PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177582
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Będzie Oscar?

ocenił(a) film na 8

Jeżeli ten film nie dostanie choć jednego Oscara to uznam, że Akademia Filmowa już dawno
straciła prestiż i jest nie warta zachodu. A cała ta Lego Przygoda... horror.

ocenił(a) film na 9
Zuzak222

Według mnie powinien dostać dwa - za muzykę i za najlepszy film animowany. Nie wiem co prawda, za co jeszcze animacja może dostać Oscara.

Atrament3

Animacja może mieć bardzo wiele nominacji, sprawdź sobie chociażby "Ratatuj", które było chyba w aż 5 kategoriach nominowane (jeszcze m.in. scenariusz oryginalny i dźwięk chyba ;)

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Za muzykę to nie wiem, bo jest ona podobna trochę do tej w jedynce (choć i tak jest świetna), ale za najlepszy film animowany powinien dostać na bank.

ocenił(a) film na 9
Zuzak222

I dobrze, że jest taka, jak w jedynce ;) Bo fakt, że tamta nie dostała Oscara, jest dla mnie ciosem w policzek. No dobra, niech już to TS 3 będzie filmem animowanym tamtego roku, ale chociaż muzyka ze Smoków powinna zostać uhonorowana!

ocenił(a) film na 8
Zuzak222

Dokładnie, skoro jedynka nie dostała Oscara za muzykę, to dwójce się należy.

ocenił(a) film na 9
Atrament3

Może mieć za oczywisty film animoiwany, muzykę, piosenkę, scenariusz, dźwięk i montaż dźwięku :)

ocenił(a) film na 8
Zuzak222

Zgadzam się w 100% . Ten film musi dostać Oscara za (przynajmniej:) najlepszy film animowany. Za muzykę nie mam wątpliwości na pewno otrzyma ponieważ jest to element znacząco wyróżniający się.

ocenił(a) film na 10
Zuzak222

Też popieram musi być oscar nie ma bata

ocenił(a) film na 10
LobeliaSakvil

Wróżę mu przynajmniej dwa Oscary. Za muzykę mu się należy jak psu buda. I za najlepszą animację. :) Choć, patrząc na niektóre niezrozumiałe dla mnie decyzje akademii, może być różnie.
W każdym razie przepatrzyłam pobieżnie premiery filmów animowanych na ten rok i nie widzę żadnego godnego rywala dla naszych smoków.

ocenił(a) film na 10
bietaaa

Mają jednego rywala, a mianowicie Samoloty 2. Ta cala Akademia Filmowa ma jakiś sentyment do Disneya... Ale też coś czuję, że będzie Oscar, tylko dlatego, że jako film animowany odbiega od normy i jest naprawde wyjątkowy. A co do muzyki to nie przesadzajmy... może i jest kilka utworów z jedynki ale pojawiło się 20 nowych... w tym jakies cztery wymiatają (scena śmierci i pogrzebu) Sluchajac muzyki przy tym drugim zawsze mam ciary xD Czekac tylko do lutego czy tam do stycznia na werdykt. Jeśli smoki nie będą mieć Oscara to znaczy, że z Akademią Filmową jest coś nie tak. O ile mi wiadomo wytwórnia Dreamworks nigdy nie zdobyła Oscara, a tyle genialnych filmów ma na koncie.

ocenił(a) film na 10
kimiko95

Ja tam dla Samolotów 2 nie przewiduje żadnych nominacji. Sequele podobno mają pod górkę jeśli chodzi o Oscary (tak wiem, HTTYD to też sequel), a w dodatku pierwsza część nie wyróżniła się niczym nadzwyczajnym i nie dostała nawet nominacji. Niee to nie jest film warty Oscara, już o wiele większym konkurentem jest Big Hero 6. Ten film może trochę namieszać.

ocenił(a) film na 8
kimiko95

Shrek dostał Oscara ;)

ocenił(a) film na 10
Zuzak222

Shrek... A spójrz ile po drodze było filmów... Np. Mustang...

ocenił(a) film na 8
kimiko95

Nom, smutna prawda, Disney niestety rządzi :(

bietaaa

Przynajmniej krytycy filmowi docenili HTTYD 2, dając mu na Rotten Tomatoes ocenę chyba 95%! ;) Więc myślę, że Akademia nie zrobi głupstwa i zasłużenie wręczy statuetkę DeBloisowi.

ocenił(a) film na 10
Zuzak222

Jeśli Smoki nie dostaną Oskara to będę zła i zawiedziona. To jest produkcja bez precedensu. Czegoś takiego w historii kina jeszcze nie było. A jeśli chodzi o muzykę, to jest ona fenomenalna. Bardzo ucieszył mnie fakt, że Powell do drugiej części stworzył nowy motyw przewodni, a ten z pierwszej części robił tylko za tło i pojawiał się sporadycznie

A Akademia niech się dobrze zastanawia, bo jak Smoki nie dostaną nagrody, to Czkawka z Szczerbatkiem i ekipą zrobią im tam taki sajgon, że nie będzie czego zbierać :D

użytkownik usunięty
Zuzak222

Oscar będzie,bo jak nie to wyśle łódzkie pogotowie.

ocenił(a) film na 8
Zuzak222

bez przesady - nie straaciła prestiżu bo nominowała ,,frozen,, do oscara wiec nie jest zle ;)

ocenił(a) film na 8
kabaretyk

Tak, ale na ogół Akademia Filmowa daje nagrody zwykle Disneyowi lub Pixarowi nawet jeśli na nie nie zasługują.

ocenił(a) film na 8
WielkiMou

Nie powiesz chyba , że frozen nie zasłużył na oscara ;_;

a zresztą , jakbyś mógł to podasz 5 nominacji z 5 ostatnich lat , które otrzymały oscara ?

ocenił(a) film na 8
kabaretyk

Frozen zdecydowanie zasłużł

2009: Odlot
2010: Toy Story 3
2011: Rango
2012: Merida waleczna
2013: Kraina lodu

ocenił(a) film na 8
WielkiMou

no to w tym roku , oscara powinien dostać Dreamworks , ale zobaczymy jeszcze tego całego ,,big hero 6,, choć nie sądze by pobił HTTYD 2 , ale zobaczymy

ocenił(a) film na 8
WielkiMou

a tak wgl to co oni biorą pod uwagę nominując filmy animowane do oscara ?

ocenił(a) film na 9
Zuzak222

Życzyłbym sobie tego.. ale mają oni dystans do DreamWorksa :/

ocenił(a) film na 9
Zuzak222

Oj, akademia potrafi zaskakiwać, ale przecież rozdanie Oscarów dopiero za jakieś 8 miesięcy, więc jeszcze tyle filmów trafi do kin w tym czasie (choćby Big Hero 6 Disneya, a jak wiemy Akademia Disneya dość lubi)

tomaszgr97

Ja myślę że JWS a bank dostanie :D Akademia faworyzowała Pixara nie Disneya i dopiero Frozen coś udało się wygrać ;) Nagrodzą JWS żeby spłacić dług wobec pierwszej części. Toy Story 3 było zakończenie trylogii i do tego GENIALNYM, musiało dostać. Ale za piosenkę się im nie należało...Tylko z drugiej strony jedynka TS nie dostała oscara w 1995 bo za piosenkę im Pocahontas ukradła do chcieli może odpłacić, nie wiem....

ocenił(a) film na 9
bartekbasista

Mnie ts3 znudziło potwornie więc nie rozumiem Oscara a tym bardziej nominacji do najlepszego filmu.(która w pewien sposób przesądziła kat. animacja. Muzyka należała się zaplątanym a poprzednie części nie mają nic do rzeczy. W tym roku Oscar należy się httyd2 (narazie) za animację i za piosenkę przynajmniej nominacja

ocenił(a) film na 8
Zuzak222

Mnie głowa boli na samą myśl, że ToyStory 3 dostało 2 Oscary, skąd jeden należał się Zaplątanym, a drugi JWS. No, pomijając, że ten drugi to ze trzy mógłby dostać.

nikolazd

Też byłam wtedy zła, nie żebym nie lubiłam Toy Story 3, ale Oscar za muzykę należał się Zaplatanym, a za animację Ja Wytresować Smoka zdecydowanie!!!

ocenił(a) film na 8
cloe4

Dokładnie, za "I see the light" Oscar był dla mnie prawie pewny.

nikolazd

Akademia uwielbia Pixara i chciał ich nagrodzić możliwie we wszystkich kategoriach jakie tylko się dało, bo to ich najsłynniejsza trylogia. Dlatego nie cierpię Oscarów. Są niesprawiedliwe i sam DiCaprio o tym wie ;).

Zuzak222

Chciałabym, ale Akademia nie przepada za Dream Worksem,tak samo jak za DiCaprio ;). W tym wieku DW krytycy Akademii dali mu tylko dwa razy, reszta poszła do Pixara, nawet jeśli na to nie zasługiwał. W 2013 powinien dostać Ralph Demolka, a w 2011 albo Jak wytresować smoka, albo Zaplątani!!! To nie fair!!! Ogólnie w latach 2011/12/13 to chyba były najgorsze i najbardziej nietrafione nagrody jakie tylko mogły! W 2014r. się już polepszyło.
Disneyowi udało się dostać Oscara w tym roku, wiec nad Dream Worksem za rok też się może zlitują. Ale tym razem jeszcze nie wiadomo co do Big Hero 6. ;)

ocenił(a) film na 10
Zuzak222

Ja osobiście wolałabym żeby to JSW2 wygrało - za scenariusz, muzykę itp. Kiedy ostatni raz coś DreamWorks wygrało? Czyżby akademia wolała filmy o księżniczkach, bo takie zawsze są na czasie? Czy po prostu ktoś opłaca wyniki, bo - jak to mówią - jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Jeżeli chodzi o samą wytwórnię Disneya - sorry, ale z roku na rok jest coraz gorzej - jedyny wyjątek stanowi film Zaplątani.

Dla mnie i tak ludzie z akademii stoczyli się na dno - jak się czytało jakie filmy oraz aktorzy wygrali w ostatnich latach to są w połowie jakieś żarty jak dla mnie. Dobrzy aktorzy, którzy naprawdę fajnie zagrali i zasługiwai na nagrodę to zaś mogli obejśc się smakiem.

Big Hero 6 - i tak już to wywołuje kontrowersje, bo komiks na którym film jest oparty, ma dwóch bohaterów pochodzenia azjatyckiego, a komiks - praktycznie wszystkich. Już obwołali, że ludzie w studiu Disney, którzy przenieśli BH6 na wielki ekran, są rasistami. Ale jak tak większość lubi ich filmy - no ale cóż - ich to mało obchodzi.

Co do The Lego Movie - dno i dziesięć metrów mułu niżej :)

Lila_Olo

Akurat jeśli chodzi o filmy o księżniczkach to chyba tylko "Kraina lodu" w zeszłym roku wygrała i słusznie, bo nie było w tamtym roku lepszej animacji. Walt Disney mało kiedy wygrywał Oscary, chyba w latach 90. za muzykę. W tym wieku Akademia faworyzowała tylko non stop Pixara, który jest powiązany z Disneyem, ale jest też konkurencją dla niego. Poza Frozen nie było żadnej nagrodzonej animacji o księżniczkach, więc nie wiem skąd to wziąłeś. Nie wiem też dlaczego ludzie z Akademii tak strasznie wielbią Pixara, ale cóż nie my o tym decydujemy. JWS2 powinno wygrać i może tym razem się zlitują. The Lego Movie było wg mnie super, a Big Hero 6 zobaczę.

PS. Oscary to nagrody, które dawno straciły na wartości, mało kiedy sprawiedliwie je rozdają. I nie trzeba ich brać pod uwagę i tyle! Sama osobiście nie cierpię tego dnia kiedy je wręczają!