Wiecie może gdzie mogę nabyć książkę "Jak wytresować smoka" Cressidy Cowell? Sprawdzałam
już pare stron, ale wszędzie jest niedostępna.
Po polsku może być ciężko. Z książką w oryginale jest łatwiej, bo można ją znaleźć na portalu z nazwą pewnego przeuroczego gryzonia (fw nie pozwala mi napisać). Ostatecznie jest słuchowisko na YT (też po angielsku).
Albo jak napisał/a przedmówca / przedmówczyni: eBay.
Lub Amazon.
Dzięki, tylko szkoda, bo mój angielski nie jest jeszcze na tyle dobry by przeczytać książkę po angielsku.
Angielski używany w książce jest dosyć prosty i najlepiej włączyć słuchowisko podczas czytania.
Najgorsze są imiona postaci (u nich jest Fishlegs, u nas Śledzik) i opisy, ale te drugie można szybko przelecieć wzrokiem.
Pozdrawiam
Wiecie co? Trzeba napisać do jakiegoś wydawnictwa o wydanie książek, na których podstawie powstają filmy DW. A jest ich trochę.
Nie wiem jak jest z innymi książkami, ale w przypadku "Jak wytresować smoka" w większości sklepów internetowych z książkami jest niedostępne.
Yhm, przydałoby się.
Z tego, co wiem, to kiedyś wydano dwie pierwsze części HTTYD po polsku, ale kiedy je wydano, to pojęcia nie mam. Mogliby z okazji premiery filmu zrobić wznowienie (chociaż książka ma niewiele wspólnego z filmem).
A z tych książek to do głowy przychodzi mi tylko Shrek - podobno jakieś opowiadanie było czy coś w tym stylu.
W Empiku jest polska wersja, no ale niestety NIEDOSTĘPNA. Oczywiście po niemiecku te książki są w Empiku, no bo po co mieliby w Polskim sklepie dawać książki w polskiej wersji językowej.
Rise of the Guardians i Epic - filmy z DW na podstawie książek W.Joyce'a. Oczywiście, żadne wydawnictwo nawet się nie zainteresowało wydaniem owych książek. W empiku dostępne wersje niemieckie i prawdopodobnie rosyjskie...Wspaniale. Oaken ma rację - mogliby z okazji premiery drugiej części HTTYD wznowić produkcję. Chętnie bym przeczytała jak to autorka widziała.
Tez ubolewam że nie wydali bo to są naprawdę świetne historie szczególnie Strażnicy Marzeń
Strażnicy Dzieciństwa (jako seria książek) są niesamowici. Pisałam nawet do wydawnictw w ich sprawie - bez skutku i odpowiedzi. Oczywiście nie można się poddawać. Jakby znowili HTTYD i wydali Strażników...ah, byłabym bardzo szczęśliwa :-)
To jest książka dla dzieci 7 i up lat. Jeśli rozumiesz przesłanie filmu to powinnaś zrozumieć angielski na takim poziomie opanowania.
Może poszukaj w bibliotekach. Ja właśnie tę książkę wypożyczyłam w bibliotece, ale było to parę lat temu.
Ja mam zasadnicze pytanie - czy to film jest na podstawie książki czy odwrotnie?