PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177578
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Jak myślicie JWS 2 dostanie Oscara? Według mnie powinien dostać dwa.

ocenił(a) film na 10
rita156

Na pewno dostanie.

ocenił(a) film na 7
rita156

Miejmy nadzieję :) juz w 2010 roku powinien dostać, ale cóż, liczę na to, ze w tym roku się uda. Raczej nie ma powazniejszej konkurecji prócz "Lego". Dla mnie JWS2 w pelni zasługuje na minimum jednego Oscara.

paulin1

Mam nadzieję, że jednak JWS 2 przebije LEGO. Bo widziałam oba filmy i szczerze mogę powiedzieć, że LEGO nie powinno mieć oceny wyższej niż "Mniam!"

rita156

Nie widzialem jeszcze wersji oryginalnej.
Jeżeli oceniać tylko na podstawie polskiego dubbingu... nie powinien. Zapewne oryginalna wersja jest znacznie lepsza.

MojeGBA

Co niby jest złego w polskim dubbingu? Dubbing do pierwszej części był nawet lepszy od oryginalnej wersji. Coś się zepsuło czy to jest narzekanie by narzekać?

ocenił(a) film na 9
Blaxi

Może podsunę ci sugestię: Drojewski.

Atrament3

Co z nim nie tak? Jest bardzo dobrym dubbingowcem.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

*naprowadzacz-na-spoiler* W filmie była pewna naprawdę okropna i tragiczna scena, Czkawka jednak nie brzmiał w niej wiarygodnie. Jego ciało i mimika wyglądały, jakby chłopak miał się rozpaść z załamania, natomiast głos... Drojewski nie potrafił oddać w nim rozpaczy swojego bohatera.
Podobnie było podczas początkowej i końcowej sceny, podczas której był narratorem. Nie wiem, czy to wina dennego tekstu, czy jego umiejętności aktorskich, ale nie chciało mi się jej słuchać.

Atrament3

No dobrze, jeśli tak rzeczywiście było(ja dopiero jutro obejrzę ten film)to chyba nie można skreślać całego dubbingu przez jedną, nie do końca dobrze zagraną scenę. Nie uważasz, że jest to trochę krzywdzące?

Z Drojewskim oglądałam dużo filmów i kreskówek i zawsze brzmiał tam dobrze.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

A co powiesz o Jeźdźcach smoków?

Atrament3

Mało. Oglądałam tylko 2 odcinki. W jednym z nich była taka jedna scena, a w której Drojewski brzmiał trochę sztucznie(jak dla mnie) ale tragedii nie było. Zresztą za każdym razem jak słucham tego głosu to przed oczami staje mi Finn z Adventure Time!

A jeśli chodzi o sam serial to jest nawet spoko. Chociaż nie wciągnęło mnie to na tyle bym obejrzała całe sezony. Do tego ta uproszczona animacja mnie z lekka irytuje.

Blaxi

Nie zgadzam się z tym co napisała Atrament3.
Nie chodzi o jedną scenę, a o caloksztalt. Drojewski brzmi ... sztucznie. Jego głos nie wspolgra KOMPLETNIE z Czkawką. Jako narrator brzmi natomiast jeszcze gorzej.
Niby to tylka jedna postać, ale wystarczy, żeby zepsuc polską wersję językową.
Drojewski to niestety najslabsze ogniwo filmu.

ocenił(a) film na 9
MojeGBA

Mi też się przez cały film nie podobał, ale te trzy sceny mnie dobiły. Czkawka jest taki ładny, inteligentny, sympatyczny i dojrzały, a przez Drojewskiego brzmi jak niedojrzały umysłowo dzieciuch. Psuje mi odbiór tego bohatera i zauroczenie w nim szlag trafia :(

ocenił(a) film na 10
Atrament3

Czytając twoje wypowiedzi mam naprawdę wielka ochotę kupić DVD z oryginalną wersją. Bo jak jest aż tak źle to chyba na te sceny zaopatrzę się w zatyczki do uszu. I najprawdopodobniej tak zrobię.

ocenił(a) film na 9
Lila_Olo

Po prostu jest tak sztuczny jak w serialu (o ile nie gorszy).

ocenił(a) film na 10
Atrament3

Jutro się przekonam. Wiem przynajmniej na czym stoję idąc na ten film. A jak inni wypadli jeśli można spytać?

ocenił(a) film na 9
Lila_Olo

Kamińska i Stenka genialne, Eret, Stoick i Pyskacz również świetni. Drago całkiem, całkiem, Bliźniaki tak samo fajnie jak w pierwszej części, Śledzik naturalny, Sączysmark miał trochę denne teksty. Ogólnie, obsada jest świetna, a Czkawka ją psuje.

ocenił(a) film na 10
Atrament3

No to jak tak jest to nie będę sobie chrzaniła filmu przez Drojewskiego i jak to piszesz jego sztuczną grę :)

Atrament3

Val moim zdaniem tez momentami kiepsko wypadała, choć ogolnie nie bylo źle

Atrament3

Ja na serialu z polskim dubbingiem wytrzymałam 3 odcinki. Głosy postaci są mdłe i sztuczne. W filmie jest trochę lepiej, ale też nie dorównuje dubbingowi z pierwszej części. Na tej tragicznej scenie, o której wcześniej napisała Atrament3, dubbing jest najgorszy w całym filmie (chodzi mi o Czkawkę). W ogóle bez emocji. Nie mogę się doczekać, kiedy obejrzę ten film w oryginale z napisami...

rita156

Przepraszam cie, a w ktorej scenie, Czkawka wyrazil emocje (w PL wersji ofc)? Bo moim zdaniem w żadnej.
Najbardziej bylo to widać wlaśnie w tych scenach, gdzie to było ważne - jak wspomniane w tym temacie sceny.

Ja także nie mogę się doczekac obejrzenia oryginalnej wersji. Z napisami czy bez. Obojętnie. Byle bez tego porabanego dubbingu.

Co do serialu, ja nie wytrzymałem. Dubbing w serialu to gorzej niż koszmar. Gorszy niz w filmie nawet.

BTW: Jeśli ktoś ma linki do serialu w wersji oryginalnej i przyzwoitej jakosci (nawet DivX, byle nie np. 240p), to bardzo bym prosił. Jestem ciekaw serialu, ale NIE DA SIĘ go obejrzec z dubbingiem.

MojeGBA

http://dubbed-scene.com/cartoon/dragons-riders-berk ;)

ocenił(a) film na 10
MojeGBA

Lub http :// www. watchcartoononline. com/

Wiem tez że przez jakiś czas można było oglądać oryginał z napisami na stronie Kreskóweczki. Ale już skasowali te odcinki niestety :(

ocenił(a) film na 9
MojeGBA

Ja całe dwa sezony obejrzałam tutaj (za darmo, w razie czego):
http: // www.animeflavor.com/node/41389

ocenił(a) film na 10
Atrament3

Serio było aż tak źle?

Lila_Olo

Scena o ktorej pisze Atrament3, oraz scena, w ktorej Czkawka poznaje Val to najgorsze sceny w jego wykonaniu.
W calym filmie brzmi sztucznie, ale w tych dwóch wypadl gorzej niż tragicznie.

MojeGBA

*** SPOILER ***
Ah zapomnialem jeszcze o scenie, w ktorej Czkawka zwraca się do Szczerbatka, że jest jego najlepszym przyjacielem.
I scenie, w której urządza sobie pogawędke z Drago. Obydwie fatalne.

ocenił(a) film na 10
MojeGBA

Dzięki ci wielkie. Przynajmniej wiem czego mam się jutro spodziewać.

ocenił(a) film na 10
Lila_Olo

Cały czas czepiacie się Drojewskiego, a powinniście spojrzeć (przynajmniej w jednej scenie - rozmowa Czkawki i Astrid) na to, jak bardzo intonacja Julii Kamińskiej nie zgrywa sie z ruchami postaci. To strasznie kłuje w oczy! Zwróćcie proszę na to uwagę przy następnym oglądaniu filmu.

ocenił(a) film na 8
bubblegum452

Tu się zgodzę, parodiowanie Czkawki pani Kamińskiej wypadło przeciętnie, żeby nie powiedzieć słabo ;) Cała reszta świetna, ale ta jedna scena (która w oryginale doprowadziła mnie do łez ze śmiechu) była taka... meh.

ocenił(a) film na 9
rita156

Jednego dostanie na pewno ale za najlepszy film animowany. Jeżeli chodzi o muzykę to pod tym kątem na pewno nie jest najlepszy.

ocenił(a) film na 9
rita156

Do Oscarów jeszcze daleko, ale jestem dobrej myśli. :)

użytkownik usunięty
rita156

W kategorii animacja w tym roku nie widać zbytnio dużej konkurencji.W 2011 Toy Story 3 okazał się lepszy a w tym roku PIXAR nic (chyba) nie oferuje.Jedyną konkurencja według mnie w tym roku dla JWS2 jest ,,Lego przygoda".A jeśli chodzi o muzykę i inne kategorie to muzyka mi się podobała i tak jak pierwsza część myślę ze ma szanse.Ale o tym przekonamy się w grudniu kiedy zacznie się sezon nagród :)

użytkownik usunięty
rita156

MUSI!

ocenił(a) film na 9
rita156

KOnkurencją będą na bank Samoloty 2, Wojownicze Żółwie Ninja i możliwe że Ribbit.