W przypadku kontynuacji można obawiać się jednego - to DreamWorks, gdzie mu tam do PIXARA, który potrafił całkowicie pobić fabularnie oryginał. Dla mnie "Jak wytresować smoka" jest świeżą produkcją, która jako jedna cześć stanowi zamknięte i spójne dzieło. Po co robi tu dokrętki? O czym niby mieliby tu pisać scenariusz. O smokach? Już je rozpracowano. Słabo to widzę, niestety.
Stawiam, że pojawi się jakieś inne plemię wikingów, przeciwników smoków... Jest wróg, resztę fabuły dopracują.
Może najpierw dowiedz się, że scenariusz do filmu powstał na podstawie powieści, która ma kilka tomów. Kolejna część to ekranizacja kolejnego tomu.
Jak byś był tak dobry to podaj linka do tych opowiadań. Z chęcią przeczytam sobie. Z góry dzięki.
J...Jak to nie?! To co ja czytałam w podstawówce będąc jeszcze (znaczy tak mi się zdaje, że to wtedy było... =.=")?! Jasne, że wydali, nie znałam wtedy języka miedzynarodowego choćby w tak podstawowym stopniu jak dziś; a pamiętam, że kochałam tę (tą?! O.o) książkę! .... Tylko teraz nijak nie mogę jej dostać. Ale jak fakt faktem to nie wiem, czy wydali więcej niż pierwszą część...? Eeee... wydali...? =.="
Wydali w Polsce przynajmniej dwie, jeśli nie więcej - ja dwie trzymałam w ręce, więc raczej na pewno istnieją.
Poza tym - geez, ludzie. Odechciewa się od waszego marudzenia. Zrobili przewspaniałego dorosłego Czkawkę? Źle. Robią drugą część świetnego filmu? Źle. Są książki? Nie istnieją. Masakra jakaś.
Najpierw się dowiedzcie, potem trollujcie.
Wydali w Polsce 3 książki o przygodach Czkawki. (Wiem bo mam wszystkie trzy) A jeżeli ktoś ich szuka TO MA DUŻY PROBLEM bo ja sama poruszyłam niebo i ziemię by je zdobyć.
W pewnym momencie nawet wysłałam maila do polskiego wydawcy by się zapytać czy mają jeszcze w planach to wydawać i sprzedawać. Ale odpisano mi, że niestety nie będą dalej tłumaczyć tej serii. Teraz jedynym punktem gdzie można nabyć te tytuły to odsprzedaż. (antykwariaty, allegro itp.)
Zawsze zostają e-booki. I czytanie po angielsku, jak ktoś ma chęć. Albo czekanie na kolejne filmy ;)
Film bardzo luźno nawiązuje do powieści. Najlepszym tego przykładem jest to,że w książce Szczerbatek jest wielkości małej jeszczurki oraz to że Astrid tam nie występuje.Wątpię, aby kolejny tom posłużył za scenariusz do drugiej części HTTYD.
Ale może będą się wzorować na kolejnych tomach i zaczerpną z książki jakiś pomysł-pierwowzór?
Nie wiadomo... ;)
No jasne, wezmą pomysł na scenariusz z kosmosu. Po co im już istniejąca kontynuacja historii którą zekranizowali? Co z tego, że ze zmianami.
To prawda, że HTTYD jest ładnie zamkniętym filmikiem, ale według mnie nie wyczerpali tematów, oj nie, co to to nie! A nie mogą zrobić wyspy Berg w zimie...? Przecież wikingowie umieli jeździć na łyżwach etc. itd. itp. Albo, jak ktoś wspomina, najazdu jakiegoś innego plemienia...? Albo jakiejś wyprawy 'eksploracyjnej'? Przecież nie byli spokojnym, 'nudnym' narodem. A może zaczerpną jakiś temacik z licznych legend, sag, opowiadań; nawiążą do innych mitycznych istot, z których składał się świat wikingów...? .... Swoją drogą nawet smoków nie rozpracowano; jak dla mnie ledwie musnęli temacik. Trzeba je w końcu jakoś karmić, nie? No i muszą się mnożyć, a Szczerbatek nie ma odpowiedniej dlań samiczki... bla bla bla, nie parajmy się czarnowidztwem, ja też to słabo widzę, ale nie narzekam, bo uwielbiam HTTYD. Oby dali jakieś zapierające dech w piersiach sceny lotu, no i bez 3D, a będzie 'do oglądnięcia'; w końcu pierwsza część na tym nie straci.
Aaa, jeszcze coś mi przyszło do głowy - a gdyby robić tak jak ze Shrekiem? Znaczy dzieci, te rzeczy...? A może wogóle całkiem odlegli potomkowie, którzy sprzeniewierzą się prawom Czkawki, Wielkiego Tresera, i zacznął tłamsić smoki...? Ale by było fajnie! ^^"
Dwie pierwsze książki ukazały się na pewno po polsku.
Kolejne książki miały następujące tytuły:
How to Be a Pirate
How to Speak Dragonese
How to Cheat a Dragon's Curse
How to Twist a Dragon's Tale
A Hero's Guide to Deadly Dragons
How to Ride a Dragon's Storm
How to Break a Dragon's Heart
How to Steal a Dragon's Sword
dokładnie , książek narazie jest 9 wiec pewnie conajmniej tyle bedzie filmów , a skoro książka o czymś jest to i bedzie o czym nakręcić film :) harego portera było 234234 części i nikt nie srał w gacie
Ja tylko proszę by była przyzwoita i bez kręcenia na zasadzie: fabuła i akcja dla efektów 3D (nie ukrywam, iż był przednie zrobiony także pod względem technicznym ( różne rodzaje ognia itp.)) bo to fabula mnie urzekła.
Myślę że w 2 części zobaczymy już dorosłych Czkawkę i pozostałych bohaterów, a jak dokładnie będzie wyglądała fabuła, tego się dowiemy za 2 lata
Brr...aż nie mogłam wytrzymać i zarejestrowałam się tylko po to żeby odpowiedzieć:) Co wy tu piszecie?? Ukazały się już 3 części po polsku wszystkie osobiści przeczytałam i mają tytuły: "Jak wytresować sobie smoka", "Jak być (lub zostać) piratem" i "Jak mówić po smoczemu":)
Shrek jest z DreamWorks i jest genialny w 3 częściach, sorry 4. Czemu więc HTTYD mieliby zepsuć, skoro Shreka zrobili genialnego?
Moim zdaniem kontynuacje są fajne. Nawet jak nie będzie tak dobra jak pierwsza część (w co wątpię) to i tak będzie na pewno super. A no i czekam już na trzecią bo też ma podobno być :P
Wybacz ale oglądałem prawie wszystkie z animowanych produkcji pixara i jakoś nie zauważyłem w nich tej wspaniałej fabuły o której pisałeś co więcej parę z tych produkcji to naprawdę fabularne gnioty. Za to DreamWorks tworzy dobrą, nie twierdze że najlepszą ale dobrą fabułę i do tego w kwestii humoru pixar nigdy nawet nie zbliżył się do poziomu jaki reprezentuje DreamWorks.
"to DreamWorks, gdzie mu tam do PIXARA, który potrafił całkowicie pobić fabularnie oryginał. "
Ja powiem na to tylko: Shrek 2.
Niestety, nie zgodzę się. To właśnie DreamWorks robi coraz lepsze filmy z kolejnej kontynuacji. Przyklady? Shrek 2, Madagaskar 2 i 3, Kung Fu Panda 2- czyli każdy film, do którego zrobili kontynuacje wyszedł lepiej niż pierwszy!
Pixar zrobił dobrą kontynuację "Toy Story"- bo "Aut" chyba nie bardzo, co? ;)
DreamWroks wg mnie wyprzedza w tej chwili Pixar i ilością filmów, jak i ich jakością (Chociażby najnowszy film "Strażnicy marzeń " w porównaniu z "Meridą Waleczną").
2 część będzie kontynuacją wydarzeń jakie pojawiły się w serialu Riders of Berk. Są już pierwsze projekty postaci i fabuły, które mnie jakoś nie napawają zbytnim optymizmem. Mimo wszystko z całych sił wierzę że Dreamworks da sobie radę i przynajmniej 2 część będzie dobra.
Wiesz co? JAk zrobią tak zrobią, nie ma co biadolić :) Albo ci się spodoba albo nie, i po problemie. Zrobili to zrobili, a jak wyjdzie to zobaczymy, ważne że pierwsza część była GENIALNA :D
Tak…. Po pierwsze KSIĄŻKI w języku polskim są TRZY.
Wiem bo sama poruszyłam niebo i ziemię aby je zdobyć. (w końcu ktoś nieświadomy popularności tytułu sprzedał je mi za psie grosze na allegro. I dziękuje mu za to serdecznie.) Wydawnictwo polskie powiedziało mi że już ich nie wydaje i wydawać nie będzie.
Po drugie TEMAT naprawdę się nie wyczerpał. Wydaje mi się że sporo osób tu piszących Nie jest świadoma, że JEST SERIAL z przygodami Czkawki. Mimo że gorszej grafiki, to każdy odcinek ma sens. (no może z wyjątkiem 2 czy 3, ale one były chyba tylko po to by serial nie skończył się za szybko.)
Czytałam że 2 część ma być właśnie KONTYNUACJĄ serialu. Co ma sens, bo serial zakończył się z nuta w stylu „CIĄG DALSZY NASTĄPI”.
Ja osobiście bardzo się cieszę na kontynuację. Byłam prawie pewna że zamiast Strażników Marzeń będzie HTTYD 2, ale nie narzekam, bo Jack Frost jest chyba pierwszą postacią w historii animacji amerykańskiej który zdobyła tyle milionów fanów w przeciągu tak krótkiego czasu. I mnie urzekł od pierwszego wejrzenia.
(Jeszcze przed rozpoczęciem premiery w Polsce ilość stron internetowych które mówiły o „Strażnicy marzeń” przekroczyła podwójnie ilość stron mówiących o „Jak wytresować smoka”)
Mnie pozostaje mieć tylko nadzieję, że 2 część będzie lepsza niż pierwsza. A Dreamworks zdaje się w tym specjalizować. Ich animacje i pomysły stają się coraz lepsze. Nie dyskryminuje tu innych twórców animacji, ale wszyscy to czują. (Choć „Krudowie” niespecjalnie przypadli mi do gustu)
Oglądałam cały pierwszy sezon "jeźdźców smoków" po angielsku. Na sezon składa się 20 odcinków. Ostatni odcinek sezonu pierwszego kończy się tym jak Alvin zdołał oswoić Szepczącą Śmierć. Jednak zapowiedziane są dalsze sezony, więc nie byłabym pewna, czy HTTYD2 będzie jego kontynuacją.
Wyczytałam, że HTTYD2 ma być o tym:
"Ekscytujący drugi rozdział trylogii "Jak wytresować smoka" pokaże fantastyczny świat Czkawki i Szczerbatka pięć lat później. Astrid, Sączysmark i reszta drużyny spędzają czas na smoczych wyścigach (nowym ulubionym sporcie wyspiarzy), a nierozłączna para głównych bohaterów bada nieodkryte tereny. Jedna z przygód prowadzi ich do odkrycia sekretnej jaskini, w której mieszkają setki dzikich smoków i tajemniczy Jeździec Smoków. Rozpoczyna się walka o zachowanie pokoju. "
A serial opiera się głównie na walce o to by wszyscy kochali smoki, sporze z Pleśniakiem oraz walką z Alvinem. Ale od września ma być drugi sezon, więc może będzie z tym jakiś związek. Poza tym serial dzieje się zaraz po wydarzeniach z HTTYD1, a jest napisane (i potwierdzone wyglądem Czkawki) że w HTTYD2 od wydarzeń z pierwszej części minęło 5 lat.
To że ma być 2 sezon TEŻ słyszałam. Ale dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę. Tak więc wyczekuję tego zapisanego gdzieś 10 września by zobaczyć czy sezon 2 się pojawi.
Co do Alvina...
On w postać wrogo nastawionego smoczego jeźdźca wpasowuje się idealnie. (przynajmniej ja tak sądzę) I nieważne czy zrobią o tym serial czy film, na pewno go obejrzę. (Choć bardziej wolałabym z nim serial, a film o czymś innym.)
Jak na dziś można wysnuwać tylko spekulacje. Chyba że Dreamworks postanowi w końcu nas oświecić i da jakieś pewne informacje.
Mam tylko nadzieję że HTTYD 2 będzie początkiem roku, bo już nie mogę się doczekać.
O ile się nie mylę to była już zapowiedź pierwszego odcinka sezonu drugiego serialu. Nazwa została zmieniona na "Defenders of Berk" i ma zostać wyemitowany we wrześniu bodajże :P
Podobno jeśli serial zyska wystarczająca popularność, to powstanie sezon trzeci i będzie miał on miejsce po wydarzeniach z "Jak wytresować smoka 2".
Ale film nie będzie nawiązywał do serialu, więc postaci występujące tylko w nim raczej się nie pojawią. Ale w serialu na pewno się Alvin jeszcze pojawi.
Niestety film wychodzi dopiero w czerwcu, a jak znam życie to w Polsce będzie dopiero w sierpniu, bo Dreamworks zwykle swoje filmy do polskich kin wypuszcza dwa miesiące po premierze.