PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177582
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Wiecie może gdzie mogę nabyć książkę "Jak wytresować smoka" Cressidy Cowell? Sprawdzałam
już pare stron, ale wszędzie jest niedostępna.

agatkl9

Jeśli może być po angielsku to pewnie ebay. ._.

ocenił(a) film na 10
agatkl9

Po polsku może być ciężko. Z książką w oryginale jest łatwiej, bo można ją znaleźć na portalu z nazwą pewnego przeuroczego gryzonia (fw nie pozwala mi napisać). Ostatecznie jest słuchowisko na YT (też po angielsku).
Albo jak napisał/a przedmówca / przedmówczyni: eBay.
Lub Amazon.

Ireth_Oakenshield

Dzięki, tylko szkoda, bo mój angielski nie jest jeszcze na tyle dobry by przeczytać książkę po angielsku.

ocenił(a) film na 10
agatkl9

Angielski używany w książce jest dosyć prosty i najlepiej włączyć słuchowisko podczas czytania.
Najgorsze są imiona postaci (u nich jest Fishlegs, u nas Śledzik) i opisy, ale te drugie można szybko przelecieć wzrokiem.
Pozdrawiam

Ireth_Oakenshield

Wiecie co? Trzeba napisać do jakiegoś wydawnictwa o wydanie książek, na których podstawie powstają filmy DW. A jest ich trochę.

Circus19

Nie wiem jak jest z innymi książkami, ale w przypadku "Jak wytresować smoka" w większości sklepów internetowych z książkami jest niedostępne.

agatkl9

Nawet w angielskiej wersji?

Circus19

Nie wiem, ale osobiście wolałabym w polskiej wersji.

ocenił(a) film na 10
Circus19

Yhm, przydałoby się.
Z tego, co wiem, to kiedyś wydano dwie pierwsze części HTTYD po polsku, ale kiedy je wydano, to pojęcia nie mam. Mogliby z okazji premiery filmu zrobić wznowienie (chociaż książka ma niewiele wspólnego z filmem).
A z tych książek to do głowy przychodzi mi tylko Shrek - podobno jakieś opowiadanie było czy coś w tym stylu.

Ireth_Oakenshield

W Empiku jest polska wersja, no ale niestety NIEDOSTĘPNA. Oczywiście po niemiecku te książki są w Empiku, no bo po co mieliby w Polskim sklepie dawać książki w polskiej wersji językowej.

Ireth_Oakenshield

Rise of the Guardians i Epic - filmy z DW na podstawie książek W.Joyce'a. Oczywiście, żadne wydawnictwo nawet się nie zainteresowało wydaniem owych książek. W empiku dostępne wersje niemieckie i prawdopodobnie rosyjskie...Wspaniale. Oaken ma rację - mogliby z okazji premiery drugiej części HTTYD wznowić produkcję. Chętnie bym przeczytała jak to autorka widziała.

ocenił(a) film na 10
Circus19

Tez ubolewam że nie wydali bo to są naprawdę świetne historie szczególnie Strażnicy Marzeń

chili14

Strażnicy Dzieciństwa (jako seria książek) są niesamowici. Pisałam nawet do wydawnictw w ich sprawie - bez skutku i odpowiedzi. Oczywiście nie można się poddawać. Jakby znowili HTTYD i wydali Strażników...ah, byłabym bardzo szczęśliwa :-)

agatkl9

To jest książka dla dzieci 7 i up lat. Jeśli rozumiesz przesłanie filmu to powinnaś zrozumieć angielski na takim poziomie opanowania.

moglut

Jakoś na razie mnie nie ciągnie do czytania książek po angielsku :)

agatkl9

Posiadam tę książkę, jestem skłonna odsprzedać. Mam również "Jak mówić po smoczemu".

essence67

Chętnie odkupię.proszę o kontakt

krzysiek1410

Wystawiłam książki na allegro:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4394218594

agatkl9

Może poszukaj w bibliotekach. Ja właśnie tę książkę wypożyczyłam w bibliotece, ale było to parę lat temu.

ocenił(a) film na 7
agatkl9

Ja mam zasadnicze pytanie - czy to film jest na podstawie książki czy odwrotnie?

Shadowjen

Raczej film na podstawie książki, bo książka wcześniej została wydana.

ocenił(a) film na 10
agatkl9

W sumie ani to ani to. Film wybiera sobie poszczególne postacie i tworzy osobną historię np. Astrid nie ma w żadnej z książek.