Początkowo myślałem że po to aby poszczególne elementy zbroi Mark 42 "wiedziały" gdzie mają 
się przyczepić. Tylko coś mi się tu nie zgadza. Mianowicie podczas sceny z atakującymi dom 
Starka helikopterami, zbroja automatycznie ubrała się na Pepper a przecież ona nie miała chipów. 
Jakieś niedopatrzenie czy ja czegoś nie skumałem. Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie.
Zbroja ,,ubrała się,, na Pepper, bo Stark ją skierował na nią, aby nic się jej nie stało.
Nie pytam dlaczego zbroja się "ubrała" bo to było dosyć oczywiste, pytam JAK? No bo skoro zbroja może się "ubrać" na każdym (co widać choćby po scenie w której Tony każe jej ubrać się na Aldrich'u i wysadzić) To PO CO mu te chipy pod skórą? Które wydawało by się są do tego właśnie potrzebne?
Chipy są potrzebne do przywołania zbroi gdy nie ma kontaktu z Jarvisem (Słuchawka za uchem) 
Zapewne to rozwniciecie pomysłu z "opaską" uzyta w Avengers 
Po prostu po to, by mógł kierować zbroją. Mógł ją założyć na każdego, ale tylko on potrafił ją kontrolować.
Poza tym scena jak uratował ludzi, którzy wypadli z AirForce1, nie było go wtedy w zbroi tylko sterował nią ze statku. Klawiaturą i myszką takich precyzyjnych ruchów by raczej nie wykonał. Opaska, którą miał na głowie najprawdopodobniej odczytywała położenie chipów, dlatego je sobie wszczepił.
Trochę to dziwne bo przecież wystarczyły by jakieś rękawice albo właśnie opaski na ręce poco od razu tak inwazyjny interface żeby od razu trzeba było się okaleczać :P Tym bardziej skoro i tak musiał zakładać opaskę odczytującą położenie chipów ;)