Oczami wyobraźni widzę jak za 10 000 lat naukowcy będą badali obiekt kultu jakim wtedy będzie się zdawał Onkalo.
Ja widzę wiele opcji w wyobraźni! Za 10000 tysięcy lat nie będzie cywilacji w takiej nieinteligentnej formie jaką znamy, a jeśli będzie coś zbliżonego, to będą otwierać Onkalo, bo to co będzie w środku, będzie im potrzebne... Nie wierzę znowu w wersję, że ktoś będzie badał je jako obiekt kultu jako bóstwa. Prędzej jako obiekt kultu pieniądza i wojny! Jeśli ludzie przetrwają do tego czasu będą wiedzieli jak zacofani i głupi byliśmy, tak jak my znamy błędy w rozumowaniu dawnych cywlizacji...
10 tysięcy lat to jeszcze okres gdzie może być tak jak mówisz... ale ta budowla będzie kluczowa dla bezpieczeństwa istot żywych przez 100 000 lat. Nadal jest pewne jedno - to tylko finlandia. Pozostałe kraje nie mają takich inicjatyw i przechowują te odpady w basenach. Istoty chodzące po powierzchni tej planety za 80 tysięcy lat mogą być zupełnie różne od nas, ale prawdopodobne jest, że będą się trzymały z daleka od wszystkiego co im się skojarzy z "przedwiecznymi", bo to nie będzie pierwszy skład odpadów radioaktywnych na który się natkną...
Najdłużej po nas zostanie to co w sposób niewidzialny i nieodczuwalny zabija... dlatego "rewelacyjny" dla filmu, bo to pierwszy jaki widziałem, który mówi o tym tak dosadnie i naprawdę jestem pod wrażeniem.