PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177578
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Zauważyliście jakieś niezgodności w JWS 2 ? Bo ja tak.
1. Jakim cudem Drago latał na Szczerbatku, skoro jego ogon trzeba cały czas kontrolować ? Nie
sądzę, by ten goryl był na tyle mądry, żeby się nauczyć tym sterować.
2. Dlaczego Sączysmark już nie zalecał się do Astrid ? Czy w ,,jeźdźcach smoków” coś się
zmieniło i spodobała mu się wtedy Szpadka ?
3. Co by się stało, gdyby Szczerbatek zginął np. wpadając na skały, nie zabity przez innego
smoka. Skoro jest teraz Alfą, co by zrobiły smoki ? (to akurat nie jest błąd, tylko po prostu tak się
zastanawiałam)
4. Skąd mama Czkawki wiedziała, jak wygląda nocna furia, skoro w Księdze Smoków nie było jej
rysunku, dopiero potem Czkawka narysował Szczerbatka. Musiałaby już wcześniej widzieć
Nocną Furię, a jak sama powiedziała, Szczerbatek jest chyba ostatni z gatunku.
5. Czkawka, jak wszyscy już zauważyli, miał zarost. Eret wyglądał na starszego od niego, a jego
broda była kompletnie gładka.

ocenił(a) film na 10
Chantoria

1. Czkawka skonstruwal Szczerbatkowi ogon dzieki ktoremu moze sam latac.
2. W 2 czesci bylo juz widac ze Czkawka i Astrid sa razem.
3. Pewnie by wybrali innego przywodce - smoka o najsilniejszym charakterze ze tak to ujme xd
4. Moze jeszcze jak mieszkala na Berg udalo jej sie zobaczyc Nocna Furii.
5.Eret moze poprostu golil sie czesciej.

Mam nadzieje ze pomoglam :D.

ocenił(a) film na 10
Nike04

aham, może masz rację :). Ale kiedy Czkawka skonstruował Szczerbatkowi ten ogon, skąd wiadomo, że to zrobił ?

ocenił(a) film na 10
Chantoria

Nie pokazali jak go konstruwal, ale na poczatku filmu kiedy Czkawka leci na Szczerbatku (nad oceanem/morzem) to on cos "przeloczyl" na siodle, wyskoczyl i oboje lecieli samodzielnie. Z reszta mial na tym skrzydle nowy wzor :>

ocenił(a) film na 10
Nike04

a, faktycznie, na początku jest scena, gdy Szczerbatek leci sam. Zapomniałam o tym ;)

ocenił(a) film na 8
Nike04

nie do końca szczerbatek wtedy tylko szybował nie mógł latać

Chantoria

Było pokazane w jednej krótkometrażówce, jak Czkawka buduje ten ogon, dzięki któremu Szczerbatek mógł sam latać.

Keodred

Bylo również pokazane, iż Szczerbatek nie był zainteresowany korzystaniem z tego ogona (koniec filmu).
Ponadto od początku JWS2, Szczerbatek korzysta ze "zwykłego" ogona, Czkawka nie zmienił mu go.

W scenie, w której Szczerbatek i Czkawka sie rozdzielają, żaden z nich nie lata, tylko tak jak napisał grotek1, obaj szybowali.

ocenił(a) film na 9
Chantoria

Był dodatkowy film pt,,Prezent nocnej furri,, Tam masz pokazane

ocenił(a) film na 10
KreAjn

Tak, już to oglądałam, faktycznie tak było, ale ten temat założyłam zanim obejrzałam tę krótkometrażówkę, stąd to niedopatrzenie ;)

ocenił(a) film na 10
Chantoria

1. Szczerbatek mógł latać sam, dzięki blokadzie ogona (jak widać również w scenach gdzie Czkawka szybuje, a Szczerbatek leci za nim), jednak nie był tak szybki i zwrotny jak z ogonem sterowanym przez Czkawkę. Widać było, że kierowany przez Drago leci "ciężej".

2. Czkawka jest już z Astrid pięć lat (tylko minęło od 1 do 2 części), więc Sączysmark najpewniej dał sobie z nią spokój.

3. Tu tylko możemy spekulować. Może odlatywały, a może wybierały nowego przywódcę. Ja sądzę, ze żyły bez przywódcy, bo w końcu tak było na Berk dopóki Szczerbatek nie został Alfą.

4. Z jej doświadczeniem ze smokami, mogła domyślić się, że to ten smok co siał kiedyś postrach na Berk, gdy jeszcze tam mieszkała.

5. Jak już ktoś wcześniej napisał, najpewniej Eret częściej się golił.

Skoro już jest o niezgodnościach, nie będę zakładała nowego tematu i spytam tu:

O co chodzi w rozmowie Astrid i Sączysmarka, na początku filmu, po tym jak Sączysmark oddał owcę Szpadce:
Astrid: "Szpadka? A to nie ona zakopała cię żywcem?"
Sączysmark: "Tylko na parę godzin."

Ktoś wie o co chodzi? Było coś o tym w serialu czy jak?

ocenił(a) film na 10
Papillonka_212

Nie, nie bylo w serialu. Pewnie poprostu przytoczyl jakas scenke z zycia xD

ocenił(a) film na 10
Nike04

szkoda że nie pokazali tej scenki w filmie XD

ocenił(a) film na 10
Chantoria

Albo chociaż w serialu. Mogłoby być ciekawe :)

Papillonka_212

Co do 4 to Szczerbatek miał tyle lat mniej więcej co Czkawka, więc raczej Valka nie mogła go zobaczyć na Berk. Jej wiedza wydaje mi się, że była spowodowana 20-letnim pobycie w ich towarzystwie.

ocenił(a) film na 9
Chantoria

W jednym z odcinków "Jeźdźców smoków" Astrid postanawia udawać, że zakochała się w Sączysmarku-jej plan zadziałał, bo po chwilowej dezorientacji Sączysmark stwierdza, że zaloty Astrid są be i już jej nie chce:)

baba_jaga007

Mógłbyś podać tytuł/numer tego odcinka? Z góry dzięki.

ocenił(a) film na 9
4d4m3k

niestety, nie pamiętam:( chyba musisz obejrzeć wszystkie;]

ocenił(a) film na 7
Chantoria

Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie podziała się armia Drago, kiedy ten atakował Berk ze swoją Alphą?

ocenił(a) film na 10
paulin1

A nie było jej ? 0_o nie zauważyłam :P

ocenił(a) film na 7
Chantoria

No nie było ;p atakował ją sam, mimo że wcześniej było z nim pełno ludzi.

ocenił(a) film na 10
paulin1

Faktycznie dziwne. Wydaje mi się, że jego smoki wtedy z nim były, ale ludzi faktycznie nie.

ocenił(a) film na 7
Chantoria

Smoki były. Ludzie już nie. Błąd filmowy, niedopatrzenie twórców czy specjalne pozbycie się armii żeby to dobra strona wygrała nad złą?

ocenił(a) film na 10
paulin1

Myślę, że nawet gdyby byli tam jacyś ludzie Drago, to i tak zło by przegrało. Po pokonaniu Alfy zła armia straciłaby animusz i wiarę w zwycięstwo. Sam Drago by ich przecież nie przekonał, żeby dalej walczyli, szczególnie że chyba byli mu posłuszni tylko dlatego, że się go bali. Gdyby stracił Alfę, straciłby też narzędzie terroru i pewnie jego armia by się zbuntowała. Takie moje teorie :P.

ocenił(a) film na 7
Chantoria

Tu już nie chodzi o to, co by się stało, gdyby ta armia była. Wiadomo, że musi być szczęśliwe zakończenie, więc tak czy siak by Drago przegrał. Ale jednak sam fakt, że był sam na sam ze swoją Alfą, co dawało mu już mniejsze szanse na wygraną. Brak tej armii jest trochę nielogiczne jak dla mnie ;p
Nie wiadomo gdzie się podziali, dlaczego ich nie ma, co się z nimi stało. Zagadka nie do wyjaśnienia, można jedynie spekulować ;p

ocenił(a) film na 10
paulin1

Może zostawił ich na tamtej wyspie, jak już załatwił dobrego Alfę ?

ocenił(a) film na 9
Chantoria

Było widać, jak wsiadają na statki, ale nie wiadomo, dokąd popłynęli. Może Drago stwierdził, że skoro potrafi przejąć kontrolę nad każdym smokiem, a Czkawka, Valka i reszta są w szoku po stracie Stoicka, to po prostu już nic mu nie grozi?

ocenił(a) film na 7
Atrament3

Tylko zauważ, kiedy Drago przejął kontrolę nad Szczerbatkiem, lecąc na nim w strone swoich ludzi krzyczy coś w stylu: "wsiadajcie na statki, a następnie lecimy na Berk". Do siebie chyba tego nie mówił nie?

ocenił(a) film na 8
paulin1

IMO Drago po prostu wyprzedził swoją flotę - na Berk ruszył tylko z Alfą i resztą smoków, armia została w tyle. Alfa był przecież wykorzystywany dotychczas jako napęd dla statków.

ocenił(a) film na 9
ptr_89

Faktycznie. To mamy rozwiązanie :)

ocenił(a) film na 10
Chantoria

duza niezgodnosc jest w monentach schodzenia i wchodzenia na Szczerbatka, chodzi dokladnie o proteze Czkawki. Raz jest zwykla, a za chwile juz ta jezdziecka, najwieksza kulminacja tego byla podczas wali z Alfa Drago. Ogladalam ten moment specjanie bardzo wolno 0,1 szybkosci filmu i wiem , ze nie dotykal dlonia nogi, tak jaby zmieniala mu sie automatycznie... Ok moze sie za bardzo czepiam, no ale noga czkawki zaczyna zyc wlasnym zyciem xD

ocenił(a) film na 10
namori

:P

ocenił(a) film na 9
Chantoria

Mama Czkawki mówiła że Szczerbatek ma tyle lat co Czkawka, a jak widać w filmie to gdy została porwana z Berk Czkawka był niemowlęciem, więc może wtedy żyły jeszcze inne nocne furie, które spotkała w smoczym sanktuarium

Chantoria

A wiecie jakies Informacje o jws 3? Z gory dzieki :D