PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=673946}
7,4 136 tys. ocen
7,4 10 1 136187
6,5 45 krytyków
Jack Strong
powrót do forum filmu Jack Strong

Zdrajca ?

ocenił(a) film na 10

Zdradził cały układ warszawski. Zdradził najgorszą zarazę jaka istniała po II wojnie. Zdradził tych,
którzy strzelali w tył głowy Polskim oficerom. Zdradził tych, którzy rozstrzeliwali Polaków walczących o
wolną Polskę. Zdradził tych, którzy chcieli naszej zagłady. Zdradził tych, którzy strzelali do robotników.
Zdradził tych, którzy prześladowali Jana Pawła II. Tak, Płk. Kukliński był zdrajcą.
Co do pomówień o tym, że brał kasę za to powiem tak: Udowodnijcie mi to jakoś ? Pokażcie kwit
potwierdzający, że brał za to kasę od Amerykanów.

ocenił(a) film na 7
Kruchy_4

Ale tak samo ty nie dasz rady udowodnić odwrotności, bo tylko są słowo Jego i pracowników CIA. Agenci raczej są w tej kwestii mało wiarygodni. Nie żebym w ten sposób udowadniał, że brał. Jest jedno nawet gdyby brał to nie zrobił tego i tak dla kasy. Jego życie w PRL-u jako pułkownika wywiadu i ulubieńca generałów z ZSRR, na pewno gwarantowało mu tu życie na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 10
rafib1975

Tutaj masz rację w 100 %. Myślę, że gdyby by jakiś kwit na to, że Płk. Kukliński brał pieniądze to na pewno władze PRLu taki kwit by nam przedstawiła. Rzecz jasna nie mam wątpliwości co do tego, że Kukliński dostawał jakieś pieniądze i nie tylko gdy go ewakuowano do USA.
Co do jego życia na wysokim poziomie w PRLu, kiedyś przeczytałem w pewnym artykule wypowiedź Kulikowa na temat Płk. Kuklińskiego i Kulikow powiedział, że w tamtych czasach nie widział nikogo lepszego niż Kukliński na stanowisku I sekretarza. Była tam też wzmianka, że Kukliński przewyższał intelektem wszystkich polskich generałów.
Artykuł ten pochodził bodajże z 2009 roku gdy do kin wchodziły GRY WOJENNE. Nie pamiętam w jakiej to było gazecie. Dałbym wiele, żeby przeczytać go raz jeszcze.

ocenił(a) film na 7
Kruchy_4

Tym bardziej, że płk. Kukliński wiedział jak się sprawa rypnie to ma kule w łeb a rodzina skończyła by "różnie". To jest chyba pewne, że zrobił to z przyczyn ideologicznych. Nawet jak dostał jakieś "baksy" za to, i tak miałby je problem z wydaniem. W tamtym okresie każdy, każdego "pilnował", wiec założenie o zrobieniu tego za parę "zielonych" jest mylne.