Czy jeżeli ktoś nie oglądał Avengers, a chce obejrzeć Iron mana 3 to czy będą jakieś sceny powiązane z avengers? Chodzi mi o to czy czegoś można nie obczaić?
Zachowanie Starka w Iron Manie 3 jest powiązane z wydarzeniami z Avengers, więc może być utrudnieniem to, że się nie widziało Avengersów. Bez tego zachowanie Toeny'ego jest co najmniej irracjonalne :D
W filmie tylko wspominają o avengers 
Jest z tego co pamiętam tylko 1 scena w której po prostu jedna osoba pyta się go jak było fajnie walczyć z kosmitami 
Albo coś w stylu: 
-opowiedz o avengers 
-nie rozmawiajmy o tym
Czyli bez większego znaczenia ? Obejrzałem Iron Man 1 i 2, Thora, więc jednak najlepiej teraz obejrzeć Avengers a potem Iron Man 3 ?
Wydaję mi się że przede wszystkim warto obejrzeć Avengers, bo Tony (mniej więcej z CApem) jest tam centralną postacią, no i jest to chyba najlepszy film pierwszej fazy.
ok dzięki, zatem Avengers poleci pierwsze przed IM 3 :) 
a przed Avengers może jeszcze warto wcisnąć Kapitana Ameryke z 2011 roku ? ewentualnie jeszcze jakichś dodatkowych spidermanów, supermanów itd ? :D
Ogólnie w skład pierwszej fazy filmowej Marvela wchodzą (po kolei): 
Iron Man 
The Incredible Hulk 
Iron Man 2 
Thor 
Kapitan Ameryka: Pierwsze Starcie 
Avengers (wszystkie postacie z powyższych tutaj są) 

Jeszcze masz krótkometrażówki z serii "Marvel One-Shot": 
The Consultant (akcja się dzieje po Hulku) 
A Funny Thing Happened On The Way to Thor's Hammer (przed Thorem) 
Item 47 (po Avengers) 

Teraz mamy drugą fazę i na razie tylko: 
Iron Man 3 
(Marvel One-Shot: Agent Carter) 

Szczerze polecam wszystkie tytuły, bo zabawy przy nich mnóstwo, zaś krótkometrażówki to taki lekki dodatek bez herosów (nie licząc Pani Carter, hehe). Spider-many i reszta niczym się nie wiążą z tym światem, bo MARVEL dawno temu sprzedał prawa do sfilmowania i nie mają prawa ich użyć, a reszta to postacie konkurencyjnego DC. 
No i na dniach będziesz miał serial "Agents of S.H.I.E.L.D." i niedługo Thor: Dark World ;] Tyle z mojej strony ;] 

bardzo zgrabnie howlet ci to opisał. Dodać można tylko kolejność w jakiej wszystko akcja z filmów się rozgrywa. A więc po kolei to będzie tak: 
- Kapitan Ameryka, 
- Iron man, 
- Iron man 2, 
- Increadible Hulk, 
- Thor, 
- Avengers,(koniec fazy 1) 
- Iron man 3(początek fazy 2) 
W między czasie jak było wspomniane były takie trzy krótkometrażówki, a niedługo będzie serial Agents of S.H.I.E.L.D, i akcja będzie się działa po filmie Avengers, i Thor 2 w listopadzie:)