7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249184
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

Nie mogłem na ten film nie pójść. Zachęcony świetnym "Iron Manem", gorszą już "dwójką" i przyzwoitymi "The Avengers" trzeba było do kina się wybrać. Czy warto było?

Miłej lektury i zapraszam do dyskusji!

http://coolturalnie.wordpress.com/2013/05/13/moja-recenzja-iron-man-3-uwaga-spoi lery/

ocenił(a) film na 6
psychofunk

nic dodać nic ująć, jak bym sam to pisał.

ocenił(a) film na 6
psychofunk

świetna recenzja, zgadzam się ze wszystkim co napisał o filmie psychofunk. Ja także wyszedłem z kina nieco rozczarowany...miało być wielkie epickie kino jak zapowiadały zwiastuny, wyszła lekka komedia akcji z dobrymi efektami specjalnymi. 6/10 dla mnie.

ocenił(a) film na 4
psychofunk

no i niestety Stane pozostaje najlepszym (chociaż i tak słabym) villainem ze wszystkich filmów z Iron Manem...

psychofunk

Dlaczego wcześniej nie przywołał innej zbroi? Bo wszystko leżało pod grubą kupą gruzu, dopiero jak ciężki sprzęt uprzątnął wszystko Tony mógł wezwać pozostałe zbroje. Oglądaj uważnie. Poza tym w po scenie po napisach był tekst "Tony Stark will return", więc w Avengersach 2 na pewno go zobaczymy.

ocenił(a) film na 4
ola2523

nienawidzę dysput na filmwebie, ale ok, niech będzie :D jak długo był gruz? czy zbroje o sile armii małego kraju nie mogłyby tych kilkudziesięciu ton wspólnymi siłami ruszyć? ;) to są niuanse i można o nich dyskutować i snuć kolejne argumenty ;) "Tony Stark will return" NOT "Iron Man will return" can you see the difference? ;) ale widzisz, to kolejny niuans i detal i moglibyśmy tak miesiącami ;) pozdrawiam

psychofunk

Czy zbroje mogły czy nie mogły przewalić ton gruzu - to pytanie czysto teoretyczne, nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić w żaden sposób. Co do napisu - przecież nie stwierdziłam, że Iron Man powróci, tylko właśnie Tony - a czy przywdzieje zbroję? Tego nie wie nikt.

psychofunk

ja zawiodłem się na filmie. Mało śmieszny trochę przegadany, ogólnie mało ciekawy i do tego jeszcze ten tzw. "3D" które jest w filmie niewidzialne.

ocenił(a) film na 8
psychofunk

Cóż, dla mnie, część Twoich minusów to plusy:

- humor jest sporą zaletą tego filmu, wielki + za to, że twórcy nie poszli drogą Batmanów Nolana, patosu oczekuję po " Men of Stell ", do IM on nie pasuje a humor, tak
- Mandaryn - super postać / bez spoilerów / i popis gry Kingsleya
- co do Disneya to irytują mnie tylko dwie kwestie; dubbing i 3D
- finał również jest fajny, fajna jest też klamra pod postacią opowieści / zwierzeń / Starka.

ocenił(a) film na 4
lelen_lis

O obsadzie nie mogę złego słowa powiedzieć. Kingsley to klasa sama w sobie! natomiast to, co się stało z Mandarynem znanym z komiksów to porażka na całej linii. Humor rzecz jasna - potrzebny, ale na pewnym poziomie. zdubbingowany widziałem tylko trailer i żałuję tych kilku minut życia. 3d w ogóle nie było ;)

ocenił(a) film na 6
psychofunk

Humor byłby na plus gdyby nie to, że był momentami żałosny.. i zgadzam się co do dubbingu i 3D.. okropnie mnie to denerwowało, od 3D bolą oczy, a głosy podłożone postacią wgl nie pasowało.. jakby nie mogli dać lektora lub napisów. Eh.

ocenił(a) film na 8
rose_fw

Nikt Ci nie karze oglądać wersji z dubbingiem, ja byłem na wersji z napisami
a 3D to nie tylko domena Disneya, nawet najnowszy film z DiCaprio, który nie ma widowiskowych scen z efektami specjalnymi, jest w 3D ...

ocenił(a) film na 6
lelen_lis

Po pierwsze: czy ja w swojej wypowiedzi napisałam coś o Disneyu? Bo może nie wiem, oświeć mnie. Zresztą to, że 3D jest również w najnowszym filmie z DiCaprio nijak ma się do tego tematu czy filmu. 3D tutaj prezentowane było średniej jakości według mnie, poza tym generalnie nie lubię 3D, bo jedyna większa różnica w oglądaniu 3D zamiast 2D jest taka, że dużo widzów cierpi później na bóle oczu i głowy, w tym ja. I owszem, nikt mi nie kazał iść na wersję z dubbingiem, ale niestety mój znajomy ma problemy ze wzrokiem i nie przepada w związku z tym za wersjami z napisami, a nie ma wersji z lektorem, ot cała historia. Dubbing fatalny, co tu dużo mówić. Polacy robią świetne dubbingi do bajek, to prawda, ale do filmów już wychodzą im o wiele gorzej.

ocenił(a) film na 8
rose_fw

Też mam problem ze wzrokiem / nie widzę na jedno oko / i też nie lubię 3D ale czy mam jakieś wyjście, skoro film jest tylko w 3D?
oczywiście, mogę nie iść do kina i czekać na BD / DVD ale jednak to nie jest sala kinowa.

ocenił(a) film na 6
lelen_lis

No właśnie mnie denerwuje, że nie puszczą wersji 2D i 3D szczególnie, że z tego co się orientuje to ludzie wolą 2D. Szczerze to czasem wolę poczekać, ewentualnie obejrzeć w necie jeżeli jest niż męczyć oczy, ale na to poszłam mimo wszystko. No cóż, ogólnie czas spędziłam miło, ale 3D i dubbing raziły.

ocenił(a) film na 8
psychofunk

Ja akurat Mandaryna uważam za wielki plus, choć chciałbym zobaczyć jego komiksową wersję, ale na wszystko przyjdzie jeszcze czas
a żałosnego humoru nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 4
lelen_lis

no właśnie mi też chodziło o tego Mandaryna, który czerpałby moc z pierścieni, może też dlatego, że Ten Rings pojawiło się już w pierwszej części... ale cóż, możemy sobie już tylko chcieć :P