Witajcie, mam do Was ogromną prośbę!
w tym roku matura i wybrałam sobie temat co do komiksu i adaptacji filmowej tego komiksu.
IronMana uwielbiam i chciałabym właśnie go wziąc jako jeden z wielu przykładów:D
nie wiem którą cześc jeszcze dokładnie omawiać, może trzy, jak mi się uda..
tylko mam problem - nie wiem dokładnie na podstawie jakich komiksów zostały zrobione te filmy.
wiecie może? ktoś coś? pomożecie?
ostatni w "wielkiej kolekcji komiksów marvela" Hachette wydano EXTREMIS i IM3 nawiązuje mocno do tego zbioru.
http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/wielka-kolekcja-komiksow-marvela/3
Ogólnie świetny pomysł na maturę. Czy tematy na przestrzeni lat bardzo się zmieniają? Czy można wybrać też coś z komiksami co roku? Jak to wygląda? Pytam, bo za trzy lata i ja mam maturę, a jeśli byłaby związana z komiksem, to miałabym zdecydowanie uproszczone zadanie ;)
A i względem twojego pytania.
Na podstawie pierwszej i drugiej części filmów z IM wyszły dwa komiksy: "IM: I am Iron Man" i "IM: Public Identity"
Ostateczna walka Tony/Obadiah była w ujęta w komiksie: "Invincible Iron Man", numer 200.
Bardziej dostępny komiks "IM: Pięć Koszmarów", tam w skrócie została opisana relacja Tony/Obadiah, na której myślę, że też można się oprzeć ;)
Sarahabi: tematy zmieniają się raczej co rok, ale czasem się powtarzają. w tym roku np jest jeden lub kilka tematów, które były rok temu na maturze. mi akurat nie podszedł żaden z tematów literatury, języka itd. wybrałam sobie ten temat, o komiksach. komiks i jego adaptacja. i teraz gromadze materiały, zastanawiam się jak się za niego zabrać.
dzięki wielkie (: