PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=574322}

Jak wytresować smoka 2

How to Train Your Dragon 2
2014
7,7 178 tys. ocen
7,7 10 1 177578
7,3 46 krytyków
Jak wytresować smoka 2
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka 2

Coś mi sie wydaje że Powell mocno się zainspirował ,, Noble maiden fair" z Meridy Walecznej
Przynajmniej początkowe takty nawiązują
http://www.youtube.com/watch?v=ROPKDUBFsEc tu Merida
http://www.youtube.com/watch?v=QzxW85KCGQ8 Jak wytresować smoka 2

chili14

Początek rzeczywiście trochę podobny. Oj, nieładnie panie Powell. :<

ocenił(a) film na 8
chili14

Ewidentnie. Ale nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało. Pokochałam NMF, to także mogę.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Może chciał tak uhonorować kolegę z którym współpracował jakiś czas temu.... to jest najlepszy kawałek z filmu od strony muzycznej

ocenił(a) film na 8
chili14

SPOILER A'propos inspirowania się. Zauważyliście, że scena w której Czkawka po raz pierwszy widzi od środka kryjówkę smoków jest żywcem ściągnięta ze sceny z Ikranami z "Avatara"? To wyglądało wręcz identycznie.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Avatara nie widziałam ale jest wiele nawiązań do wcześniejszego filmu jak tez innych filmów Dreamworks np. Starżnicy Marzeń

chili14

Jakie jest niby nawiązanie do Strażników Marzeń? ;O

Blaxi

Czy tylko mi gestykulacja Czkawki przypomina "machanie rękoma" Jacka Frosta? Albo początkowe sceny z Eretem - tutaj ten uśmieszek...skądś go znam, pamiętam, że któryś z bohaterów ROTG miał taki.

ocenił(a) film na 8
Blaxi

Na przykład sposób, w jaki Valka i Drago machają swoimi laskami.

ocenił(a) film na 8
chili14

SPOILER Mówisz o tym sposobie poruszania magiczną laską Valki? Też zauważyłam. A śmierć Stoicka zupełnie jak śmierć Mufasy.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Śmierć Stoicka bardziej mnie poruszyła niż śmierć Mufasy (przepraszam wszystkich wielbicieli ,,Króla Lwa") ; a co do Srtażników to nie tylko; oszroniona czupryna Czkawki przypominała Jacka Mroza

ocenił(a) film na 10
chili14

No i w sumie jest śmierć Stoicka jest inna niż Mufasy mimo że działaja w tym samym celu: ochrony swojego dziecka. Okoliczności w jakich to się dzieje powoduje że mną bardziej wstrząsnęła śmierć ojca Czkawki

ocenił(a) film na 8
chili14

Ja sądzę, że śmierć Mufasy była bardziej wzruszająca. Każdy ma prawo do własnego osądu, ale kiedy przypomnę sobie tego małego lewka błagającego ciało ojca, aby się obudził, jeszcze teraz mam łzy w oczach. Byłam dzieciakiem, kiedy pierwszy raz to obejrzałam, to może wpływać na mój osąd.

ocenił(a) film na 9
Irma100

Też coś mi się właśnie kojarzyło skądś :D

ocenił(a) film na 8
hymanistka1234

Te wiszące zielone skały, kolorowe smoki odrywające się od ścian skalnych i latające dookoła, nastrojowy soundtrack, i te postawy bohaterów: Znająca ten widok, doświadczona, ucząca i wprowadzająca w nowy świat Valka/Neytiri, oraz młody chłopak, który pierwszy raz może to podziwiać, zachwycony i onieśmielony - Czkawka/Jake.

ocenił(a) film na 9
Irma100

Tak, dokładnie :)

ocenił(a) film na 10
hymanistka1234

Od strony muzycznej były nawiązania jeszcze do Kung fu Pandy. Niektórzy wskazują też miecz Czkawki jako nawiązanie do mieczy świetlnych z Gwiezdnych wojen