PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=673946}
7,4 136 tys. ocen
7,4 10 1 136162
6,5 45 krytyków
Jack Strong
powrót do forum filmu Jack Strong

Witam wszystkich, jestem tuż po seansie, niestety jedna rzecz umknęła mojej uwadze, albo po prostu tego nie zrozumiałem. W scenie pościgu samochodowego był podstawiony Opel Rekord, identyczny, jak ten Kuklińskiego - to za nim, nie za prawdziwym Kuklińskim był pościg (do tego momentu mam nadzieję, że nadążam ;)). Ale PO CO podstawiać tego Opla, po co cała ta akcja z pościgiem, skoro teoretycznie "obława" była na Ostaszewskiego (Małaszyński) i to jego dom przeszukiwali?

Michal_w_tom

Mam tą samą zagwozdkę

ocenił(a) film na 9
krisleszcz

Wydaje mi sie ze amerykanie nie wiedzieli ze UB zrobila oblawe na Ostaszewskiego a nie na Kuklinskiego. Pojechali wiec sprawdzic co i jak i natkneli sie na UB wiec zaczeli uciekac. Po to byly dwa ople rekordy ze jakby zdarzyla sie sytuacja ze Kuklinskiego zaczeli by takze scigac to zawsze chyba latwiej zgubic poscig rozbijajac go na dwa samochody w tym jeden trefny.

ocenił(a) film na 8
wizard07

A po co w ogóle UB ich goniło?

ocenił(a) film na 9
nixenka

Bo wydali sie podejrzani przynajmniej tak mi sie wydaje. W filmie pokazane jest ze jak opel wjezdza w ulice gdzie byli ubecy to nagle orientujac sie ze cos jest nie tak przyspiesza. Dla ubekow to mogl byc wystarczajacy powod do zarzadzenia poscigu za podjerzanie zachowujacym sie zachodnim autem.

ocenił(a) film na 6
wizard07

Dzięki, to chyba rzeczywiście jedyne rozsądne wytłumaczenie, co nie zmienia faktu, że dla mnie ten zabieg scenariuszowy jest mocno naciągany. Po to tylko, żeby widzowi jeszcze bardziej skoczyło ciśnienie ;))
Ale swoją drogą scena pościgu zajebista. Jak widziałem te zaśnieżone ulice i same auta z tylnym napędem, wiedziałem, że muszą gdzieś ten pościg wpleść.

ocenił(a) film na 7
wizard07

No tak, wizard07, jestem w stanie takie tłumaczenie być może zaakceptować. Ale Opel Rekord nie był raczej często spotykanym samochodem na warszawskich ulicach, nie? Więc kontrywiad od razu winien połączyć Opla Amerykanów z Oplem Kuklińskiego.

Jak już napisałem w innym wątku "pościgowym". O ile dobrze zauważyłem, płk Gendera nakazał swoim ludziom ściganie Opla, a wystarczyło, żeby tę kwestię wypowiedział mjr Putek, który Kuklińskiego od początku podejrzewał i byłoby po problemie. Wszystko połączyłoby się w logiczny ciąg zdarzeń i nie musielibyśmy teraz dyskutować :-)

ocenił(a) film na 9
rafalkoniecznyy

Ale Amerykanie wlasnie mysleli ze ubecy podejrzewaja Kuklinskiego a nie Ostaszewskiego ktory podobno wspolpracowal z Francuzami. I mysle wlasnie ze po to byl ten opel rekord dokladnie taki sam jak Kuklinskiego aby w przypadku poscigu za Kuklinskim zmylic ubecje.

ocenił(a) film na 9
wizard07

A co do Gendery ktory nie podejrzewal Kuklinskiego to mimo wszystko nie dziwi mnie ze zarzadzil poscig za oplem. Wczuj sie w role Gendery. Przeszukuje dom podjerzanego o szpiegostwo czlowieka i nagle podjezdza pod jego dom opel rekord ktory jak sam stwierdziles byl bardzo rzadko spotykanym samochodem na tamte czasy i ten samochod i osoby w nim bedace patrza jak ubecja przeszukuje dom Ostaszynskiego i nagle z piskiem opon ucieka. To chyba wystarczajacy powod dla Gendery zeby zarzadzic za takim podejrzanym autem poscig.