7,3 249 tys. ocen
7,3 10 1 249158
6,7 49 krytyków
Iron Man 3
powrót do forum filmu Iron Man 3

Witajcie!
To moj pierwszy temat na Filmweb.
Ciagle mnie zastanawia jedno w Iron Manie. Ma reaktor ktory utrzymuje odlamki z dala od
serca.
Natomiast np w 2jce bylo mu slabo bo mial malo mocy reaktora. A w jedynce w ostatniej walce
mial malo energii ale.. zbroja ma osobny zasilacz wiec po co zbroja ciagnie zasilanie z jego
klatki?
Jak zabrali mu zbroje to Rhodes nie potrzebowal swojego zasilacza aby latac. Nie wiem czy
zrozumiale napisalem ale w kazdym razie prosze mi powiedziec czy zbroja ma osobne
zasilanie? Czy reaktor sluzy jedynie do utrzymaniu odlamkow z dala od serca czy ma wiecej
funkcji?
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
didas92

W jedynce zbroja korzystała z reaktora w torsie, w dwójce zbroje musiały mieć własne zasilanie (może poza tą przenośną) w końcu Rhodes jakoś w niej poleciał do bazy armii USA. Na potwierdzenie mogę dodać, że w Avengers jest scena na początku filmu jak Tony zdejmuje zbroje na dachu swojej wieży, to widać, że ma ona swój własny reaktor, a jeśli się nie mylę na początku Avengers Tony korzysta ze zbroji z IM2.

przemek289

Zbroje w części drugiej muszą mieć swoje własne zasilanie chociażby właśnie przez to że Rhodes gwizdnął prototyp - co dziwne był to prototyp z części 1 w której zbroje najwyraźniej korzystały z reaktora z torsu Starka. Zresztą po tym jak już Rhodes zdjął pancerz jeden z żołnierzy pyta się Rhodesa wskazując na reaktor czy to źródło zasilania. Po drugie widać że zbroje w części 2 są masywniejsze na klacie co może oznaczać że tam też Stark montuje osobne reaktory dla pancerzy. A po trzecie w pracowni Starka stoją trzy albo cztery pancerze zamknięte w gablotach którym świecą reaktory nawet w stanie spoczynku - bo reaktora nie da się wyłączyć, dzięki czemu widz widzi że zbroje mają swoje niezależne zasilanie.
Do autora tematu - założyłeś bardzo ciekawy temat, bardzo przyjemnie mi się go czyta!!! Zawsze zastanawiał mnie właśnie motyw zasilania pancerzy Starka.

ocenił(a) film na 8
didas92

Trochę to pomieszane w stosunku do komiksu, bo tam to Pepper ma reaktor w torsie a Tony zostaje zakażony wirusem Extremis... Tony potrzebował zbroii, żeby jego serce się nie zatrzymało itd. co później załatwił właśnie operacją. Zbroje od MK 3 używają swojego własnego zasilania ale repulsory i zbrojenie korzysta głownie z reaktora. W jedynce było mu słabo, bo bez reaktora odłamki zmieniają miejsce a od tego zdecydowanie robi się słabo.

ocenił(a) film na 10
i_nois_

W sumie to ma sens z tymi odlamkami, ze sie robi slabo.

i_nois_

w sumie to wpadłem na pomysł że sam system operacyjny pancerza + komunikacja ze środowiskiem zewnętrznym mogą być zasilane z reaktora w ciele Starka, natomiast uzbrojenie ( np laser, miotacz piersiowy, repulsory ) i lot - zwłaszcza dodatkowe rakietki muszą być zasilane z reaktora własnego zbroi bo zżerają za dużo mocy

ocenił(a) film na 8
Raskolnikow89

W zasadzie jest dokładnie odwrotnie:) W IM 2 Tony używa jednorazowego lasera do pozbycia się kilku dronów. MK VII w Avengers używa tego samego lasera zasilanego reaktorem Tony'ego, co pozwala na wielokrotne i długotrwałe użycie [informacja potwierdzona przez Marvel'a]. Lot poszczególnych modułów zbroi i uzbrojenie zasilane są lokalnie, ale dla pełnej funkcjonalności pancerz czerpie energię z reaktora jak np w przypadku uni-beam'a.

i_nois_

Fajna dyskusja:) skoro jest tak jak mówisz to dobrze że to wytłumaczyłeś, ja wiedziałem na pewno że pancerz czerpie część energii z reaktora w ciele Starka, bo w 2 części Jarvis powiedział że używanie pancerza pogarsza stan zdrowia Starka ( zatrucie palladem ).

Jeszcze nie oglądałem części trzeciej ale na zdjęciach widać że Stark wykombinował nowy reaktor - trochę czereśniacko i plastikowo wygląda, ciekawe jakie ma funkcje...