Witam,
zastanawia mnie jedno, Tony poddał się operacji usunięcia odłamków i co za tym idzie - reaktora.
Czemu tego nie zrobił w II części skoro to reaktor go zabijał? :D
To chyba chodzi o ogólny postęp medycyny. Poza tym w tej części był ten wirus który pozwalał odbudować tkanki itp.
Reaktor go zabijał tylko w 1 części, ale po stworzeniu pierwiastka, który opracował jego ojciec już był nieszkodliwy. Chyba, że coś mi umknęło?
Brawo, ale skoro go zabijał to czemu sie nie poddał od razu operacji. Wougle to jest słaby wątek, poniewaz kiedy wyjmował reaktor to od razu słabł, mdła itp. Czyli z tego wynika ze ten reaktor nie tylko utrzymywał te odłamki, ale tez dawał mu w jakis sposób energie. No ale 3 cześc ma innego rezysera niz 2 pierwsze. A jak było w komiksie? Wie ktos?
Jedyna scena jaką pamiętam, gdy Tony jest bez reaktora, to ta z pierwszego Iron Mana, gdy ów reaktor zabrał mu Obadiah. Najpierw jednak sparaliżował Tonego. Ja to widzę tak, że Tony nie doszedł jeszcze do siebie po paraliżu, a mimo to podjął duży wysiłek by zejść do piwnicy po stary reaktor, który miał mu nie tyle dać siły, a powstrzymywać odłamki, które zmierzały do serca. Nie wiem kiedy jeszcze Tony był bez reaktora, chyba tylko wtedy gdy Potts wymieniała mu reaktor.
Z wirusem poradził sobię już w Iron man 2. Nick Fury dał mu lekarstwo a po stworzeniu nowego reaktora już nie miał tych problemów. Odłamki usunął chyba dla zasady ;)
Chronologicznie jest tak:
Iron man: reaktor utrzymywał odłamki przed ich dostaniem się do serca Tonego i zasila zbroje
Iron man 2: związki chemiczne które wydziela podczas swojej pracy reaktor nie są obojętne dla ciała Tonego a wręcz trujące. Używanie zbroi przyczynia się do ich szybszego związania- dlatego Tony tworzy nowy pierwiastek.
Iron man 3: Stark na końcu filmów mówi, że udało się wyleczyć Pepper z wirusa i że stała się ona rozwiązaniem jego problemów;
UWAGA moja interpretacja ;)
Tony udaje się po pomocy do jedynej osoby którą zna i która posiada szeroką wiedzę odnośnie mutacji- Bannera. Razem opracowują kurację dla Pepper, a Stark pozyskany wirus postanawia wszczepić sobie- dzięki temu możliwe jest usuniecie reaktora i odłamków z jego klatki piersiowej. Po operacji Stara się opowiedzieć Bruce'owi co sie tak właściwie działo, ale Bruce zmęczony pracą i gadaniem Tonego zasypia ;)