1. W jaki sposób Drago zdobył władzę nad Alfą*? Bo na relacje przyjacielską to mi nie wygląda, poza tym nie sądzę żeby wielki Alfa król smoków zniżył się do wykonywania rozkazów człowieka... Więc skąd ta władza?
2. Czy Alfa to jakiś kuzyn tego olbrzyma z pierwszej części, czy też był nawet większy od tamtego i był również jego królem? W polskim dubbingu matka Czkawki mówi coś takiego: "Każde gniazdo ma swoją królową, ale ten (Alfa) jest królem wszystkich smoków". Więc można podejrzewać, że ten olbrzym z pierwszej części był królem swojego gniazda, ale w porównaniu z Alfą był słabszy ;)
3. Dlaczego to Stoik musiał umrzeć? :(
*Piszę Alfa, bo zapomniałem jak się nazywał ten smok.
Ad.1 Na jakiejś stronie związanej z HTTYD znalazłam, że Oszołomostrach (ang. Bewilderbeast) Drago musiał być przez niego wychowywany od pisklaka. Do posłuszeństwa zmuszany był okrucieństwem i terrorem, więc możliwe, że zapamiętał Drago jako "silniejszego" od siebie i dlatego był mu posłuszny.
Ad.2 Nie, Oszołomostrach mogący być Alfą (czyli królem smoków) to zupełnie inny gatunek niż Czerwona Śmierć (smok z pierwszej części). Czerwona Śmierć nie miała możliwości podporządkowywania sobie innych smoków hipnozą, mogła je tylko pożreć, jak tego Gronkla, kóry przyniósł za mało jedzenia
Ad.3 Też przykro mi z powodu Stoika. :(