czy ktoś mi powie czy ten film będzie można obejrzeć bez dubbingu tylko z napisami bo ten dubbing to jedna wielka porażka
W gorszych? Ja tam u siebie w obydwu kinach widzę, że wersja z napisami jest w lepszych godzinach – wieczorem – a dubbing w mało interesujących godzinach poranno-popołudniowych.
co kto woli, ja np. w sobotę wolę do kina iść przed południem. Mogli trochę pomieszać te seanse
A to akurat zależy od kina i od miasta. W dużych miastach jest więcej seansów z napisami, o różnych porach, bo tam więcej osób chodzi na napisy, poza tym to głównie tam mieszkają studenci z wymiany i inni obcokrajowcy, którzy na dubbing nie pójdą z oczywistych względów. W mniejszych miejscowościach godziny seansów ustalane są na podstawie doświadczenia – jeśli w jakimś kinie przeważa dubbing, to znaczy, że w tym konkretnym przybytku widzowie z reguły wybierają właśnie tę wersję. Dlatego kinu nie opłaca się organizować większej ilości seansów z napisami, skoro będą mieli z nich marny zysk – zamiast robić w ciągu dnia pięć seansów, na które przyjdzie po dziesięć osób każdy, wieczorem robią dwa, na które przyjdzie sto osób. Wcześniej są seanse z dubbingiem, przyciągające po kilkadziesiąt osób każdy. To niestety jest czysta kalkulacja zysków.
No ja np ze względu na małe dziecko, któremu muszę załatwić opiekę do kina wybrać się mogę właściwie tylko po południu, na seanse zaczynające się mniej więcej od 15 do 17, a wtedy jest tylko dubbing (mam w okolicy 3x Helios i 3x Cinema City i wszędzie ta sama sytuacja), więc do kina w ogóle się nie wybiorę jeśli w kolejnych tygodniach sytuacja się nie poprawi. No ale może nie bedzie to duża strata skoro na IMDB większość miesza film z błotem.