Według mnie utwory przy śmierci Stoicka to prawdziwy majstersztyk godne konkurowania z muzyką
do Króla Lwa. Są piękne, a wy co sądzicie.
A ja jakos bardziej gustuję w muzyce z 1 częsci. Dlatego, że była bardziej różnorodna (Forbidden friendship, Test drive, See you tomorrow czy Romantic Flight). W 2 części... Cóz, mam wrażenie, że wszystkie utwory opierają sie na jednym motywie, a także są nawiązania do poprzedniej częsci. Nie ma jakiś róznych tematów muzycznych, jest tylko jeden, przesłuchałam sobie po kolei każdy utwor z soundtracku i tak jest. Ale przyznaję, utwór Stoick's ship jest przepiękny! Wyróznia się tak jak For the dancing and dreaming.
Mam na myśli 2 utwory:
Stoick saves Hiccup - Zawsze gdy to słyszę płaczę to jedyny utwór ,w którym widać jak na dłoni zwycięstwo zła nad dobrem
Stoicks Ship - Scena pogrzebu jest po prostu przepiękna, ale Stocik saves Hiccup jest piękniejsze.
Na ogół zgadzam się, że muzyka z części pierwszej jest lepsza, jak i cały film, ale te dwa utwory są lepsze od tych z części pierwszej.
No, Stoick's ship jest moim ulubionych oprócz Forbidden friendship. Zawsze sie wzruszam, kiedy go słucham :
Zresztą, ogólnie uważam, ze Stoick's ship najlepiej oddaje klimat żałoby. Jeden z najlepszych utworów ze wszystkich animacji.
Mój ranking 5 najlepszych piosenek:
1. Stoick saves Hiccup
2. Stoicks Ship
3. Forbidden Friendship
4. Test Drive
5. Romantic Flight