Film zarobił tylko 355,405,000 $ co mnie strasznie dziwi. Nawet Krudowie zarobili więcej, a była to
świeża produkcja. Tutaj mamy do czynienia z drugą częścią, którą krytycy na całym świecie chwalą.
Mam nadzieję, że wynik z box office'u nie rzuci cienia na następne części.
Niemożliwe, aby suma nie przekroczyła razem chociaż 400 $. Aż nie do wiary, film był mocno promowany, a tu niezłe rozczarowanie. :/
Chyba HTTYD2 nie miało jeszcze premiery w paru krajach (m.in. na tak dużym rynku jak Japonia, a nie mam wątpliwości, że tam powinno się dobrze przyjąć).
Poza tym to film familijny, część rodziców być może obawia się o swoje pociechy, dla takich 3-4 latków ta animacja chyba nie jest odpowiednia.
Pierwsza część zarobiła ok 495 mln dolarów, a druga 335 mln $ to nie jest tak mało, a przecież jeszcze przez jakiś czas będą ten film puszczać w kinach.
Przynajmniej jeszcze 4 państwa mają przed sobą premierę w tym Niemcy, więc oczekuję przeskoczenia tej poprzeczki.
JWS2 mają ułatwione zadanie, wiem, że na premierze było bardzo dużo osób jeśli chodzi o Polskę. Na jedynce mi się udało iść w piątek, w samą premierę, bo w sobote był ten cały Smoleńsk i kina pozamykane. Więc jedynka miała kiepski start... Z resztą ten budżet wzrośnie w momencie kiedy film wyjdzie na DVD... No i macie racje, jak w sierpniu są premiery w takich krajach jak Niemcy czy Japonia to na pewno to wzrośnie. Nie ma innej opcji.