7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249190
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

Mam kilka pytań odnośnie kilku kwestii.

1. Czy jest możliwe, aby zbroja zamknęła się sama ? Scena gdzie Iron Man ląduje awaryjnie, nie daleko Tennessee. Tony rozkazuje Jarvisowi, aby ten otworzył zbroję, zbroja otwiera się a po chwili Jarvis przestaje działać. W następnym ujęciu widzimy jak Tony ciągnie już ,,zamkniętą,, zbroje
2. Jak zbroja weszła do samolotu ? Najpierw rozbija okno w samolocie, a po chwili widzimy zbroje za plecami wroga. Czyżby miała funkcję ,,przenikania przez ściany,, (żart) ? Nawet jak otworzyła ,,drzwi,, to (moim zdaniem), powinien w samolocie panować ,,bałagan,, czyli wszystko lata, tak jak to miało miejsce przy wysadzeniu bomby, ludzie po prostu powylatywali z samolotu
3. Jak dwie części zbroi doleciały do Starka (gdy był przywiązany podajże do łóżka) jeśli ,,prawie,, cała zbroja jest uwięziona w szopie i próbuje się wydostać ?

Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to napisze.

Optimus22

1. Tony Stark wynalazca, zawsze ręcznie wszystko zrobi ;), nawet dzieciak palec urwał to mówił ze naprawi
2. Przez okno jedynie, dość miejsca było jak zaczął strzelać
3. 2 części wyleciały przez okno reszta się zaciela na drzwiach....

tak to widzę :D

ocenił(a) film na 8
bras_4

1. Zbroje robiły maszyny sterowane przez Jarvisa. Stark (człowiek) chyba nie może własnymi rękami złożyć tej zbroi (bynajmniej takie jest moje zdanie), gdyż jest zbyt skomplikowana, dlatego Jarvis wszystkim steruje.
2. Być może tak weszła zbroja
3. Teoretycznie ... : )

ocenił(a) film na 8
Optimus22

"Stark (człowiek) chyba nie może własnymi rękami złożyć tej zbroi (bynajmniej takie jest moje zdanie), gdyż jest zbyt skomplikowana" Żartujesz? Nie wierzę, że ktoś, kto zbudował pierwszą zbroję w warunkach polowych (via Iron Man 1), nie jest w stanie jej złożyć czy zamknąć... A że brakło sceny samego zamykania... oj tam.

ocenił(a) film na 8
LadyAliceLiddell

Spójrz na Mark 1, którą Stark zbudował w jaskini. Ta zbroja została ,,zespawana,, i nie jest skomplikowana przy zakładaniu, natomiast Mark 42, już jest bardziej zaawansowaną zbroją i złożenie jej ręcznie jest raczej nie możliwe.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Według mnie to są po prostu błędy logiczne których nie da się wytłumaczy. W większości filmów jest kilka ale te akurat nie są takie rażące.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Optimus22

http:/ /www. you tube .com/ watch ?v=OU YW0Jyzy dA - tutaj zawierają kilka rzeczy tego typu.

ocenił(a) film na 8
biboktymon

Dopiero teraz się zorientowałem, że ktoś tym napisał.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Jeszcze sobie coś przypomniałem. Pepper spadła bodajże płacą się ropę naftową. Ona nie spłonęła bo miała ekstermis w ciele. Ale dlaczego nie spłonęły jej ubrania? Sorry jak są literowki, pisze ze smartona z t9.

ocenił(a) film na 8
biboktymon

płonącą ropę naftową*

ocenił(a) film na 8
biboktymon

No właśnie z tymi ubrania też nie mogę zrozumieć.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Optimus22 co do pierwszego pytania , przecież zbroja straciła poziom energii więc nie działała , co do samolotu to ja tez nie wiem jak to zrobił , po prostu nie było pokazane i już. Co do części przeciez ten dzieciak rozwalił drzwi od stodoły o reszta części wyleciała.

biboktymon bo to jest film science-fiction , produkowany i kierowany dla dzieci ( przez co traci na realności ) Więc chyba nie wyobrażałeś sobie że Peper wyjdzie nago ;)

Co do filmu ma on masę paradoksów , m.in. to że Mark 42 był bezużyteczny , Stark nie mógł walczyć w domu w innym pancerzu.

Film ma masę nieścisłości i zadaje więcej pytań niż odpowiedzi.

A zauważyliście że w filmie nie ma słów które padają podczas trailer'a ?

np:

The whole world's gonna be watching.

or

There Is No Such Thing

or

That’s your department.” – Rhodey

PS: Optimus22 na ile oceniłeś film ? Ja 8/10

ocenił(a) film na 8
rem6_2

Chyba nie zrozumiałeś mnie z tymi częściami zbroi : )

Mi też się wydaję, ze w filmie nie ma kilku scen, tekstów, które były w trailerach, spotach itd.

Gdyby nie Mark 42 to wątpię w to, żeby Stark wydostał się z dna oceanu przygnieciony kilku tonami betonu.

Powiem ci, że strasznie ciężko mi jest ocenić ten film. Film pod względem akcji jest b.dobry. Dużo scen walki, efektowne sceny itd, ale jako przedstawienie poszczególnych postaci to dałbym ,,naciągane,, 2/10, czyli mniej więcej tak ;
Za akcję itd. -- > 9/10
Za przedstawienie postaci ---> 2/10

Na razie się wstrzymuję z oceną. Poczekam chyba na DVD, obejrzę raz jeszcze, ew. dwa razy i wtedy ocenie.

Brakowało mi kilku rzeczy np. :
- Więcej Iron Patriot w walce. Tak zastanawiam się, po co pod koniec filmu był Rhodey ? Prezydenta mogła uratować zbroja, wystarczy, że Tony rozkazałby Jarvisowi, żeby uratował Prezydenta i po kłopocie.
- Więcej zbroi ,,Igor,, .

ocenił(a) film na 6
Optimus22

Logika tego filmu łamie się już praktycznie na samym początku - scena zniszczenia zbroi, pierwsze 10 sekund IM3 (Star rozpoczyna swoją opowieść) przeczy temu co widzimy na końcu - skoro wszystkie zbroje przyleciały do Starka aby mu pomóc i zostały później zniszczone w porcie, to czemu zaprezentowano na początku filmu ich wybuch w domu (przypominam to była retrospekcja)?

Poziom scenariusza dosadnie przedstawiono w tym śmiesznym filmiku: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OUYW0JyzydA

zombie001

Zniszczone zostały tylko te zbroje w tej takiej "galerii" tonego w której były marki od 1 do 7. Nie bardzo wiem o co ci chodzi, bo przecież to było takie wprowadzenie zaczynał od tego, że "oni sami tworzą swoje demony" pokazując, że jego demonem jest zbroja dlatego na początku wraz z tym stwierdzeniem pokazywane są wybuchające zbroje z tej "galerii"

ocenił(a) film na 6
roach22

Tyle, że nie ma już żadnej galerii - dom został zniszczony a wraz z nim wszystkie zbroje, które nie znajdowały się w tym specjalnym pomieszczeniu. Scena początkowa ewidentnie nawiązuje do końcowej, gdzie Tony niszczy zbroje. Ta sekwencja to zwyczajny błąd twórców - początek filmu miał być efektowny i zaciekawić widzów, ale brak tu logiki. Tworzenie demonów nie tyczy się zbroi tylko Killiana... To przez Starka i wydarzenia z 1999 roku stał się zły - Tony sam stworzył swojego największego wroga.

zombie001

Racja z Killianem. Z zbrojami to raczej chodzi o to, że są one symbolem tego do czego doprowadził go obłęd i te całe stany lękowe.
Jednak w słowach na początku masz jakby morał i jednocześnie jest pokazane do czego ten jego demon doprowadził - do zniszczenia zbroi i zrujnowania mu życia. Ta scena to nie błąd, potem przecież mówi, że zaczyna(odpowiadać)od początku. To było raczej zamierzone.

Optimus22

1. To tylko film po co czepiać się szczegółów
3. 2 części wyyleciały chyba oknem
jeśli ktoś ma jeszcze ochotę obejrzeć film za darmo i w dobrej jakości
to polecam stronę : kino 24tv. pl/NzM/StarTrekWCiemnosci (usun spacje)

ocenił(a) film na 4
Optimus22

Jaki jest sens w filmach s-f o superbochterach rozpatrywać co jest możliwe, a co nie? Jesli scenarzysta stwierdza że np rzyganie ogniem jest możliwe, to jest. Przyjąć to i bić brawa

ocenił(a) film na 8
nefla

Tu raczej nie chodziło o to czy coś jest naprawdę możliwe tylko o błędy w filmie. To jest inny temat. Możliwe czy nie to taki chwytliwy tytuł zachęcający do wejścia. Według mnie ludzie trochę przesadzają z tym zianiem ogniem. Raz se trochę czowiek ziejnął i od razu taki szum. Te oceny 4/10 to też lekka przesada. Wiem że może i wiele osób film zawiódł ale pewnie gdyby nie to, że w tytule jest Iron man aż takiego hejtu by nie było. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że tytuł filmu sprawia też, że niektórzy (w tym ja) podwyższają ocenę.

ocenił(a) film na 8
biboktymon

No mi chodziło właśnie o błędy w filmie. Jak ktoś jest mądry to zrozumiał treść tematu.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Nie trzeba być jakimś wybitnie mądrym żeby to zrozumieć. Mi się wydaje że on\a w ogóle tego nie przeczytała, tylko zobaczył\a nagłówek i coś tam szybko napisała.

ocenił(a) film na 8
biboktymon

Dokładnie.

ocenił(a) film na 4
biboktymon

skoro już zostałam sklasyfikowana jako ta niezbyt mądra i ta niezbyt czytająca przed wypowiedzeniem, to nie widze czemu miałabym zaprzeczać. A co do mojej oceny... jakoś nigdy nie leżały mi fimy akcji... spadające helikoptery, wybuchające samochody i te sprawy. A jednak czasem obejrze jakąs Szklaną pułapkę wspólnie z kimś. I potem ocena według własnego gustu.

ocenił(a) film na 8
nefla

Nie mówię że jesteś głupia tylko, że wyrazilas swoją opinię pod złym tematem. Ludzie zakładali mnóstwo tematów w których wyrażali swoje opinię o filmie, to dlaczego ty napisałaś swoja opinię akurat pod dyskusją o błędach w filmie?

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Błedem jest doszukiwania sie "logiki" Iron Mana. Może Cię rozczaruje ale musze ci to wyjaśnić .... Tony Stark , Stark Industries i Mark 42
nie istnieją sa wytworem wyobraźni i kreacji komputerowej.

ocenił(a) film na 8
robbo_2

Doszukiwać będę się czegokolwiek i jeśli ci to nie odpowiada to nie odpowiadaj na temat. Błędy w filmach były, są i będą.

,,Tony Stark , Stark Industries i Mark 42 nie istnieją sa wytworem wyobraźni i kreacji komputerowej,, - Ameryki to żeś nie odkrył.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

A ja mam prawo krytykować doszukiwania się logiki i fizyki w bajce o latających zbrojach.

Co do twoich uwag to w filmie jest to jasne
1) Zbroja po utracie zasilania rozpada się, mamy 3 sceny w filmie to pokazujace. Scena w Tennesse służyła pokazaniu iż iron Man i Tony Stark to dwie różne postacie, stad wzmocniony efekt wspólnego siedzenia martwej zbroi z Tonym na kanapie u dzieciaka.
3) Zbroja zatrzymana przez drewniana szopę .... to bądźmy szczerzy to aburd ale jakos trzeba bylo dac Starkowi nieco siły bez zmieniania go w Iron mana najlepiej wiec dać mu kawałek zbroi... wiec reszte aresztowali w szopie.

Niezależnie od klasy izolacji źródło ciepła o temperatirze 3000 stopni oczywiscie dawano by wyparowalo i Starka i Rhodsa ze zbroi....
czepianie sie iz Pepper stanik nie spłona ma taki sam sens jak to ze rozerwany na strzepy agent Kiliana poskładał się i jeszcze mial resztki garnituru na sobie.

ocenił(a) film na 8
Optimus22

Jest dużo takich, ale wydaje mi się że po prostu wycięli sceny. Np nakręcili jak zbroja wlatuje do samolotu, ale później film był za długi więc skrócili zostawiając tylko pukanie i fragment gdy już jest w środku.
A co do 3, to rękawice są chyba najważniejsze... W sensie mogą strzelać. Może chłopczyk się nimi bawił i były gdzie indziej niż reszta albo sam Tony zajął się ich naprawą w innym miejscu zanim je zostawił...

ocenił(a) film na 8
Karlaaajn

Może też tak być. Oby na DVD/Blu-Ray dali sceny, które zostały wycięte (na pewno dadzą) ; )
Rękawice są ważne bo są to stabilizatory lotu, oraz jak piszesz, mogą strzelać.