.

Replo

No ja się boję, bo szczerze powiedziawszy byłam na Avengersach ale nie pamiętam głosu Iron Mana i nie chce się rozczarować, głównie głosem podkładanym dla Roberta Downeya Jr'a ;)

O poziomie 3D oczywiście mogę poinformować, na pewno to zrobie aczkolwiek nie wiem jak to będzie. To też zależy od kina bo jak byłam na Hansel I Gretel to były takie okulary, które dostawało się przysłowiowo "na zawsze" i przez nie efekty nawet te najmniejsze wyglądały świetnie natomiast te okulary, które niby tylko wypożyczają i myją to zawsze są te szkiełka brudne, bolą po nich oczy i sama nie wiem od czego jest zależne! W każdym razie zdam relacje. Jutro seans na 13 :D

MonikaFromComton

Rozumiem, że u Ciebie nie ma wersji z napisami? Dla mnie dubbing byłby tylko ostatecznością.
Tak poza tematem to masz najlepszy awatar na filmwebie. =)
Pozdrawiam .

ocenił(a) film na 8
roach22

Hmm. Wybór powinien być w każdym kinie, co się tyczy multipleksów.

Replo

No dokładnie, ale czasem takiego wyboru niestety nie ma.
Najlepsze jest to kiedy jest wybór: 2D czy 3D, napisy czy dubbing. Tak powinno być przy każdym takim filmie, przynajmniej mi się tak wydaje. Nie wiem jak z ograniczeniem wiekowym (chyba +8) ale powiedzmy taki mały fan superbohaterów chce zobaczyć film to wiadomo, że dla niego lepszy dubbing aczkolwiek osoba, która potrafi szybko, dobrze czytać to napisy jej w ogóle nie przeszkadzają więc czasem denerwujące jest to, że do wyboru jest tylko jedna opcja :P

roach22

No gdyby była taka opcja to bym się wybrała definitywnie z napisami ;)
Dziękuję bardzo i też pozdrawiam :D

MonikaFromComton

Więc trampapam! Film w sumie 9/10 według mnie. No ale cóż. Dałam 10/10 za mojego ukochanego Roberta.
Dubbing. Na samym początku filmu kulał, bo od początku nie szło rozszyfrować co postacie mówiły (przekrzykiwały się). De facto przy napisach tego problemu by nie było aczkolwiek odetchnęłam głęboko, odczekałam chwilkę w wygodnym fotelu kinowym i po kilku sekundach się przyzwyczaiłam. Więc mimo narzekania, obaw i minusa za nie usłyszenie głosu Roberta to dubbing na prawdę dobry!

Natomiast 3D. Szału nie ma, d... nie urywa, że tak powiem. Szczerze powiedziawszy w czasie seansu ściągnęłam na moment okulary i wtedy nadal spoglądając na ekran szło oglądać normalnie. Obraz był lekko hmy, rozmazany? Nie wiem czy to dobre określenie. W każdym razie wydaje mi się, że przy dzisiejszej technice ( na niektórych filmach można dostać dzidą oko, można trawę odgarniąć z widoku) to w Iron Manie było to jakby zbędne. W 2D byłby ten sam efekt. W każdym razie gorąco polecam. Bez różnicy czy napisy, dubbing, 2D czy 3D :)