Bardzo dobry dokument-nie mam już żadnych watpliwości,co do tego,ze energia atomowa to toalny syf.Obejrzyjcie-warto.
No to nie jesteś szczególnie światłym człowiekiem.
Obecna stosuje się najtańszą technologię - termiczną, jej wadą jest ilość odpadów, około 98% (wykorzystuje się tylko 2% potencjalnego paliwa). Jednak te odpady można użyć w znacznie droższych reaktorach gazowych które zużywają paliwo praktycznie do końca.
Nigdy nie dojdzie do sytuacji że składowiska obecnych odpadów zostaną zapomniane, jak się skończy tani uran to miejsca te będą postrzegane jako gigantyczne składnice cennego paliwa.
Poszukaj również informacji na temat reaktorów Torowych, wiedza nie boli - w przeciwieństwie do ignorancji i głupoty.
''Wiedza nie boli''
Warto posłuchać prawdziwego fachowca a nie ''oszołomów'' którzy głoszą nieprawdę na rzecz atomowego lobby!
(1/5): http://www.youtube.com/watch?v=87hjbh_C4-c
(2/5): http://www.youtube.com/watch?v=hrStMj55f_o
(3/5): http://www.youtube.com/watch?v=SOYI1oCC2E4
(4/5): http://www.youtube.com/watch?v=8z4Nwdy1by0
(5/5): http://www.youtube.com/watch?v=FbN6PmonJHM
Zgadzam się z przedmówcą energia atomowa to syf!!!!! który znacznie bardziej niszczy środowisko niż konwencjonalna energetyka!!!
Dodam jeszcze że zdziwiło mnie że przez ostatnich kilka tygodni było cicho o Fukushimie w mediach.
Teraz wiem że to było celowe działanie by ten temat wyciszyć przed głosowaniem w Sejmie na ten syf!!!
Widać jak dobrze media współpracują z tym rządem!
Przecież w tym wywiadzie jest jakiś pseudonaukowy bełkot - jakie rury urwały się w Fukushimie, jaki reaktor wybuchł?
Pominę że TRWAM jest średnio obiektywną stacją.
Ogólnie WIELKA BZDURA, w Fukushimie reaktor został wyłączony - reakcje łańcuchowe zastopowane, nie doszło do stopienia rdzenia (choć ostatnio podano że niewielka część prętów jednak uległa stopieniu - dno reaktora nie uległo przepaleniu).
Na podobnej retoryce jaką uprawiacie można by zakazać sprzedaży noży kuchennych - jest to narzędzie które powoduje najwięcej śmierci w obrębie domostw na terenie Polski.
W przeliczeniu na megawat energii, elektrownie konwencjonalne spowodowały znacznie więcej śmierci niż elektrownie jądrowe. Stary pryk z wywiadu zapomniał o tym wspomnieć.
Podobne HISTERYCZNE zachowanie przejawia się przy transporcie, w Polsce, w wypadkach samochodowych ginie 5000 osób rocznie. Samoloty rozbijają się raz na kilkanaście lat i ginie w takiej katastrofie 200 osób - ale jest to wielka tragedia i żałoba narodowa.
W Polsce MUSZĄ powstać EJ. Inaczej staniemy się całkowitymi niewolnikami UE i Rosji. Trzymam kciuki za rząd i niepoddawanie się naciskom niedouczonych oszołomów.
Mam nadzieję że Dr Helen Caldicott będzie lepszym autorytetem dla Ciebie
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=FwVVJbVy-Bg&feature=channel_video_title
---''Ogólnie WIELKA BZDURA, w Fukushimie reaktor został wyłączony''--- czy te Twoje informacje są prawdziwe?
Jeśli czerpiesz je z mediów to wybacz ale nie wierzę naszym kłamliwym mediom!
Byłeś na miejscu z licznikiem? Eksplorowałeś kryptę reaktora? Skąd czerpiesz wiedzę żeby coś negować?
Jak każdy z mediów, tylko kto każe w dobie internetu korzystać z mediów lokalnych....
Dziwnym trafem jestem po jądrówce i taki pseudonaukowy bełkot jak w filmie jest żałosny. Fajnie się film ogląda ze względu na pewną poetyckość, ale jak jadą faktami typu "nie możemy przetwarzać odpadów bo ktoś ukradnie pluton i zrobi bombę" to mnie żałość ogarnia. Albo że braknie uranu - owszem braknie, za kilka milionów lat jeżeli będzie wyłącznym źródłem energii dla ludzkości - poszukaj informacji kto i dlaczego określa światowe zapasy uranu, oraz kto zyskuje na mniejszych lub większych szacunkach.
Oczywiście o 4x większych zasobach Tor'u nikt nie wspomniał (reaktory na Tor nie produkują odpadów, w dodatku mogą spalać obecne odpady) - Hindusi kończą budować pierwszy komercyjny reaktor na tor (AHWR).
A co z bateriami jądrowymi (wykorzystują energię samego rozpadu - bez reakcji łańcuchowej) - Japończycy stawiają takie kontenerowe minielektrownie od wielu lat i jakoś nigdy nie było słychać o wypadku. Obecnie Toshiba stawia taki bajer na Alasce - w jakieś niedostępnej wiosze.
I jeszcze jeden aspekt - od zera do obecnego poziomu energetyki jądrowej minęło trochę ponad 100lat,
skąd naiwne przypuszczenie że rozwój nauki straci na dynamice, że obecne rozwiązania pozostaną niezmienne przez tysiące lat?
"nie jest możliwy lot ciała cięższego od powietrza", "640kb pamięci operacyjnej wystarczy każdemu" - wiele było stwierdzeń które stawały się śmieszne w ciągu kilku lat, wróżenie przyszłości na podstawie teraźniejszości jest pozbawiane sensu...
Odpady są problemem w obecnym stanie wiedzy,
osobiście uważam że Onkalo nigdy nie zostanie ukończone - nie będzie takiej potrzeby.
Absolutnie popieram Twoje powyższe wypowiedzi roball_2. Bardzo dobrze mówisz (piszesz)
Łatwo zastraszyć elektrownią jądrową ludzi, którzy nie wiele na ten temat wiedzą. Dziwne tylko, że na podstawie takich filmów wypowiadają się niektórzy jak niemal jacyś eksperci.
A argumenty: "wszyscy oni kłamią, tylko TRWAM mówi prawdę" nie świadczą za dobrze o wypowiadającym się
Wybacz ale takie mam zdanie o naszych mediach i mam w nosie twoja tezę że źle świadczy to o mnie?
Równie dobrze mogę to samo ''źle świadczy'' o Tobie że wierzysz we wszystko co ci zaserwują główne media (TVP,TVNy i Polsaty)
Jak roball_2 wcześniej wspomniał - wystarczy rzucić okiem na inne źródła w internecie, zagraniczne media.... i można wyciągnąć wniosek: albo wszyscy się uwzięli i kłamią (bo to jeden wielki spisek) albo "nieco inaczej" przedstawia fakty telewizja Trwam.
Jeśli jest tak ''dobrze'' z energią atomową to wytłumacz dlaczego nasz zachodni sąsiad Niemcy, ma zamknąć wszystkie swoje elektrownie atomowe do 2020 roku.
Tu i teraz nie uważam żeby ta energia była taka ''super'' chodzi mi o istniejące już reaktory atomowe z paliwem uranowym.
Reaktory torowe mogą być przełomem w energetyce, gdyby nie fakt że są blokowane przez nuklearne lobby.
Jak zwykle chodzi o pieniądze i niestety politycy decydują o nowych technologiach!
Myślę, że chodzi o lobbowanie tzw. (bo nazwać tak ją można tylko w przenośni) energii odnawialnej. Demokracja. Nieoświecona większość terroryzuje mniejszość, nie zdając sobie sprawę, że działa w charakterze "pożytecznych głupków" dla strony lobbujacej. Tak było chyba od zawsze, nawet w czasach europy "papieskiej".
Osobiście nie wierze, że zamkną. Zmieni się koniunktura, zmieni się rząd. Zapomną o projekcie.
Ale roball_2 pewnie powie konkretnie o co w tym chodzi, bo widać, że wie co mówi.
Kontrargument.
Francja buduje 2 nowoczesne reaktory ciśnieniowe (EPR) mimo że posiada blisko 60 czynnych reaktorów (licząc tylko energetyczne).
W kategorii ciekawostki - szansa na uszkodzenie rdzenia reaktora EPR w przeciągu roku jest o rząd mniejsza niż szansa wygrania w LOTTO...
Za to Niemcy bardzo intensywnie inwestują w odnawialne źródła energii - w szczególności w wiatraki.
Ich elektrownie atomowe mają już swoje lata i po prostu kończy im się termin eksploatacji - nie sądzę żeby zamykali je przedwcześnie. Pociągnęli gazociąg bezpośrednio z Rosji - sądzą że nie mają po co budować nowych elektrowni atomowych - zdanie im się zmieni po pierwszym przykręceniu kurka przez ruskich ;-)
Wiatraki jak wszystko - mają swoje wady i zalety, pomijając ekologiczność (która jest picem na wodę - ilość energii koniecznej do wyprodukowania wiatraka zwraca się dopiero po kilkunastu latach), to są one małymi, rozproszonymi źródłami energii co po pierwsze zasadniczo obniża koszty przesyłu, po drugie uodparnia system na awarię (jak się uszkodzi kilka wiatraków to prądu nikomu nie braknie, a jak awarii ulegnie elektrownia atomowa... no cóż, straty ekonomiczne są o wiele większe).
Świetny klimat filmu, strasznie refleksyjnie się go ogląda - pozycja obowiązkowa dla fanów post-apo i innych atomic-lover'ów.
film zajebisty powiem więcej przerazliwy biorąc pod uwagę hiper głupotę tych naukowców.